Az MSZP odafigyelő, biztonságos és tiszta Budapestet ígér

Publikálás dátuma
2014.08.23. 14:27
Budapest/Népszava
Az MSZP szerint a fővárosiaknak balliberális városvezetést kell megbízniuk októberben, ha odafigyelő, biztonságos és tiszta Budapestet szeretnének a jelenlegi "széthulló és romló" városi szolgáltatások helyett. Erről Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi frakcióvezetője beszélt szombaton Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, a jelenleginél rosszabb vezetése már nem is lehetne Budapestnek. Szerinte Tarlós István főpolgármester Orbán Viktor kormányfő bábja és csak a Fidesz érdekeit érvényesíti.

Hangsúlyozta, hogy hamarosan elkészül a városvezetés "hibáit, hazugságait és megoldatlan problémáit" feldolgozó budapesti feketekönyv következő fejezete. Horváth Csaba a kiadványban szereplő állítások közül példaként említette a romló budapesti közbiztonságot, továbbá azt, hogy a város elvesztette 12 kórházát, 150 iskoláját, értékes Főgáz-részvényeit, valamint a Városligetet és a Vidámparkot.

Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy minden támogatást megadnak a baloldali ellenzék közös főpolgármester-jelöltjének, Falus Ferencnek. Horváth Csaba, aki a közelmúltban visszalépett hasonló ambícióitól többször is "Falus úrként" hivatkozott az MSZP által támogatott politikusra, aki reményei szerint minél több programpontot átemel majd a szocialisták budapesti elképzeléseiből.

Szerző

Megkezdődött a kampány, nincs "csend" és tilos a zaklatás

Publikálás dátuma
2014.08.23. 14:00
Fotó: NÉPSZAVA
2014. október 12-én Magyarországon egy napon két választás kerül lebonyolításra: a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választása, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választása. Szombaton hivatalosan is elkezdődött a kampányidőszak, a lakossági  értesítők is hamarosan landolnak a postaládákban. 

A tavaly elfogadott új választási eljárási törvény szerint kampánytevékenységnek minősül minden olyan tevékenység, amely alkalmas a választói akarat befolyásolására vagy annak megkísérlésére. Kampányeszköz pedig például a plakát, a választók jelölt vagy jelölőszervezet általi közvetlen megkeresése, a politikai reklám és a politikai hirdetés, valamint a választási gyűlés. Nem minősül választási kampánynak a választási szervek tevékenysége és az állampolgárok közötti kommunikáció. A választási kampány végéig a jelölőszervezetek és a jelöltek engedély nélkül készíthetnek plakátot - választási falragaszt, szórólapot, vetített képet, emblémát - mérettől és hordozóanyagtól függetlenül), de ezeken is fel kell tüntetni a kiadó nevét, székhelyét, valamint a kiadásért és a szerkesztésért felelősöket.

A választási plakátok elhelyezésének szabályai
A választási eljárásról szóló törvény szerint plakát a választási falragasz, felirat, szórólap, vetített kép, embléma mérettől és hordozóanyagtól függetlenül. A jogszabály szerint plakát a kampányidőszakban korlátozás nélkül elhelyezhető, azonban épület falára, kerítésre plakátot elhelyezni kizárólag a tulajdonos, a bérlő, illetve állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan esetén a vagyonkezelői jog gyakorlójának hozzájárulásával lehet.  Állami vagy önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületen vagy azon belül plakátot elhelyezni tilos.
A Kúria álláspontja szerint a plakátok villanyoszlopon való elhelyezése nem sérti a választási eljárási törvény szabályait.

A jogszabály politikai hirdetésnek nevezi az ellenérték fejében valamely jelölőszervezet vagy független jelölt népszerűsítését szolgáló és támogatására ösztönző, sajtótermékben (illetve az interneten és moziban) közzétett tartalmat. A politikai reklámért - amelynek a célja ugyancsak a jelöltek, jelölőszervezetek népszerűsítése - azonban a közzétevő médiaszolgáltató (televízió, rádió) nem kérhet ellenszolgáltatást.

