Úszó Eb - Gyurta Gergely döntős 800 méter gyorson

Gyurta Gergely a negyedik legjobb idővel bejutott a 800 méter gyors péntek esti döntőjébe a berlini úszó Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján.

Gyurta a délelőtti előfutamban 7:55.34 perc alatt teljesítette a távot, s ez futamában és összesítésben is a negyedik helyet jelentette számára.
A szám másik magyarja, Kis Gergő nyolcadik lett Gyurta mögött, s 8:06.14 perces eredménye összesítésben a 21. helyhez volt elegendő.

Szerző

Úszó Eb - Kozma Dominik országos csúccsal elődöntős

Kozma Dominik 48.86 mp-es új országos csúccsal, a harmadik legjobb idővel bejutott az esti 16-os elődöntőbe 100 méter gyorson a berlini úszó Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján.

Az előző rekordot is a Kőbánya SC 23 éves versenyzője tartotta 49.12-vel, 2012. május 21. - a debreceni Eb - óta.
A szám másik két magyarja közül Takács Krisztián 50.11-gyel a 29., míg Holoda Péter 50.14-gyel a 31. lett összesítésben.
Női 100 méter pillangón Hosszú Katinka 58.87-tel a 9., Verrasztó Evelyn pedig 59.76-tal a 17. lett az előfutamok során, de a délutáni elődöntőben egyikük sem folytatja, mert más számokra összpontosítanak.

Szerző

Aranyba foglalt Cseh Laci

Publikálás dátuma
2014.08.21. 07:59
Cseh László Európa vegyesúszó-fejedelme: a 400 után kétszázon is ötödször nyert zsinórban Európa-bajnoki címet FOTÓ: MTI/KOVÁCS
Egészen fantasztikus bravúrt hajtott végre Cseh László: hatalmas csatában nyerte meg a 200 méter vegyes tegnapi döntőjét a berlini úszó Európa-bajnokságon. Ezzel világklasszisunk a 12. nagymedencés Eb-aranyát nyerte, ráadásul zsinórban ötödször lett első ezen a távon.

Tíz esztendő nagyon nagy idő, főleg akkor, ha úszásról van szó. Pedig Cseh László éppen ennyi ideje uralja Európa vegyes úszását, és tegnap zsinórban ötödször lett a 200 vegyes aranyérmese. és mindehhez páratlan izgalmak járultak, mert a Kőbánya SC versenyzője a pillangó után másodikként fordult, majd háton - a várakozásoknak megfelelően - átvette a vezetést, de mellen a brit Roberto Pavoni megelőzte.

Gyorson aztán feljött a két német úszó is, így tulajdonképpen négyen egyszerre értek a célhoz, de a benyúlás a magyar klasszis versenyzőnek sikerült a legjobban, így 1:58.11 perccel győzött, amivel 11 századdal elmaradt a keddi elődöntős idejétől. 

"Ez volt életem legszorosabb győzelme Európa-bajnokságokon. Sajnos, a mell nem volt úgy összerakva most, ahogy szerettem volna. Ha az működik, akkor nem lett volna ennyire szoros a vége. Viszont néha kell ennyi izgalom nektek is, nem?" - kérdezte mosolyogva a szám döntőjét követően Cseh, aki a 12. nagymedencés Eb-aranyérmét nyerte - 14 Eb-érme van összesen, ami szintén rekord -, ebben a számban pedig sorozatban ötödször diadalmaskodott.

Ez a bravúr korábban is csak neki sikerült a kontinensviadalok történetében, méghozzá 400 méter vegyesen. Majdnem meglett az érem Kozma Dominiknak is 200 gyorson, ám végül 13 századdal lemaradt a dobogóról. "Ez életem első Eb-je, amikor mindenki itt van, úgyhogy ez a negyedik hely nagyon értékes. Majd jövőre a vébén odaverek nekik keményen!" - fogadkozott Kozma.

A Gyurta-testvérek egyelőre nem szereztek érmet: Dániel 4. lett 100 mellen, míg öccse, Gergely a hatodik lett 1500 gyorson.Bízhatunk a jó folytatásban, hiszen Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn 200 vegyesen, Hosszú 100 háton, Kapás Boglárka 800 gyorson, míg Biczó Bencze 200 pillangón került be éremesélyekkel a mai fináléba.

Bronzérmesek - háromból

A hír fantasztikus: Kormos Villő és Reisinger Zsófia bronzérmet nyert női szinkrontoronyugrásban a berlini úszó Európa-bajnokság keddi versenynapján. Ám az már "kicsit" árnyalja a sikert, hogy három duó indult összesen, így már biztos medáltulajdonosként vághatott neki a döntőnek a magyar páros, amely az öt, alapvetően szépen kivitelezett ugrására 279,48 pontot gyűjtött, ez azonban kevésnek bizonyult a német (290,01), és még inkább az aranyat kiérdemlő orosz (314,70) riválisokkal szemben.

"Amikor megtudtuk, hogy csak hárman maradtunk, mivel egy ellenfelünk nem sokkal a verseny előtt visszalépett, először egy pillanatra megnyugodtunk. Utána viszont egyformán úgy voltunk vele, attól, hogy hárman maradtunk, s elvben megvan az érem, még ugyanúgy a legjobbunkat kell nyújtanunk" - jelentette ki Kormos Villő.
Ahogy a mondás is tartja: ajándék lónak ne nézzük a fogát...

Szerző