Rajt a világbajnoknál

Publikálás dátuma
2014.08.22. 07:57
A Bundesliga az egyik legszínvonalasabb bajnokság a világon FOTÓ: EUROSPORT/GETTY IMAGES
A ma esti Bayern München-Wolfsburg találkozóval rajtoló német labdarúgó-bajnokság nem a legkiegyensúlyozottabb liga Európában - minthogy vagy a Bayern vagy a Dortmund elsősége várható -, nem a Bundesligában futballoznak a legnagyobb sztárok, nem ott a legmagasabbak a fizetések, nem ott a leggazdagabbak a klubok (leszámítva a két nagyot), és mégis: a Brazíliában világbajnoki címet nyert Nationalelfbe 16 játékos érkezett a Bundesligából. Kezdődik a világ egyik legerősebb pontvadászata!

Az angol Premier League klubjai 780 millió euró elköltésénél tartanak ezen a nyáron. A spanyol Primera División csapatai eddig 458 millió értékben vettek játékosokat. Ehhez képest a Bundesliga 227 milliós kiadása aprópénznek tűnik – még azzal együtt is, hogy előbbi két bajnokság 20 csapatos, a német élvonalban meg, ugyebár, 18 gárda vesz részt.

Az 1. forduló programja
Bayern-Wolfsburg, Hoffenheim-Augsburg, Hannover-Schalke, Hertha-Werder, Frankfurt-Freiburg, Köln-Hamburg, Dortmund-Leverkusen, Paderborn-Mainz, Mönchengladbach-Stuttgart

Noha mindez azt sejteti, hogy a Bundesliga sem gazdasági viszonylatban, sem a pályán nem konkurálhat a multimilliomos riválisokkal, ez koránt sincs így.

Korunk legrangosabb klubtrófeájáért, a Bajnokok Ligájáért valamely német csapat folyamatosan versenyben van,

2010 óta rendre akad delegáltjuk legalább a legjobb négy között. Sőt: a Bayern azóta háromszor döntőzött, egyszer nyert, épp akkor, amikor a Dortmund volt az ellenfele.

A német futballklubok roppant prudens működést folytatnak, eleve nincsenek katari klubtulajdonosok, akik gyerekkori szenvedélyüket élik ki az egyesületekkel, meg olyanok sincsenek, akik a gazdasági életben akarnának a futball által mindinkább érvényesülni.

A német precizitás a pályán s még inkább azon kívül nagyon megmutatkozik, ráadásul a kétezres évek elejei kudarcok miatt elindult futballfejlesztésnek köszönhetően a kluboknak nincs szükségük összevásárolni a nagy neveket, inkább kinevelik őket.

A vb-t nyert 23 fős keret 16 tagja Németországban játszik, s az olyan, inkább az alsó-középosztályt erősítő klubok is adtak játékost a válogatottba, mint a freiburgi Matthias Ginter. A 20 éves védőt egyébként épp a vb-diadal után vette meg a Dortmund.

Szóval, ha arra vagyunk kíváncsiak, kik lesznek a következő vb-k és Eb-k sztárjai, akkor nem tehetjük meg, hogy árgus szemeinket ne vessük a Bundesligára.  Még akkor se, ha az első hely szempontjából aligha lesz ádáz a küzdelem. Két eshetőség van. Vagy a Bayern nyeri el megint a bajnoki trófeát, vagy a Dortmund.

Talán a Leverkusen szólhat még bele a „nagyok” küzdelmébe, ám sanszosabb, hogy a gyógyszergyári egylet épp a mérleg nyelvét jelenti kettejük párharcában. Éppen emiatt máris komoly izgalmakkal veszi rajtol a liga, hiszen a Leverkusen Jürgen Klopp alakulatához látogat a nyitányon.

A sárga-feketék a nyáron elveszítették első számú gólfelelősüket, a lengyel Robert Lewandowskit, pótlására a Serie A gólkirályát, Ciro Immobilét szerződtették a Torinótól. Az érte kifizetett 19,5 millió euró a második legdrágább német játékosvásárlás. A legjövedelmezőbb transzfert ugyanis a Lewandowski elől lelépő, s az Atlético Madridhoz igazolt Mario Mandzukic nevéhez fűződik (22).

A Bayern az előző kiírást rekordgyorsasággal nyerte meg, meglepő volna, ha most is ennyire simán utasítaná maga mögé legfőbb riválisát. Ugyan a müncheniek kerete kétségtelenül a legerősebb, ám akadhatnak gondok. Például: máris sok a sérült, nem léphet ma pályára (sőt, talán az egész őszi idényben sem) Javi Martínez, továbbá Bastian Schweinsteiger s Thiago sem.

Mindemellett kérdéses, hogy a Pep Guardiola edző által favorizált játékstílusnak az ellenfelek mennyiben találják meg az ellenszerét. Ugyan a német Szuperkupáért vívott találkozóból – a serleg kevésbé jelentős presztízse végett – messzemenő következtetést nem lehet levonni, mégis figyelemre méltó volt: a müncheniek majd kétszer annyit birtokolták a labdát, pontosabban passzolgattak, a lövések száma mégis 22-4 volt a dortmundiak javára (a meccset 2-0-ra nyerték).

