Előfizetés

Ifjúsági olimpia - Az úszó Szilágyi Liliána arany-, Sztankovics Anna bronzérmes

Publikálás dátuma
2014.08.18. 15:54
MTI Fotó: Szalmás Péter / MOB
Hétfőn megszületett a magyar küldöttség első érme, rögtön egy arany a nankingi ifjúsági olimpián: Szilágyi Liliána a 200 méteres pillangóúszásban bizonyult a legjobbnak. Sztankovics Anna 100 méter mellen harmadik lett.

A Magyar Olimpiai Bizottság tájékoztatása szerint Szilágyi - a Kőbánya SC 17 éves versenyzője - 2:06.59 perces időeredménnyel, óriási fölénnyel nyerte a döntőt, amelynek másik magyar résztvevője, Sebestyén Dalma ötödik lett 2:10.34-gyel. Szilágyi Liliána édesapja Szilágyi Zoltán olimpikon úszó, nagyapja pedig az éppen egy éve elhunyt Gyarmati Dezső háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó. A nankingi aranyérmet Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja akasztotta a nyakába.

A 100 méter mell fináléjában a litván világranglistavezető Meilutyte nyert, a dobogó legalsóbb foka Sztankovics Annának jutott. Sebestyén Dalma ebben a számban nyolcadik lett.

MTI Fotó: Szalmás Péter / MOB

MTI Fotó: Szalmás Péter / MOB

Az augusztus 28-ig tartó II. ifjúsági olimpián Magyarországot 16 sportágban - asztaliteniszben, atlétikában, cselgáncsban, kajak-kenuban, kerékpárban, kosárlabdában, ökölvívásban, öttusában, sportlövészetben, súlyemelésben, teniszben, tornában, triatlonban, úszásban, vitorlázásban és vívásban - 57 sportoló képviseli.

Összességében csaknem 3800, 15 és 18 év közötti versenyző vesz részt a kínai játékokon, melyen több mint kétszáz olimpiai bizottság fiataljai 28 sportágban mérik össze az erejüket.

Lavrov: megegyeztek a humanitárius konvoj ügyében

Megegyezés született a kelet-ukrajnai válságövezetbe küldött orosz segélykonvoj ügyében a berlini német-francia-orosz-ukrán külügyminiszteri találkozón - jelentette be az orosz diplomácia vezetője a német fővárosban.

Szergej Lavrov azt mondta: valamennyi kérdést lezártak, és Ukrajna megállapodást kötött a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával (ICRC) a konvoj sorsáról. Részleteket nem közölt, így nem ismert, hogy nyitnak-e a segélyszállító teherautóknak biztonsági folyosót, ahol tűzszünet volna érvényben. Lavrov csupán annyit jegyzett meg, hogy a segítség rövidesen megérkezik oda, "ahol szükség van rá".

Az orosz külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy Ukrajna keleti részét "humanitárius katasztrófa" sújtja, a lakosság szenved az előrenyomuló ukrán hadsereg támadásaitól, ezért fegyvernyugvásra van szükség, amiről azonban - állította - az ukrán fél hozzáállása miatt nem sikerült megállapodni a berlini egyeztetésen.

Oroszország "feltétel nélküli fegyvernyugvást szorgalmaz, de az ukránok sajnos továbbra is feltételeket támasztanak" - mondta. Hozzátette: nem lehet kizárni, hogy egy következő találkozón létrejön a megállapodás, addig azonban, amíg az ukránok katonai erővel akarják megoldani a konfliktust, nincs értelme a tárgyalásnak.

Az orosz külügyminiszter visszautasította a kijevi vezetők állítását, hogy Moszkva jogsértő módon haditechnikát szállít ukrán területre. Az a kijevi állítás pedig "a fantázia szüleménye", hogy az ukrán hadsereg megsemmisített egy Ukrajnába behatoló orosz harcjárműoszlopot - emelte ki.

Az viszont igaz - tette hozzá Lavrov -, hogy csapatokat vontak össze az ukrán határ térségében, de erre nagy szükség van, hiszen "nem lehetünk eléggé óvatosak, ha határainktól néhány kilométerre háborút folytatnak tüzérség, légierő és talán ballisztikus rakéták bevetésével".

Német kezdeményezésre Berlinben vasárnap este kezdett tárgyalást Frank-Walter Steinmeier német, Pavlo Klimkin ukrán, Laurent Fabius francia külügyminiszter és Szergej Lavrov. A kezdeményezés célja az volt, hogy újraindítsák az ukrán válság békés, politikai rendezésének folyamatát.

A megbeszélés hétfő hajnalban ért véget. "Nehéz tárgyalásokat folytattunk, úgy gondolom azonban, hogy egyes kérdésekben előrelépés történt" - értékelte a találkozót Frank-Walter Steinmeier. Hozzátette: a tárgyalásokon a harcok leállításáról és a polgári lakosság humanitárius megsegítéséről volt szó, a következő lépésként pedig a külügyminiszterek tájékoztatják a berlini megbeszélésekről országuk vezetőit, és hétfőn vagy kedden eldől, hogyan folytatják a párbeszédet.

Oroszország az előző kedden indított Moszkva környékéről Ukrajna felé egy 280 teherautóból álló konvojt, amely pénteken érkezett a határhoz.
Angela Merkel német kancellár meghívást kapott szombatra Kijevbe az ukrajnai válság megoldásáról szóló politikai tárgyalásokra, és gondolkodik azon, hogy elfogadja-e ezt - közölte hétfőn a német kormány egyik szóvivője.

Az MSZP ragaszkodik a miniszterek meghallgatásához

Értetlenül állunk a cinikus válasz előtt, amit a Fidesz adott arra a javaslatunkra, hogy az Ukrajnában történt események kapcsán a nemzetbiztonsági és a külügyi bizottság e heti együttes ülésén hallgassák meg Varga Mihályt, Hende Csabát és Pintér Sándort - olvasható az MSZP közleményében.

A dokumentum így folytatódik:


1. A Fidesz-frakciónak pont ez a magatartása áshatja alá a magyar Országgyűlés és hazánk tekintélyét. Meggyőződésünk, hogy a helyzet megnyugtató tisztázása a kormánynak és az ellenzéknek is elemi érdeke.

2. A Fidesz-frakciónak nem kell támogatnia a két bizottság összevont ülésének összehívását, hiszen ez már megtörtént, és a meghívóban a „Tájékoztató az Ukrajnában történt eseményekről” napirendi pont is szerepel. Az elmúlt napok eseményei miatt nem túlzó az elvárás, hogy e napirend tárgyalásán vegyenek részt az érintett tárcák vezetői is.

3. A zárt ülés egyik ismérve, hogy az ott elhangzott információkat egyik fél sem tudja, és nem is fogja a nyilvánosság előtt pártpolitikai célokra használni.

4. A fent leírtak alapján, tekintettel az ukrán eseményekre és Magyarország nemzeti érdekeire az MSZP továbbra is kezdeményezi Pintér Sándor, mint a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter, Hende Csaba honvédelmi miniszter és Varga Mihály, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalt irányító nemzetgazdasági miniszter meghallgatását a nemzetbiztonsági és a külügyi bizottság e heti együttes ülésén.


Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke
Demeter Márta, a külügyi bizottság tagja