Lejárt a határidő a kereskedelmi rádiók és tévék jelentkezésére
Szombaton 16 órakor lejárt az országos kereskedelmi rádiók és televíziók számára megszabott határidő: e médiumok eddig jelentkezhettek a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB), ha az október 12-i önkormányzati választás kampányidőszakában politikai reklámot kívántak közzétenni. Pénteken a munkaidő végéig egyetlen ilyen bejelentés sem érkezett, de nem tudható, hogy az azóta eltelt időben jelentkezett-e valamelyik médium.Ha senki nem jelentkezett a határidőig, akkor politikai reklámot csak a közszolgálati rádiókban, tévékben láthatnak a választópolgárok, miként az országgyűlési választás, valamint az Európai Parlament magyar tagjainak választásának kampányaiban is történt.

A kampányban kizárólag az a csaknem 600 sajtótermék közölhet politikai hirdetést, amely jelezte ezen szándékát az Állami Számvevőszéknek, és a számvevőszék nyilvántartásba is vette a hirdetési árjegyzékét. Az önkormányzati választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek nem részesülnek állami kampánytámogatásban, és nincs is limitálva a kampányra fordítható összeg. Választási gyűlést a kampányidőszakban lehet tartani, de a szavazás napján már nem. A kampányban a választási gyűléseket nem kell bejelenteni a rendőrségnek, de a rend fenntartásáról a szervezőnek gondoskodnia kell.

A tavaly elfogadott új választási eljárási törvény megszüntette a kampánycsendet.

Az MSZP biztonságos és tiszta Budapestet ígér
Az MSZP szerint a fővárosiaknak balliberális városvezetést kell megbízniuk októberben, ha odafigyelő, biztonságos és tiszta Budapestet szeretnének a jelenlegi "széthulló és romló" városi szolgáltatások helyett. Erről Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi frakcióvezetője beszélt szombaton Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, a jelenleginél rosszabb vezetése már nem is lehetne Budapestnek. Szerinte Tarlós István főpolgármester Orbán Viktor kormányfő bábja és csak a Fidesz érdekeit érvényesíti.

Az, hogy mely településeken indulnak közösen, illetve melyeken versengenek egymást gyengítve a baloldali pártok az önkormányzati választáson, csak hétfőre derül ki. A hivatalos kampány ugyan ma elkezdődik, de Dunaújvárosban csak délelőtt jelenti majd be a Párbeszéd Magyarországért (PM), hogy önállóan indul az októberi voksoláson, a Demokratikus Koalíció pedig (DK) az utolsó percben tudatta, hogy Székesfehérváron nem közösködnek a baloldali pártokkal. Más városokban viszont az MSZP, az Együtt-PM és a DK közösen igyekszik leváltani a fideszes vezetést.

A pártok megállapodtak abban, hogy a tizenkét körzetben három Együtt-PM-s, kettő DK-s és hét szocialista képviselőjelöltet indítanak. Békéscsabán a Fodor Gábor vezette Magyar Liberális Párt is csatlakozott az együttműködéshez, amely a volt SZDSZ-es, ám most függetlenként induló Velkey Gábor mögé állt be. Szolnokon a szocialisták, a DK, az Együtt, illetve a Szolidaritás Radócz Zoltánt, az MSZP városi elnökét indítja a fideszes Szalay Ferenc ellen. A tizenkét választókörzet közül hatban az MSZP, négyben a DK, míg kettőben az Együtt és a Szolidaritás állíthatott jelöltet. A négy szervezet azt ígéri, hogy a városban közösen fognak kampányolni.

Az Együtt-PM a "Nem vagy egyedül" szlogennel kampányol a Facebook-on

Az Együtt-PM a "Nem vagy egyedül" szlogennel kampányol a Facebook-on

Kecskeméten a szocialisták Hugyecz Zoltán független polgármester-jelöltet támogatják, akit az Együtt-PM is elfogadott. Miután szerintük a DK a napokban felrúgta a helyi baloldali megállapodást, az MSZP önálló jelölteket állít az egyéni körzetekben. Székesfehérváron sem közösködik a baloldal. A DK szerint személyi kérdésekben és az együttműködés típusában sem tudtak közös nevezőre jutni a szocialistákkal.