Magyar szempontból sem mellékes a Bundesliga, mert habár jóval kevesebb honfitársunk futballozik ma a német élvonalban, mint néhány évvel ezelőtt, legalább futballozik kettő (a többi nagy bajnokságból kikoptak a magyarok).

Szalai Ádám a Schalkénál töltött sikertelen idény után a Hoffenheim színeiben próbál vigasztalódni, míg Stieber Zoltán azok után került az élvonalba, hogy csapatát, a Greuther Fürth-t nem tudta ugyanoda segíteni: a gárda elbukta a Hamburg elleni osztályozót, ám a magyar középpályás teljesítménye annyira megtetszett a kékeknek, hogy leigazolták.  A Bundesliga meccsei továbbra is az Eurosport2 jóvoltából láthatók.

Szerző
Frissítve: 2014.08.21. 23:47

Látszólag kevesebbet szív a magyar

Publikálás dátuma
2014.08.22. 07:28
A trafi kszerződések aktáinak átvizsgálása úgy tetszik hosszú időt vesz igénybe FOTÓ: TÓTH GERGŐ
A NAV adatai szerint 2013 júniusa és idén június között mindössze 7,7 milliárd szál legális cigaretta fogyott, szemben az azt megelőző évivel, amikor még 11,5 milliárd szál gyári cigarettát értékesítettek Magyarországon. Vagyis a legális cigarettaforgalom harmada eltűnt. A gazdaságkutató szerint ennek oka, hogy a monopolizált piacon ötödével emelkedtek az árak, ami miatt sokan leszoktak, vagy áttértek az olcsóbb sodrot dohányra, illetve az illegális olcsóbb import cigarettát vásárolják.   

Harmadával kevesebb szál cigarettát, pontosan 3,6 milliárd szálat szívtunk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai alapján 2014 első félévében , míg egy évvel korábban ugyanebben az időszakban még 5,1 milliárdot. Többnek tűnik a legális cigarettaforgalom visszaesése, mint ami a valóság lehet - fogalmazott lapunk érdeklődésére Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója. A gyári cigarettával szemben ugyanis többen áttértek a fajlagosan jóval olcsóbb sodrós termékek fogyasztására. A GKI kutatása szerint a gyári-sodort dohányfogyasztás megoszlása a 2012-es 60-40 százalékról mára csaknem kiegyenlítődött és elérte a 53-47 százalékot, vagyis a legális dohánypiacnak csaknem fele sodort. Azonban még a sodrós cigi növekedése sem tudta érdemben mérsékelni a legális dohánypiac zsugorodását.

A gazdaságkutató szerint a visszaesés egyértelműen a 2013 júliusában elindult nemzeti dohányboltok számlájára írandó, mert ezek létrejöttének következményeként ötödével emelkedtek a dohány kiskereskedelmi árak, így a bagózók egy része abbahagyta, vagy csökkentette a fogyasztást, más részük a fele áron beszerezhető feketeimportból vásárolt. Ez utóbbi elsősorban a munkanélküliséggel és szegénységgel sújtott régiók kisebb településeire jellemző.

Molnár László idézett egy Gfk által készített jelentésből, amely szerint csak a cigaretta feketekereskedelmének a súlya a 2012-es 5,1 százalékról ez évre 11,8 százalékra bővült. A GKI szakembere utalt egy korábbi kutatásukra is, mely szerint az összes dohánytermék fogyasztás (szálban mérve) 11,9 százalékkal csökkent az I. negyedévben, ami mintegy 15 milliárd forint adóbevétel kiesést jelent az államnak. Az idei legális vásárlás a becslések szerint a tavalyinál is kevesebb lesz, ami aláaknázhatja a tervezett jövedékiadó-bevételeket. A költségvetés bevételei 2012-ről 2013-ra mintegy 41 milliárd forinttal, 466 milliárd forintról 425 milliárd forintra estek vissza. Molnár szerint 2014 egészében tavalyhoz képest mintegy 70 milliárd forint bevétel esik ki a költségvetésből. Ebből évi 30 milliárd forint a dohány-kiskereskedelem átalakításának közvetlen vesztesége.

Olyan kevés cigaretta pedig még soha nem fogyott Magyarországon, mint tavaly: 9,3 milliárd szál. Ez 2012-ben 12,5 milliárd szálat, 2011-ben pedig 13 milliárd szálat vásároltak. Feltehetően továbbra is virágzik a cigaretta feketekereskedelme, csempészete, annak ellenére, hogy szinte nem múlik el nap, hogy a NAV ne jelentene be milliós fogásokat az ország keleti határain, vagy éppen az autópályákon. A NAV 2014. június 30-ig összesen 7,5 ezer esetben 71,7 millió szál cigarettát foglalt le, összesen 2,85 milliárd forint értékben.

