Ukrajna október 26-án választ

Petro Porosenko feloszlatta a parlamentet és előrehozott választást írt ki. Az ukrán elnök Twitter-üzenetben jelentette be, hogy mivel a képviselők többsége még a menesztett államfő, Viktor Janukovics támogatója, ezért itt az ideje új választás megtartásának. Porosenko közölte, hogy október 26-án tartják a voksolást.

Az ukrán elnök emlékeztetett, hogy az előző koalíció egy hónapja bomlott fel, és azóta nem sikerült új kormányt alakítani. Hangsúlyozta, hogy lépése összhangban van az ukrán alkotmánnyal, az alaptörvény 90. cikkelyének szellemében járt el. Porosenko felmérésekre hivatkozott, mondván az ukrán közvélemény 80 százaléka támogatja a parlament feloszlatását. A voksolás, mint közölte, egyébként is a legjobb alkalmat kínálja a képviselők átvilágítására. Az új ukrán elnök szerint a jelenlegi törvényhozás Janukovics-párti tagjai bűnrészesek, mivel diktatórikus törvényeket szavaztak meg. A törvény azt mondja ki, hogy a parlament feloszlatását követő 60 napon belül kell kiírni a választást, ennek alapján tették közzé az október 26-i dátumot.

Fehéroroszországban ma találkozhat egymással az ukrán és az orosz elnök. Petro Porosenko és Vlagyimir Putyin egyaránt részt vesz Minszkben az orosz-fehérorosz kazah vámunió fórumán. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn nem zárta ki, hogy közvetlen tárgyalásra kerül sor a két államfő között, de nem is erősítette meg ezt. Ez lenne az első tárgyalásuk a kelet-ukrajnai konfliktus kirobbanása óta.

Szerző

Terjed az egyiptomi éhségsztrájk

Egyre több bebörtönzött egyiptomi aktivista kezd éhségsztrájkba, ezzel tiltakozva az ellen, hogy a kormány keményen fellép az eltérő véleménnyel bírókkal szemben. 

Az Arabic Network for Human Rights Information nevű jogvédő csoport szerint eddig legalább egy tucat raboskodó tüntető és aktivista csatlakozott az éhségsztrájkhoz. Köztük van Alaa Abdel-Fattah, a neves blogger is, aki 15 év börtönbüntetést kapott, mert tavaly részt vett egy tüntetésen, később fellebbezett az ítélet ellen, és jelenleg ügye újratárgyalására vár.

A csoport elmondta, az éhségsztrájk válasz az igazságtalan perekre, a jelentősen meghosszabbított büntetésekre, és a vádemelés nélküli fogva tartásokra a szólásszabadsággal kapcsolatos ügyekben. A hatóságok szerint legalább 20 ezer embert tartóztattak le, többségük a Muzulmán Testvériség képviseletében elnökké választott, majd megbuktatott Mohammed Morsi támogatója.

Múlt év végén a kormány elfogadott egy törvényt, ami tiltja a tüntetéseket a rendőrség előzetes beleegyezése nélkül, és a büntetéseket is szigorította, szerintük ez szükséges a stabilitás fenntartásához. Két Morsi-támogató már két hónapja éhségsztrájkol, egészségi állapotuk folyamatosan romlik. Júniusban a hatóságok egészségügyi okokból szabadon engedték az al-Dzsazira hírtévé egy újságíróját, aki négy hónapig nem nyúlt ételhez, addig őt is vádak nélkül tartották őrizetben.

Szerző

Oroszországban kapott menedéket a körözött litván bankár

Oroszország menedékjogot adott Vlagyimir Romanov litván bakárnak, akit hazájában sikkasztásért köröznek, és kiadását is megtagadták. 

Romanov az Ukio Bankas fő részvényese, 25 millió eurót tulajdonított el, 2013 augusztusában adtak ki ellene nemzetközi körözést. Idén áprilisban tartóztatták le Moszkvában, de egy helyi bíróság hamar elrendelte szabadon bocsátását.A litván hatóságok szóvivője szerint Moszkva értesítette őket döntéséről, de nem indokolta meg.

Litvánia az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagja. Múlt héten Oroszország azzal vádolta meg Litvániát, hogy az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával együtt szisztematikusan keresztbe tesz kezdeményezéseiknek. Az Ukio Bankas tavaly került állami irányítás alá, miután komoly anyagi nehézségekbe ütközött, azóta a litván kormánynak 230 millió eurójába került, hogy kifizesse ügyfeleit.

Szerző