Előfizetés

Melegházasság: a bíróság közbelépett

Hiába készültek az azonos nemű párok az esküvőre Virginiában, csütörtöktől mégsem házasodhatnak, mivel az amerikai legfelsőbb bíróság egyelőre leállíttatta az esketéseket. 

Virginia állam döntését a melegházasságok betiltásáról egy fellebbviteli bíróság elutasította, egy állami hivatalnok azonban a legfelsőbb bíróság közbelépését kérte, amíg benyújtják a kilenc tagú taláros testülethez a fellebbezést. Hasonlóan áll a helyzet Utah és Oklahoma államban, a legfelsőbb bíróság döntésére várva egyelőre tilos a melegpárok összeadása.
Hat állam – Arkansas, Colorado, Indiana, Michigan, Utah és Visconsin – hatóságai többezer homoszexuális és leszbikus párt összeadtak, mielőtt leállították volna a házasságokat. E párok házasságának jogállása egyelőre kérdéses – írta a USA Today című lap.

Megpróbálták kiszabadítani a terroristák amerikai foglyait

Amerikai kommandósok július elején sikertelen kísérletet tettek az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű terrorszervezet által foglyul ejtett amerikaiak, köztük a terroristák által lefejezett újságíró, James Foley kiszabadítására - közölte helyi idő szerint szerdán az amerikai kormány.

A Pentagon irányította akciót, amelyben különleges katonai egységek mintegy kéttucatnyi tagja vett részt, a Fehér Ház tájékoztatása szerint Barack Obama amerikai elnök rendelte el, mert több forrásból származó hírszerzési információk szerint a foglyok élete veszélybe került. Az arab országban zajló polgárháború kezdete óta ez volt az első amerikai katonai akció Szíria területén.

Az amerikaiak és a terroristák között tűzharc tört ki, de a kommandósok nem találták meg a foglyokat a meg nem nevezett szíriai helyszínen, amelyről csak annyit közöltek, hogy ritkán lakott területen található. Az akcióban az IÁ több fegyverese életét vesztette, egy kommandós pedig könnyebben megsebesült.

A különleges egységeket helikopterrel szállították a bevetés helyszínének közelébe, ezt követően gyalogosan közelítettek meg egy közelebbről nem meghatározott létesítményt, amelyben az értesülések szerint a foglyokat őrizték. Az amerikaiakra kormányzati illetékesek szerint könnyűfegyverekből tüzet nyitottak, ezt viszonozták. A terepet a levegőből egy harci repülővel és drónokkal biztosították.

Miután az objektumban nem találtak amerikaiakat, a kommandós alakulatok - amelyek között az összes fegyvernem képviseltette magát - visszavonultak.
"A művelet nem járt sikerrel, mert nem voltak ott túszok" - jelentette ki Lisa Monaco, az elnök belbiztonsági és terrorelhárítási tanácsadója.

Monaco a hadsereg műveleti képességeinek védelmére hivatkozva nem kívánta az akció több részletét felfedni, így azt sem, hogy hány túszt és kiket kíséreltek meg kiszabadítani.
Egy másik hivatalos személy azt állította, hogy a megmenteni kívánt foglyok között volt az IÁ által halállal megfenyegetett másik amerikai újságíró, Steven Sotloff is. Azt nem sikerült megállapítani, hogy a foglyokat korábban valóban a hírszerzés által megjelölt helyen őrizték-e.

Kormányzati források szerint az akcióról azért számoltak be hivatalosan, mert több médium hírt kívánt róla adni saját információi alapján. Hivatalos személyek szerint egy újabb mentőakció érdekében tartották titokban az ügyet több héten át.
John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője kijelentette, hogy a művelet célpontja egy az IÁ-n belüli, túszszedéssel foglalkozó hálózat volt, amelyről azonban bővebben nem nyilatkozott. Kormányzati illetékesek szerint az érintettek családját utólag értesítették az akcióról.

Philip Balboni, a Foleyt alkalmazó bostoni GlobalPost médiaügynökség elnöke szerdán közölte, hogy cége a múlt héten e-mailt kapott, amelyben a fogvatartók azzal fenyegetőztek, hogy megölik az újságírót. Balboni szerint a Fehér Ház tudott a fenyegetésről, de nem kezdődtek tárgyalások az ügyben.
James Foley 2012. november 22-én tűnt el Szíriában. 2011-ben hat héten át Líbiában is túsz volt. A kiszabadulása után elismerte, pusztán a szerencsének köszönhető, hogy életben maradt.

A Foreign Policy értesülése szerint Bagdad iraki repülőtereket ajánlott fel Washingtonnak, hogy azokról kiindulva mérjen csapásokat az IÁ célpontjaira. Ezt azonban az Obama-kormány, amely 2011 végén vonta ki utolsó katonai egységeit a közel-keleti országból, és nem kíván újból belebonyolódni az ottani harcokba, nem fogadta el.
Obama elnök augusztus 8-án rendelte el az IÁ elleni támadásokat, azóta csaknem 90 légicsapást hajtottak végre Észak-Irakban.

Obama minisztere a helyszínen

Átfogó, tisztességes, független vizsgálatot ígért Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter, aki tegnap érkezett a Missouri állambeli Fergusonba. Holdert, az Obama-kormányzat legmagasabb rangú afrikai-amerikai tisztségviselőjét az elnök küldte St. Louis több mint egy hete forrongó elővárosába, hogy személyesen próbálja nyugtatni a kedélyeket.

Mintegy 40 FBI-ügynök, illetve az igazságügyi minisztérium polgárjogi részlegének nyomozói vizsgálódnak a városban. Holder széleskörűen tájékozódik, a helyi hatóságokkal is tárgyal, a helyi közösségek vezetőit is meghallgatja. Egymást követik a megmozdulások azóta, hogy augusztus 9-én egy rendőr lelőtt egy 18 éves, fegyvertelen, fekete fiút.

Michael Brown haláláról ellentmondóan számolnak be a szemtanúk, egyesek szerint Brown ellenállt, mások szerint már megadta magát, amikor hat golyót eresztett bele az intézkedő rendőr, aki különösebb ok nélkül állította meg az utcán sétáló fiút és barátját. A városba előbb az állami autópálya-rendőrséget rendelték ki, majd Jay Nixon, Missouri demokrata kormányzója a Nemzeti Gárda bevetését is elrendelte.

Fergusonban a szerdára virradó éjszaka sem telt incidens nélkül. Mintegy kétszáz tüntető maradt az utcán a kijárási tilalom ellenére, s ismét Molotov-koktélokkal dobálták a rendőröket, akik paprikasprayt - ezúttal nem könnygázt - vetettek be. Kedden újabb halálos kimenetelű incidens történt. Ferguson közelében egy bolti rabláshoz riasztották a rendőröket.

Sam Dotson, St. Louis rendőrfőnöke szerint egy fekete férfi energiaitalokkal a kezében fizetés nélkül akart távozni, majd késsel fenyegetőzött. A kiérkező rendőrök megadásra szólították fel, de a zavarodottan viselkedő fiatal afrikai-amerikai a késsel hadonászva feléjük rohant, és azt kiabálta: "Lőjetek le! Öljetek meg!" Egészen közel volt, amikor lőttek.

A férfit azonosították, a 25 éves Kajieme Powell nem a városba valósi, ott élő nagymamáját látogatta meg. A két rendőrt a vizsgálat idejére felfüggesztették. Arra, hogy miért nem volt elég sokkolóval ártalmatlanná tenni, a rendőrfőnök azt válaszolta: a kés halálos sebet ejthet, a rendőröknek jogukban áll megvédeni magukat.