Előfizetés

Mercedes: dúl a belháború

Publikálás dátuma
2014.08.26. 07:58
Nico Rosberg „Már eljutott hozzám, illetve mesélték, Lewis miket mondott a médiában, és hogy miként értelmezte a megbeszélésünkö
Hiába a megbeszélések, a vezetők próbálkozásai, a Spában történt ütközés végleg kirobbantotta a belháborút a vb-címért harcoló Nico Rosberg és Lewis Hamilton között.

Vélhetően egy örök életre tönkrement Rosberg és Hamilton barátsága a Belga Nagydíj második körében. A vb-pontversenyben vezető német pilóta rosszul mérte fel a helyzetét, hátulról hozzáért a 2008-as világbajnok kerekéhez, aki defektet kapott, majd a 38. körben feladta a versenyt. A Mercedes vezetősége tombol, és annak ellenére, hogy a nyílt csata híveinek tartják magukat, az eset után a csapatutasítás alkalmazásának lehetőségét fontolgatják.

Lewis Hamilton„Csütörtökön volt egy megbeszélésünk, és Nico még mindig elég dühösnek tűnt Magyarország miatt. Aztán itt van, ez lett belőle. Amikor odakint vagy a pályán, bíznod kell az ellenfelekben, hogy használják a fejüket, nem csinálnak szándékosan bizonyos dolgokat. De a mostani megbeszélés után nem igazán tudom, hogyan viszonyuljak hozzá a következő versenyen. Pedig szoros volt a csata köztünk, és azt gondoltam, mindannyiunk számára érdekes lesz a futam. Ám nekem végül a pokol jutott ismét. Immár nem tudok benne megbízni.”

Lewis Hamilton„Csütörtökön volt egy megbeszélésünk, és Nico még mindig elég dühösnek tűnt Magyarország miatt. Aztán itt van, ez lett belőle. Amikor odakint vagy a pályán, bíznod kell az ellenfelekben, hogy használják a fejüket, nem csinálnak szándékosan bizonyos dolgokat. De a mostani megbeszélés után nem igazán tudom, hogyan viszonyuljak hozzá a következő versenyen. Pedig szoros volt a csata köztünk, és azt gondoltam, mindannyiunk számára érdekes lesz a futam. Ám nekem végül a pokol jutott ismét. Immár nem tudok benne megbízni.”

„Az indulatok nem csillapodtak, továbbra is forrnak. A megbeszélésen is összecsaptak pilótáink, és a pillanat hevében olyan dolgokat mondtak egymásnak, amik kicsit túl kemények voltak. Versenybalesetnek a csapattársak között nem szabadna történniük, főleg nem a második körben. Újabb győzelmet buktunk el.

Egy kettős győzelmet. Újra vita van a versenyzők között. Utáljuk a csapatutasítás szót, de most megtörténhet, hogy erre lesz szükségünk” – nyilatkozta Toto Wolff, a Mercedes sportigazgatója. A háborút viszont már nem tudják megakadályozni...

Sajtóvisszhang

Bild (német): „Hadiállapot az istállóban.”
Tagesspiegel (német): „Dúl a viszály, elmérgesedett a vb-címért folyó harc.”
El Mundo (spanyol): „Kitört a háború. Rosberg elintézte Hamiltont.”
La Gazzetta dello Sport (olasz): „Háború az Ardennekben. A tét már nemcsak a világbajnoki cím...”
Tuttosport (olasz): „Káosz a Mercedesnél, szikrázik a levegő.”
Daily Mail (brit): „Totális háború bontakozott ki a Mercedesnél.”
Österreich (osztrák): „A Mercedes szégyent hozott magára.”
Blick (svájci): „Háború! Hamilton tombol, Rosberget kifütyülik a dobogón

Ezúttal négy bronzérem

Publikálás dátuma
2014.08.26. 07:56
Bajnok Eszter FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Az A csütörtökig tartó II. ifjúsági olimpián több mint kétszáz országból csaknem 3800, 15 és 18 év közötti versenyző méri össze erejét 28 sportágban.

Magyarországot 16 sportágban - asztaliteniszben, atlétikában, cselgáncsban, kajak-kenuban, kerékpárban, kosárlabdában, ökölvívásban, öttusában, sportlövészetben, súlyemelésben, teniszben, tornában, triatlonban, úszásban, vitorlázásban és vívásban - 57 sportoló képviseli.

Eddig is remekül szerepeltek a magyarok, és tegnap tovább folytatták kiváló szereplésüket fiataljaink a nankingi ifjúsági olimpián, újabb négy bronzérmet gyűjtöttek a fiatal sportolók. A nap első dobogós helyezése az ökölvívócsarnokban született meg, ahol a 60 kilogrammos egri Könnyű Richárd a vasárnapi elődöntős veresége után összeszedett, magabiztos teljesítménnyel, egyhangú pontozással győzte le a japán Hoszaka Gót.

Az atlétikapályán három magyar fiatal volt érdekelt, s mindhárman a dobogó legalsó fokára állhattak fel a nap végén: Bajnok Eszter hármasugrásban, Schmölcz Márk Xavér gerelyhajításban, míg Tóth Lili Anna 2000 méter akadályon végzett a harmadik helyen. Bajnok, a Favorit AC Kaposvár sportolója nagyszerűen versenyzett, s egyéni csúcsot jelentő 13,01 méteres ugrással szerezte meg a bronzot.

A 16. születésnapját szeptemberben ünneplő dombóvári Tóth Lili Anna szintén egyéni rekordot (6:31.92 perc) ért el, méghozzá több mint tíz másodperccel megjavítva eddigi legjobbját, csak egy kenyai és egy etióp futó tudta megelőzni. A tatabányai Schmölz Márk Xavér 72,40 méterig jutott, s lett harmadik.

Bor és rallye - Készülődés a hétvégére

Publikálás dátuma
2014.08.26. 07:55
Pánczél Péter FOTÓ: NÉPSZAVA
A hétvégén rendezik a XIX. Magyar Borok Útja Rallye-t. Pánczél Péter a Penta Kft. termelési igazgatója  "régi motorosnak" számít a mezőnyben. 

"Nagyon sokat vezetek. Vezetés közben hatékonyabban tudom intézni a feladataimat, de sokszor a többórás út végigtelefonálása után is maradt még hiányérzetem. Aztán egyszer elindultam a Magyar Borok Útja Rallyen. Az addig halaszthatatlannak hitt hívások átütemezésre kerültek. Sorra látogattuk a különböző borvidékek pincéit, fogytak a kilométerek, érkeztek a borok, pálinkák.

Azok, akik aznap már nem vezettek kedvükre végigkóstolhatták a kínálatot. A borászok elégedetten és büszkén láttak vendégül több százunkat. Egyszerűen jól éreztem magam, sajátomnak tekintettem azt a tájat is, ahol előtte sohasem jártam. Sőt, úgy éreztem, mintha még a borokhoz is közöm lenne.

Korábban hosszú évek során csak akkor tudtam igazán kikapcsolódni, ha átléptem az országhatárt és megfelelő távolságra kerültem a napi gondoktól. Ez az első rallyen való részvételemmel megváltozott. Persze ehhez komoly segítséget tud nyújtani egy megfelelő gondossággal, tapasztalattal és empátiával kiválasztott pohár bor.

Általános vélemény szerint azok a népcsoportok élték túl nagyobb eséllyel az elmúlt járványokkal, háborúkkal teli évszázadokat, amelyek megfelelő mennyiségben fogyasztottak alkohol tartalmú italokat. Szóval valószínűleg a véremben van a magyar bor szeretete."