Előfizetés

Esztergályos ezüst-, Péni bronzérmes

Publikálás dátuma
2014.08.20. 16:54
MTI Fotó: Szalmás Péter
A vívó Esztergályos Patrik ezüst-, a sportlövő Péni István pedig bronzérmet szerzett a kínai Nankingban zajló ifjúsági olimpia szerdai versenynapján. A magyarok eddig négy arany-, egy ezüst- és négy bronzérmet szereztek a viadalon.

A Magyar Olimpiai Bizottság tájékoztatása szerint a vívóknál az egyéni versenyek után vegyes válogatottak részvételével csapatversenyt rendeztek, a párbajtőr egyéniben hétfőn aranyérmes Esztergályos Európa 1-es válogatottját erősítetve lett második.

Péni István légpuskában érdemelte ki a bronzérmet 183,5 körös teljesítménnyel. A magyar sportoló az alapversenyben is harmadik volt 624,2 körrel, majd a döntőt nulláról kezdték a résztvevők.

Az úszóknál Sztankovics Anna negyedik, Sebestyén Dalma pedig hetedik lett a 100 méter mell döntőjében, míg Szilágyi Liliána és Horváth Dávid egyformán ötödikként zárt 50 méter pillangón, illetve 200 méter mellen.

Az augusztus 28-áig tartó II. ifjúsági olimpián Magyarországot 16 sportágban - asztaliteniszben, atlétikában, cselgáncsban, kajak-kenuban, kerékpárban, kosárlabdában, ökölvívásban, öttusában, sportlövészetben, súlyemelésben, teniszben, tornában, triatlonban, úszásban, vitorlázásban és vívásban - 57 sportoló képviseli.

Több mint kétszáz országból csaknem 3800, 15 és 18 év közötti versenyző méri össze erejét 28 sportágban a kínai játékokon.

Már több mint ötezer jegy elkelt az északírek elleni meccsre

Már több mint 5000 jegy elkelt a magyar labdarúgó-válogatott első Európa-bajnoki selejtezőjére, a Groupama Arénában szeptember 7-én 18 órától sorra kerülő, északírek elleni mérkőzésre - adta hírül szerdán a magyar szövetség (MLSZ) honlapja.

A belépők 3200 és 11 ezer forint közötti összegbe kerülnek. Az augusztus 31-ig megvásárolt jegyekre ugyanakkor húszszázalékos kedvezményt biztosít az MLSZ, így addig a legolcsóbb belépőkért 2560, a legdrágábbakért pedig 8800 forintot kell fizetni. A találkozóra szóló jegyek megvásárlásához még nem szükséges klubkártyával rendelkezniük a szurkolóknak.

Az MLSZ még a kazahok elleni, június 7-én rendezett barátságos mérkőzést megelőzően akciót hirdetett, így azok a szurkolók, akik megvásárolták jegyüket a Puskás Ferenc Stadionban lejátszott összecsapásra, ingyen juthatnak hozzá az északírek elleni meccsre a legolcsóbb kategóriájú jegyekhez. Amennyiben valaki drágább belépőt váltana, úgy 2560 forintot elengednek annak árából. A beváltásra augusztus 24-ig, vasárnapig van lehetőség.

Kerry üdvözölte a magyarokat az ünnep alkalmából

Publikálás dátuma
2014.08.20. 08:47
FOTÓ: Getty Images
 Szent István napja alkalmából nyilatkozatban fejezte ki jókívánságait Barack Obama elnök és az Egyesült Államok népe nevében Magyarország népének John Kerry amerikai külügyminiszter.

Az amerikai diplomácia vezetője kitért arra, hogy ezen a napon "az összes magyart egyesítő Szent István maradandó örökségére emlékezünk". Az Egyesült Államok büszke az örökség megbecsülésében több mint 30 évig játszott szerepére, amelynek során a magyar nép nevében megoltalmazta Szent István koronáját - tette hozzá a külügyminiszter.

"Az én családom mindig is kötődni fog Magyarországhoz. A nagyanyám, Ida Budapesten született és nőtt fel, mielőtt átkelt volna az Atlanti-óceánon az Egyesült Államokba, közel a 20. század fordulójához" - írta John Kerry.

Hangsúlyozta, hogy a két országot nem csak sokak származási kötődése kapcsolja össze, összekötik még a közösen osztott demokratikus elvek, a gazdasági érdekek, a gazdag kulturális kapcsolatok, valamint a nemzetközi béke és biztonság védelmezése iránti elkötelezettség is.

A közlemény szerint a NATO-szövetséges amerikai és magyar csapatok továbbra is együtt fognak szolgálni a világban, és a két ország mind külföldön, mind odahaza együtt fogja előmozdítani a jogállamiságot, az átláthatóságot és a jó kormányzást.
A külügyminiszter leszögezte, hogy Egyesült Államok az elkövetkező években is folytatni kívánja a közös célok követését Magyarországgal.