Molnár László szerint a legális dohányfogyasztás mérséklődésének üteme ez év második felében tovább folytatódik, ám 2015-re fékeződik. Ennek oka, hogy a tapasztalat szerint a dohánytermékek áremelése után a fogyasztás csökkenni szokott, majd mivel várhatóan a jövedelmek emelkednek a dohány árak stagnálnak, így valamelyest emelkedhet a legális dohány fogyasztás, ám összességében a legális fogyasztás csökkenése továbbfolytatódik. Az MSZP tegnapi közleményében kérdéseket intézett a kormányhoz, azt tudakolva kinek az érdeke a dohány feketepiac soha nem látott felfutása, milyen érdekeltsége van a Fidesznek a cigarettacsempészet fellendítésében, illetve melyik kormányzati politikusnak állt érdekében tönkretenni 40 ezer régi trafikos családot, csak hogy a csempészek gazdagodhassanak?

Szerző

Épületet ajándékoz alapítványának az MNB

Ha egy üzlet beindul... A Magyar Nemzeti Bank újabban nemcsak vesz, hanem ajándékoz is ingatlant. Az utóbbi hetek sajtója attól volt hangos, hogy a jegybank 415 millió forintért megvásárolt egy tiszaroffi kastélyszállót, ahol üdülési és oktatási központot kíván kialakítani. Néhány nap múlva újabb ingatlanvásárlásra derült fény.

Kitudódott, hogy már augusztus 1-je óta a jegybank tulajdona az V. kerületi Eiffel Palace luxusirodaház. Ennek vételárát egyelőre homály fedi, becslések szerint 11-12 milliárd forintot is elérheti az egyik legmagasabb bérletii díjú irodaházért fizetett összeg. Az Index.hu most a jegybank egy korábbi ingatlanvásárlása körüli furcsaságokra hívja fel a figyelmet, miután a tavaly december végén megszerzett épületet elajándékozta az amúgy főtevékenységként az ország monetáris politikájáért felelős intézmény.

Az IPOSZ érdekvédelmi szervezet korábbi székházáért 450 millió forint körül fizethetett az MNB. A vásárlás körülményei nem voltak teljesen tiszták - sejteti az Index -, mivel jóval korábban tett ajánlatot a jegybank a Kálmán Imre utcai 100 éves saroképületre, mint ahogy arra felhatalmazást kapott volna, illetve az MNB testületei elfogadták volna a jegybank úgynevezett társadalmi felelősségvállalási programját. Alig fél éves tulajdonlás után a jegybank az épületet idén június 18-án továbbadta saját, újonnan felállított oktatási-tudományos alapítványa, a Pallasz Athéné Domus Scientiae Alapítványnak (PADS). (Ez az alapítvány különösen kedves lehet Matolcsy György jegybankelnöknek, miután ez adta ki azt a sajtófőnöke által írott, nagy botrányt keltett könyvet, amelyben feketén-fehéren leírta a szerző: Matolcsy még gazdasági miniszterként idő előtt elárulta a Goldmann-Sachs bankárainak, hogy Magyarország az Valutaalaphoz fordul segítségért. Ezzel lehetőséget teremtett egy forint elleni támadáshoz.)

A Pallasz Athéné Alapítvány része a jegybank társadalmi felelősségvállalási programjának, és a közgondolkodási programnak is. A szervezet honlapja szerint a Kálmán Imre utca 20. felújítása után ez az épület ad majd helyet az alapítvány működésének, közgazdasági és bankszakmai tanfolyamoknak. Az évente kétmilliárd forintot elköltő Pallasz Athéné program keretében még két másik program is van. A szintén gazdasági-pénzügyi képzést erősítő Domus Animae az Úri utcába (a régi budai városháza épületébe), a határon túliakat támogató Domus Concordiae pedig a PSZÁF korábbi épületébe került. Ezek után talányos, hogy miért van szükség Tiszaroffon újabb oktatási centrumra. A jegybank szándéka a kastályszálló beüzemelésére komolyan vehető, ugyanis erre éppen a napokban új céget alapított 50 millió forint jegyzett tőkével, MNB-Jóléti Kft. néven.

Az Eiffel Palace vételének okairól egyelőre nem sokat tudni, bár a hírek szerint az MNB egyes részlegeit költözteti a még üresen álló, legdrágább bérleti díjú szobákba a a PricewaterhouseCoopers illetve a Brit Kereskedelmi Kamara szomszédságába. Az Együtt-PM közleményben szólította fel az MNB-t, hogy fejezze be a pénzszórást, és foglalkozzon azzal, ami a feladata: a forintárfolyammal, az államadóssággal. A pártszövetség az ingatlanvásárlások során felmerülő hűtlen kezelés gyanúja miatt újabb feljelentést tesz, az Iposz székház értékbecslésére és az adásvételre vonatkozóan pedig közérdekű adatigénylést nyújt be.

Szerző