Előfizetés

Pankráció-diplomácia Észak-Korea felé

Publikálás dátuma
2014.08.27. 11:28
Az a bizonyos Ali-Inoki "viadal" - Fotó: Gettyimages.
Pankráció-viadallal próbálja közelebb hozni Japánt  Észak-Koreához egy japán politikus, korábbi sportoló, Antonio Inoki.

A 71 éves úriember hazája egyik legismertebb pankrátora. Más sportágak képviselői ellen is harcolt már, ellenfelei között volt például Muhammad Ali is. (Igaz, az ő 1976-os találkozójuk botrányba fulladt Ali "passzivitása" miatt) Egyik „mesterműve” a Phenjanban 1995-ben megrendezett „Collision in Korea” nevű rendezvény volt, amelyre összesen 300 ezer észak-koreai volt kíváncsi. Inoki a ringben egy amerikai ellen küzdött, ekkor lopta be magát az észak-koreaiak szívébe.

Inoki meg akarja ismételni az akkori rendezvényt. A hónap végén harmincadok alkalommal látogat el az országba. Ezúttal ő maga nem, csak társulata tagjai lépnek fel. Nem titkolt célja azonban az észak-koreai-japán kapcsolatok javítása. „Senki sem lehet a sport és a béke ellen” – hangoztatja. Májusban Stockholmban a két ország képviselői megegyeztek abban, hogy újra vizsgálják a hetvenes-nyolcvanas években Japánból elrabolt és Észak-Koreába hurcolt személyek ügyét. Inoki ugyanakkor azt közölte, ezzel kapcsolatban semmiféle feladatot sem kapott a kormánytól. Mint mondta, amikor Abe Sindzo jelenlegi kormányfővel utoljára találkozott, akkor még ellenzéki politikus volt.

Egyelőre nagy kérdés, hogy a rendezvényre ellátogat-e a kis vezér, Kim Dzsong Un.

Alaposan megnevelik a parlamenti képviselőket

Három képviselői fizetés összegével megegyező, mindegy 225 ezer dináros büntetésre számíthatnak azok a szerbiai parlamenti képviselők, akik megszegik az etikett szabályait, de nem hajlandóak nyilvánosan bocsánatot kérni. Ez a rendelet is része annak az etikai kódexnek, amelynek elkészítését nemrégiben fejezte be a képviselőház munkacsoportja, és amelyet a rendes őszi ülésszak idején, még az év vége előtt el kellene fogadnia a parlamentnek – írta a vajma.info honlapja.

Zoran Babic, a Szerb Haladó Párt (SNS) frakcióvezetője és az etikai kódex kidolgozásával megbízott munkacsoport elnöke szerint a javaslatot a kormánypártok és az ellenzék is támogatta, így azonnal parlamenti eljárásba kerülhetne, előbb azonban meghallgatnák az Európai Unió ezzel kapcsolatos véleményét.

Arra a kérdésre, hogy a javaslatot a parlament belső dokumentumaként miért küldik el Brüsszelbe, Babic azt válaszolta, semmi oka annak, hogy erre a gesztusra – úgymond - talpnyalásként tekintsenek. „A kódex javaslatát az európai országokban, például a Lengyelországban meglévő előírásokra tekintve készítettük el, ezért szeretnénk hallani az Európai Bizottság véleményét. Amennyiben, hogy így mondjam, pozitív osztályzatot kap, szerintem könnyebben elfogadnák a parlamentben” – nyilatkozta a Politika napilapnak

Elege lett Brüsszelnek, szankciókra készül

Az Európai Unió a jelek szerint megelégelte, hogy Szlovákia sorozatos hibákat vétett az uniós támogatások felhasználásánál, amelyek csak az elmúlt évben sok tízmilliós kárt okoztak Pozsonynak. Ezért már idén szankciókkal sújthatják az országot.

Az Európai Bizottság ezért továbbra sem hajlandó kifizetni az uniós pályázati pénzeket – írta a bumm.sk honlapja a Sme napilapra hivatkozva. A brüsszel ellenőrök még tavaly novemberben hívták fel a figyelmet az általuk felfedezett hibákra, sőt, megkérdőjelezték az uniós pénzek felhasználásának szabályozását és ellenőrzését is. A július végén küldött figyelmeztető levélben arra is figyelmeztettek, hogy a támogatott cégekkel az összeg pontos meghatározásának feltüntetése nélkül írt alá szerződéseket Szlovákia. Brüsszel így a 11 operatív program közül 9 esetében függesztette fel az uniós támogatások kifizetését, ezzel pedig csaknem 400 millió eurótól esett el Pozsony. 

Peter Kazimír pénzügyminiszter azonban bejelentette, hogy most a veszteség 70 millió euróval csökkent. Brüsszel ugyanis az oktatással kapcsolatos programot mégis megtéríti.