Előfizetés

A magyar-orosz vegyesvállalatokra is vonatkozik az importtilalom

Nincsenek kivételezett helyzetben a Magyarországon működő magyar-orosz vegyesvállalatok sem az embargó szempontjából - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)

A tárca tájékoztatása szerint az embargót elrendelő orosz miniszterelnöki utasítás a korlátozás feltételének az adott áru - mezőgazdasági termék, nyersanyag és élelmiszer - származási országát, nem pedig az adott vállalat tulajdonosi hátterét szabja meg.

A bevezetett korlátozás számos céget érint Magyarországon, azonban augusztus 20-án több terméket töröltek az embargós listáról, így a potenciális kiesések mérsékeltebbek lehetnek. Moszkva felmentést adott a burgonya és hagyma vetőmagok, a hibrid csemegekukorica és zöldborsó, a laktózmentes tejtermékek, bizonyos vitaminok és íz adalékanyagok, továbbá protein koncentrátumok importjára.

Oroszország augusztus 7-étől rendelt el behozatali tilalmat az ellene szankciókat alkalmazó országok – az Egyesült Államok, az európai uniós tagállamok, Kanada, Ausztrália és Norvégia – ellen. A tilalmi listán marhahús, sertéshús, zöldségek, gyümölcsök, baromfihús, sajtok és más tejtermékek szerepelnek.

Foglakoztatási és kereseti adatokról kezd egyeztetést a nyugdíjbiztosító

Az 1955 és 1959 között születettek nyugdíjjogosultsági adatainak egyeztetését kezdi meg az ügyfelekkel az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság - jelentette be Mészáros József főigazgató hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Az érintetteket a következő hetekben értesítik, hogy megindult az eljárás, majd tájékoztatják őket a nyugdíjbiztosító központi elektronikus rendszerében tárolt szolgálati időkről és kereseti adatokról. A hivatal ezzel az akcióval segíteni kívánja a jogosultakat abban, hogy nyugdíjba vonulásukkor a már egyeztetett adatokat figyelembe véve gyorsan és pontosan tudják megállapítani a nyugellátásukat - mondta Mészáros József.

Közölte: körülbelül 400 ezer emberrel folytatják le az adategyeztetést, amelyre két évet szánnak. Az 1955-1959-es korosztály után értesítik a többi korosztályt is, még jóval a nyugdíjba vonulásuk előtt.

A főigazgató azt kérte, az állampolgárok legyenek aktívak és jelezzék, ha bármilyen eltérést tapasztalnak a hivatal által szolgáltatott adatok és a valóság között.

Eddig is lehetőség volt arra, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése előtt a jogosultak megismerjék a róluk nyilvántartott adatokat, de ezek az eljárások kérelemre indultak, szemben a mostani, hivatalból induló eljárásokkal.

Kissné Veres Ilona főosztályvezető elmondta: a lakóhely szerint illetékes megyei nyugdíjbiztosítási igazgatóság először tájékoztató levelet küld az érintetteknek a hivatalból történő adategyeztetés megkezdéséről. Nem kap azonban levelet az, akinek már más eljárásban megállapították a jogosultsági adatait, vagy korábban már kérte az adategyeztetést.

A hivatal ezt követően összegyűjti a nyilvántartásában szereplő adatokat és egy újabb levélben tájékoztatja az érintetteket a nyugdíjbiztosító központi elektronikus rendszerében tárolt szolgálati időkről és kereseti adatokról.

A kimutatás tartalmazza többek között a biztosításban töltött időszakokat, az egyéb szolgálati időket, nők esetében a nők kedvezményes nyugdíjához figyelembe vehető jogosultsági időket, a foglalkoztatók adatait, az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozó nyugdíjjárulék-köteles keresetet, a befizetett nyugdíjjárulékokat.

Ha az ügyfél megkapja a kimutatást a hivatalnál nyilvántartott adatokról, 90 nap áll rendelkezésére, hogy jelezze, ha valamely foglalkoztatási adata a nyilvántartásban nem vagy hiányosan szerepel, például a figyelembe nem vett felsőfokú tanulmányok idejét, vagy a sorkatonai időt.

A főosztályvezető hangsúlyozta: ha az ügyfél be tudja küldeni a hiányzó dokumentumokat, az meggyorsítja a hivatali eljárást, de ha nem tudja benyújtani, elég, ha jelzi az eltérést és akkor a hivatal keresi meg az adatszolgáltatókat és beszerzi a hiányzó adatokat. Beszerzett új adatokról szintén értesítik az ügyfelet.

Fontos, hogy az ügyféllel egyeztetett adatok kerüljenek végül a hatósági nyilvántartásba, amelyeket a későbbiekben a nyugdíjelbírálásnál figyelembe kell venni - közölte.

Az adategyeztetésre lehetőség van elektronikus úton is, a www.magyarorszag.hu oldalon, illetve a www.onyf.hu oldalon, ügyfélkapus azonosítással is. Ennek módjáról a tájékoztató tartalmaz részletes információkat. Az eljárás bármely szakaszában lehetőség van visszatéri a papíralapú ügyintézésre.

