Előfizetés

Ezúttal négy bronzérem

Publikálás dátuma
2014.08.26. 07:56
Bajnok Eszter FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Az A csütörtökig tartó II. ifjúsági olimpián több mint kétszáz országból csaknem 3800, 15 és 18 év közötti versenyző méri össze erejét 28 sportágban.

Magyarországot 16 sportágban - asztaliteniszben, atlétikában, cselgáncsban, kajak-kenuban, kerékpárban, kosárlabdában, ökölvívásban, öttusában, sportlövészetben, súlyemelésben, teniszben, tornában, triatlonban, úszásban, vitorlázásban és vívásban - 57 sportoló képviseli.

Eddig is remekül szerepeltek a magyarok, és tegnap tovább folytatták kiváló szereplésüket fiataljaink a nankingi ifjúsági olimpián, újabb négy bronzérmet gyűjtöttek a fiatal sportolók. A nap első dobogós helyezése az ökölvívócsarnokban született meg, ahol a 60 kilogrammos egri Könnyű Richárd a vasárnapi elődöntős veresége után összeszedett, magabiztos teljesítménnyel, egyhangú pontozással győzte le a japán Hoszaka Gót.

Az atlétikapályán három magyar fiatal volt érdekelt, s mindhárman a dobogó legalsó fokára állhattak fel a nap végén: Bajnok Eszter hármasugrásban, Schmölcz Márk Xavér gerelyhajításban, míg Tóth Lili Anna 2000 méter akadályon végzett a harmadik helyen. Bajnok, a Favorit AC Kaposvár sportolója nagyszerűen versenyzett, s egyéni csúcsot jelentő 13,01 méteres ugrással szerezte meg a bronzot.

A 16. születésnapját szeptemberben ünneplő dombóvári Tóth Lili Anna szintén egyéni rekordot (6:31.92 perc) ért el, méghozzá több mint tíz másodperccel megjavítva eddigi legjobbját, csak egy kenyai és egy etióp futó tudta megelőzni. A tatabányai Schmölz Márk Xavér 72,40 méterig jutott, s lett harmadik.

Bor és rallye - Készülődés a hétvégére

Publikálás dátuma
2014.08.26. 07:55
Pánczél Péter FOTÓ: NÉPSZAVA
A hétvégén rendezik a XIX. Magyar Borok Útja Rallye-t. Pánczél Péter a Penta Kft. termelési igazgatója  "régi motorosnak" számít a mezőnyben. 

"Nagyon sokat vezetek. Vezetés közben hatékonyabban tudom intézni a feladataimat, de sokszor a többórás út végigtelefonálása után is maradt még hiányérzetem. Aztán egyszer elindultam a Magyar Borok Útja Rallyen. Az addig halaszthatatlannak hitt hívások átütemezésre kerültek. Sorra látogattuk a különböző borvidékek pincéit, fogytak a kilométerek, érkeztek a borok, pálinkák.

Azok, akik aznap már nem vezettek kedvükre végigkóstolhatták a kínálatot. A borászok elégedetten és büszkén láttak vendégül több százunkat. Egyszerűen jól éreztem magam, sajátomnak tekintettem azt a tájat is, ahol előtte sohasem jártam. Sőt, úgy éreztem, mintha még a borokhoz is közöm lenne.

Korábban hosszú évek során csak akkor tudtam igazán kikapcsolódni, ha átléptem az országhatárt és megfelelő távolságra kerültem a napi gondoktól. Ez az első rallyen való részvételemmel megváltozott. Persze ehhez komoly segítséget tud nyújtani egy megfelelő gondossággal, tapasztalattal és empátiával kiválasztott pohár bor.

Általános vélemény szerint azok a népcsoportok élték túl nagyobb eséllyel az elmúlt járványokkal, háborúkkal teli évszázadokat, amelyek megfelelő mennyiségben fogyasztottak alkohol tartalmú italokat. Szóval valószínűleg a véremben van a magyar bor szeretete."

Pontszerzéssel indult a világbajnokság

Publikálás dátuma
2014.08.26. 07:54
Csernoviczki Éva hetedik lett FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Ha őszinték akarunk lenni, makkor minimum egy éremre számítottunk a tegnap Cseljabinszkban elrajtolt, olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokság nyitónapján. Igaz, többet nem is remélhettünk, ugyanis amíg Csernoviczki Éva (48 kg) mellett nem volt magyar induló a férfiak 60 kilós küzdelmeiben. 

Ugyanakkor a kétszeres Európa-bajnok, olimpiai és vb-bronzérmes Csernoviczki évek óta képes első magyarként egy éremmel megalapozni a későbbi jó szereplést. Nos, ezúttal félig üresen maradt a pohár, ugyanis a magyar klasszis csak a legjobb nyolcig menetelt hibátlanul, ám ott megtorpant, és végül a pontszerző hetedik helyen zárt.

Eredmények

Nők, 48 kg: 1. Kondo Ami (Japán), 2. Paula Pareto (Argentína), 3. Amandine Buchard (Franciaország) és Maria Celia Laborde (Kuba), ...7. Csernoviczki Éva
Férfiak, 60 kg: 1. Boldbaatar Ganbat (Mongólia), 2. Beszlan Mudranov (Oroszország), 3. Amiran Papinasvili (Grúzia) és Takato Naohisza (Japán).

Na, de menjünk sorjában. A tatabányaiak dzsúdósa a komolyabb nemzetközi eredmény nélkül álló román Monica Ungureanu ellen kezdett, és - noha intésekkel már fölényesen vezetett - az utolsó másodpercben remek válldobással ippongyőzelmet aratott.

Jöhetett a nyolcaddöntő, és a

Pánamerikai Játékokon már öt bronzérmet begyűjtő mexikói Edna Carrillo. Csernoviczki itt nem húzta olyan sokáig, és már két és fél perc elteltével egy csípődobással eldobta ellenfelét. És ekkor mintha elfogyott volna a puskapor...

Előbb kikapott a negyeddöntőben a kubai Maria Celia Laborde ellen - intéssel -, majd leléptették szabálytalan fogás miatt - lábra támadott a magyar versenyző - az orosz Aleszja Kuznyecovával szemben a vigaszágon, és hetedikként zárt.

Kár érte, mert a délelőtti Csernoviczkiben egy szép érem is benne volt A mai versenynapon magyar részről a 66 kg-os Zámbori Bence és az 52 kg-os Maros Barbara lép tatamira a világbajnokságon.