Gyurta Gergely hatodik 1500 m gyorson

Gyurta Gergely hatodik lett az 1500 méter férfi gyors szerdai döntőjében a berlini úszó Európa-bajnokságon.

A múlt héten nyílt vízen, 10 kilométeren tizedik, a csapatversenyben pedig negyedik Gyurta végig a középmezőnyben haladt, sokáig az ötödik helyért volt versenyben, de a végére elfáradt, így az előző, debreceni Eb bronzérmese hatodikként csapott a célba. 15:03.26 perces ideje így is csaknem két másodperccel jobb, mint amennyit a keddi előfutamban úszott. 

"Sovány vigasz, hogy a legjobbammal is csak ötödik lettem volna. Két éve ez az idő még elég volt a harmadik helyhez, most nagyon nem. El kell döntenem, hogy nyíltvízi úszás, vagy ezerötszáz, mert a kettő a jelek szerint együtt nem megy" - nyilatkozta az MTI-nek a magyar versenyző.

A számot az olasz Gregorio Paltrinieri nyerte 14:39.93 perces hatalmas Európa-csúccsal.

Szerző
Frissítve: 2014.08.20. 22:16

Pénteken vesznek végső búcsút Bajor Imrétől

Publikálás dátuma
2014.08.19. 20:36
Fotó: Népszava
Augusztus 22-én, pénteken vesznek végső búcsút Bajor Imrétől; a színművészt 15 órakor a Farkasréti temető Makovecz termében búcsúztatják.

Az RTL Klub keddi tájékoztatása szerint Bajor Imrét a Farkasréti temető 25-ös parcellájában, a művészparcellában helyezik örök nyugalomra.

A színészt, aki életének 58. évében, augusztus 6-án hunyt el, a televíziós csatorna saját halottjának tekinti.
Bajor Imre 1957. március 9-én született Budapesten. Színi pályáját 1976-ban az Állami Déryné Színháznál kezdte gyakorlószínészként. 1984-től kisebb szerepeket játszott a színházban, innen 1989-ben szerződött a Játékszínhez, 1999 óta szabadúszó volt. Főbb színpadi szerepei között volt Beck (Zsolt: Erzsébetváros), Bill (Maugham: Örökké téged), dr. Spórum (Molnár: A jó tündér) és Miska, a lovászfiú (Szirmai: Mágnás Miska).

A közönség a Szomszédok című teleregény Oli nevű fodrászfiújaként ismerte és szerette meg. Itt hangzott el az általa kitalált köszönés, a "Csóközön", amely olyan nagy tetszést aratott, hogy országjáró önálló estjének is ezt a címet adta. Bajor Imre a kilencvenes évektől elmaradhatatlan résztvevője volt a Rádiókabaréknak, nagy sikerű magánszámának refrénjét máig emlegetik: "Én, a Gyula, meg az Ottó, a Tóth Ottó".

Szerette a filmezést is, ő játszotta a főszerepet a harmincas évek két nagy sikerű filmvígjátékának új változatában, a Meseautóban (2000) és az Egy szoknya, egy nadrágban (2005). Tímár Péter 2004-es Le a fejjel! című produkciójában Hernádi Judit és Gálvölgyi János partnereként bolondozott.

A művész 1999-től rendszeres vendége volt az RTL Klub Heti Hetes című humoros műsorának. Az ezredfordulóra az ország egyik legnépszerűbb komikusa lett. Művészetét díjakkal is elismerték: 1997-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét vehette át, 1999-ben Karinthy-gyűrűt kapott, 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki.
Közismert sztár volt, magánélete nyitott könyv volt a rajongók számára. Évekig élt együtt Hámori Eszter színésznővel, két gyermeke anyjával.

Bajor Imre egészsége 2011 elején megrendült, kórházba került, egy hónapig pihent, aztán visszatért a Heti Hetesbe és a színpadra is. 2013-ban megint beteg lett, 2014 elején ismét kórházba került, kiderült, hogy agydaganata van. Kínába is elutazott gyógykezelésre, de végül nem tudták meggyógyítani.

Szerző

Íme a Somlói revolúció

Publikálás dátuma
2014.08.19. 17:35
FOTÓ: MTI, Bruzák Noémi
A Magyarország 2014-es tortájának választott Somlói revolúció, az ország idei cukormentes tortája, a Csokis kaland és a Magyar Honvédség Tihanyi fehércsokoládé tortájának ünnepélyes felvágásával nyitották meg a Magyar Ízek Utcáját a fővárosi Clark Ádám téren

Az augusztus 20-i ünnephez kapcsolódó gasztronómiai vásár és programsorozat látogatói megkóstolhatják és meg is vásárolhatják a többfordulós verseny során legjobbaknak választott édességeket, amelyek hamarosan az ország cukrászdáiban is kaphatók lesznek.
Magyarország tortáját a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének versenyén választották ki. A győztes, Somlói revolúció elnevezésű tortát - melynek fő alkotóelemei a diós grillázs, az étcsokoládé mousse, a narancs és a vaníliás tojásos fehércsokoládé - a székesfehérvári Damniczki cukrászda készítette, míg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány cukormentes tortákra meghirdetett versenyében a Nándori Cukrászda Csokis kaland névre keresztelt édessége győzött. Utóbbit ünnepélyes felvágása után elsőként cukorbeteg gyermekek kóstolhatták meg. A honvédség tortájához, amelyet a Magyar Honvédség Szakácsválogatottja készített, Balaton környéki alapanyagokat, sárgabarackot, mandulát és levendulát használtak fel.

A Magyar Ízek Utcája kedden és szerdán egészen az esti tűzijátékig várja a látogatókat a Budai felső rakparton. A vásár középpontjában idén a külhoni magyar konyhák ételei állnak: több mint száz kiállító jeleníti meg a határon túli magyarok lakta területek, köztük Erdély, Vajdaság, Alpokalja, Felvidék és Kárpátalja gasztronómiáját. Rengeteg házias, kézműves húskészítmény, sajtok, lekvárok, halételek várják a vásárlókat. A megszokottabb ízekre vágyók pedig megtalálhatják a fesztiválok legnépszerűbb ételeit, a kenyérlángost és a kürtőskalácsot is.

Magyarország leghosszabb gasztrosétányán mutatják be szerdán a Szent István-napi kenyeret is a Magyar Pékszövetség sátránál. A pékszövetség idén negyedik alkalommal rendezte meg Szent István-napi kenyérversenyét, amelyen a szakemberekből álló zsűri az andornaktályai Kurdi Family Kft. termékét, a Várkapitány kenyerét választotta az ország első számú kenyerévé.

Szerző