Falus Ferenc kifogásolja a finanszírozási terveket
A közleményben - amelyet az Együtt-PM sajtóosztálya szombaton juttatott el a távirati irodához, - Falus Ferenc azt írja: "az Orbán-kormány azzal, hogy a 3-as metró felújításának költségeit a fővárosra hárítja, nyilvánvalóan azt választotta, hogy inkább a budapestiek életét kockáztatja, minthogy lemondjon a várbeli luxusberuházásairól és a további pazarló stadionépítésekről".
    Az MSZP, a DK és az Együtt-PM közös főpolgármester-jelöltje szerint "Orbán Viktor kormányának már megint fontosabb a látszat és a szemfényvesztés, mint az emberek hétköznapi, húsbavágó problémái".
    A fővárosi önkormányzat honlapján fellelhető napirend szerint az augusztus 25-i közgyűlés megtárgyalja a 3-as metróvonal infrastruktúrájának és járműparkjának megújítására vonatkozó  javaslatot. Az előterjesztéshez kapcsolódó határozati javaslatokban finanszírozási kérdések is szerepelnek.

Az már korábban kiderült, hogy Szekszárdon a szocialisták, illetve az Együtt-PM is támogatja Hadházy Ákost, az LMP polgármester-jelöltjét, a DK azonban még nem döntötte el, hogy beáll-e a trafikpályázatok kapcsán ismertté vált önkormányzati képviselő mögé. Zalaegerszegen a Szociáldemokraták támogatásával indul a voksokért az MSZP. Schmuck Andor pártja helyben nem állít jelölteket, mert pozícióharcban nem akarnak részt venni, de szavazóikat arra szólítják fel, hogy a szocialista jelöltekre voksoljanak.

Debrecenben, ahol jobboldali győzelmet várnak az elemzők, szintén egymás ellen szállnak ringbe az áprilisi Összefogás pártjai.

Zaklatás nélkül szabad csak ajánlásokat gyűjteni
Ajánlásokat csak zaklatás nélkül szabad gyűjteni, és nem lehet a választók ajánlását munkahelyeken, egészségügyi, közigazgatási vagy önkormányzati intézményekben, valamint tömegközlekedési járművökön kérni.A valamivel több mint nyolcmillió választópolgárnak legkésőbb augusztus 25-ig kell megkapnia a választásról szóló értesítőt. A korábbi évektől eltérően a választók nem kapnak ajánlószelvényt az értesítő mellé, mivel átalakult a választási rendszer, és az ajánlószelvény-gyűjtést felváltotta a jelöltek ajánlóíven történő ajánlása. A jelöltek tehát az ajánlásokat ajánlóíveken gyűjthetik.

Szerző

Mi lesz az ebéddel? - Gázszivárgás Pest megyében

Publikálás dátuma
2014.08.23. 13:28
Illusztráció/Getty Images
A veszély elmúltával visszatérhettek otthonaikba azok a tápióbicskeiek, akiknek egy szombat reggeli gázvezeték-szakadás miatt kellett kiköltözniük a Nagykátai út környékéről, de a szolgáltatás helyreállítására még várniuk kell. 

Csámpai Attila, a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivőjének tájékoztatása szerint a 150 milliméteres gázvezetéket egy munkagép vágta át. A szivárgó gázt  a nagykátai tűzoltók egy vízsugárral higították, a vezetéket pedig elszorították. Biztonsági okokból lezárták a környéket, és tizenegy házból tizenkét lakót kiköltöztettek.

A gázszolgáltató szakemberei a délelőtt folyamán kiszakaszolták a vezetéket, és hozzákezdtek a hibaelhárításhoz. A javítás befejezéséig a környék 50 lakásában nincs gáz, a szolgáltatás várhatóan kora délutánra áll helyre. 

Szerző