Előfizetés

Az alacsony infláció emeli a béreket

Három százalékkal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbihoz képest a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások, a költségvetési intézmények és a nonprofit szervezetek körében az első félévben.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 235 000 forint volt. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 250 800, míg a költségvetési intézményeknél 205 900 forintot kerestek. A nem közfoglalkoztatás keretében foglalkoztatottak bruttó keresete a nemzetgazdaságban átlagosan 246 800, a vállalkozásoknál 252 200, a költségvetésben dolgozóké 235 800, a nonprofit szervezeteknél pedig 227 300 forint volt. A közfoglalkoztatottak átlagosan 78 100 forintot kerestek. A mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat ágazat dolgozói 170 300 forintot vihettek haza.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 153 900 forint volt, 3 százalékkal magasabb, mint 2013. január–júniusban. A családi kedvezmények 2014. évi változása további 0,8 százalékponttal emelte a nettó kereseteket az előző évi átlagához viszonyítva. Ezt figyelembe véve a nettó kereseti átlag 160 700 forintra becsülhető.

A közfoglalkoztatottak átlagkereseti adatait figyelmen kívül hagyva a nemzetgazdaságban 5,7, a vállalkozásoknál 5,0, a költségvetés területén 7,6, a nonprofit szervezeteknél 7,9 százalékkal nőttek a keresetek az előző év hasonló időszakával összehasonlítva.

A reálbérek trendje 2012 végén váltott emelkedésbe, amit jórészt az infláció mérséklődése okozott - írta a portfólio.hu. A bruttó keresetek nem lódultak meg. A bruttó bérek az idén 4,5-5,5 százalékos éves emelkedést mutatnak, a tavalyi nagyjából 4 százalék alatti ütemmel szemben. A rendszeres keresetekben 5,3 százalékos növekedést jelentett a KSH júniusra, ami másfél éves csúcsnak számít. Ezek az óvatos tendenciák azonban egyelőre nem utalnak arra, hogy visszatérne a válság előtt jellemző ár-bér spirál.

Az utóbbi időben csökkent a pénzügyi szektor bérelőnye az információ, kommunikáció ágazattal szemben. Őket követi a gyógyszergyártás és a vegyipar. Az egészségügy és a textilipar továbbra is sereghajtó a fizetési listán. Ráadásul mivel az összehasonlítás a bruttó keresetek alapján történt, és az alacsony jövedelműek adóterhelése az egykulcsos adóval emelkedett, az ágazati jövedelemkülönbségek továbbra is látványosak.

Nem szakadt meg a Puskás Akadémia nyeretlensége

A Budapest Honvéd hazai környezetben 1-0-ra nyert a Puskás Akadémia ellen a labdarúgó OTP Bank Liga ötödik fordulójának pénteki nyitómérkőzésén.

A kispestiek második sikerüket aratták az idényben, a felcsútiak pedig továbbra is nyeretlenek.

OTP Bank Liga, 5. forduló:
Budapest Honvéd-Puskás Akadémia 1-0 (0-0)

Bozsik Stadion, 1300 néző, v.: Bognár
gólszerző: Alcibiade (85.)
sárga lap: Marku (50.), illetve Kelic (52.), Szakály D. (78.)

Budapest Honvéd:
    
Kemenes - Ikenne-King, Ignjatovic, Alcibiade, Marku - Nagy G. (Godoy, 75.), Portilla, Hidi - K. Traoré (Prosser, 57.), Youla, Holender (Vécsei, 68.)

Puskás Akadémia:
   
Danilovic - Szélesi, Kelic, Tamás, Spandler - Tóth L. (Denkovic, 55.), Polonkai (Tischler, 84.), Szakály D., Tóth II. B., Harsányi (Lorentz, 87.) - Lencse

Az első negyvenöt percben a hazaiak jártak közelebb a gólszerzéshez, a piros-feketék két alkalommal is a kapufát találták el.

A fordulást követően kevesebb helyzet alakult ki, noha mindkét csapat a győzelemre játszott. Végül Raffaele Alcibiade hajrában szerzett góljával a Honvéd otthon tartotta a három pontot.

Cseh megnyerte a szétúszást - döntős 100 m pillangón

Cseh László döntőbe jutott 100 méter pillangón a berlini úszó Európa-bajnokság pénteki versenynapján, mivel szétúszásban legyőzte a francia Mehdy Metellát.

A német fővárosban 200 méter vegyesen már aranyérmes magyar versenyző azért kényszerült "pótvizsgára", mert az elődöntőben Metellával azonos idővel, 52.20 másodperccel végzett az utolsó, finálét érő, nyolcadik helyen.

A ráadásban Cseh végig vezetett, s bár a hajrában megközelítette őt riválisa, így is biztosan győzött 51.73 másodperccel, így 23 századdal bizonyult gyorsabbnak vetélytársánál.

A szám másik magyar indulója, Pulai Bence összesítésben a 15. lett.

"Nyugodtabb voltam, mint délelőtt, de most sem voltam gyorsabb. Ennél jobbat akartam, de rossz rajttal és rossz fordulókkal ez nem megy, ennyire erős mezőnyben különösen nem" - értékelt Pulai.