Döntés a 3-as metró felújításáról

Publikálás dátuma
2014.08.25. 12:45
Fotó: Népszava, Vajda József
Döntött a Fővárosi Közgyűlés hétfői rendkívüli ülésén a 3-as metró felújításával kapcsolatos feladatok végrehajtásáról, köztük a szükséges hitelfelvétel előkészítéséről, valamint arról, hogy felkérik a BKV Zrt.-t a szerelvények felújítására vonatkozó tender kiírására.

A testület a javaslat elfogadásával deklarálta a beruházás "végrehajtásának prioritását", valamint döntöttek arról is, hogy a kormány határozatával összhangban felkérik a BKV Zrt.-t a 3-as metróvonal járműparkjának felújítására vonatkozó tender kiírására. Ebben az előterjesztés szerint folyamatosan együtt kell majd működnie a fővárosi önkormányzattal és a BKK Zrt.-vel.

A közgyűlés hétfői döntésével felhatalmazta a főpolgármestert a hitelfelvételhez szükséges minden előkészítés és tárgyalás lefolytatására, továbbá arra, hogy a 3-as metró járműparkjának felújítását szolgáló finanszírozási konstrukciót és a szükséges garanciális feltételrendszert a nemzeti fejlesztési miniszterrel egyeztesse és a szükséges döntési javaslatok terjessze a testület elé.

Az előterjesztés szerint a szükséges felújítással a 3-as metró járműparkjának élettartama minimum húsz évvel hosszabbítható meg. "A járműpark felújítása a vonal üzemi fenntartása mellett várhatóan több évet fog igénybe venni" - áll a javaslatban. A finanszírozási konstrukció kidolgozása és a kormányzattal, valamint a lehetséges finanszírozókkal való egyeztetése a járműfelújítás megkezdésének feltétele. A felújítási tender mielőbbi indítása érdekében a tárgyalásokat még idén ősszel le kell folytatni. A konkrét hitelfelvételről a potenciális finanszírozókkal - különösen az Európai Beruházási Bankkal (EIB), az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD), a Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) és a kereskedelmi bankokkal - történő egyeztetések és a kormányzati tárgyalások lezárása után lehet konkrét döntést hozni - olvasható az előterjesztésben.

Tarlós István főpolgármester az ülésen elmondta, igyekeznek megoldani azt, amit évtizedeken keresztül senki nem oldott meg. A szerelvények felújításához szükséges hitelfelvétel kapcsán emlékeztetett, hogy a kormány megszűntette az önkormányzat 180 milliárd forintnyi hitelállományát. Most ennek mintegy egyharmadáról van szó. Új szerelvényeket csak európai uniós támogatással tudnának vásárolni, a kormány a szerelvények felújítását támogatta.

A testület az előterjesztést 28 igen és 2 nem szavazat ellenében fogadta el, a Fidesz mellett, az MSZP és a Jobbik is támogatta a javaslatot, csak az Együtt-PM független képviselői voksoltak nemmel.

Az Együtt-PM nem ért egyet a fideszes városvezetéssel abban, hogy új szerelvények helyett a meglévők felújításával korszerűsítsék a 3-as metrót  - jelentette ki  Hanzély Ákos  fővárosi képviselő még a szavazás előtt. Az ellenzéki politikus azt mondta, bohózatnak tartják a közgyűlés előtt lévő előterjesztést, amely alapján felesleges is közbeszerzést kiírni. Hanzély Ákos szerint ugyanis kormánypárti háttéralku van a háttérben, hiszen a felújítást vélhetően csak a gyártó cég képviselője lesz képes elvégezni. Kiemelte, az Együtt-PM elfogadhatatlannak tartja, hogy komoly tanulmányok nélkül, "nullára amortizált" harminc éves szerelvényeket újítsanak fel az új metrókocsik árának kétharmadáért.

Az MSZP a jelenlegi balesetveszélyes helyzet megváltoztatása érdekében támogatja a 3-as metró fideszes városvezetés által javasolt felújítását. Horváth Csaba, a párt fővárosi frakcióvezetője hangsúlyozta:  akkor értenek egyet a metrószerelvények felújításával, ha a megjavított kocsik várható élettartalma megegyezik majd az új szerelvényekével, vagyis a következő 35-40 évben komolyabb szervizelés nélkül használhatók lesznek. A szocialista politikus beszélt arról is, jobban örülnének, ha a főváros hitelfelvétel nélkül állami támogatásból oldaná meg a 3-as metró felújítását. Tüttő Kata budapesti képviselő hozzátette: újabb rendkívüli közgyűlés összehívását szorgalmazzák szeptemberre. Az MSZP egyebek mellett a BKV-finanszírozás rendbetételét, a budapesti kölcsönbiciklik ügyét és a budai fonódó villamos kérdését javasolja napirendre venni még az októberi önkormányzati választás előtt - mondta.

A Jobbik szerint a fideszes városvezetésnek nem hitelfelvételből, hanem állami támogatásból kellene megoldania a 3-as metró korszerűsítését.  Szabó György képviselő ugyanakkor leszögezte: azért szavazzák meg a javaslatot, mert "egyetlen emberélettel sem kívánnak játszani".