Előfizetés

Felkészülnek egy észak-koreai nukleáris támadásra

Több tízezer dél-koreai és amerikai katona részvételével megkezdődött az évi rendes közös hadgyakorlat. A menetrendszerű dél-koreai-amerikai közös gyakorlat jórészt számítógépeken zajlik. Idén első alkalommal azt szimulálják, hogyan reagálnának egy esetleges nukleáris támadásra.

Észak-Korea már a manőverek megkezdése előtt három rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki, szokás szerint így tiltakozik az amerikai-dél-koreai „provokáció” ellen. Phenjan felszólította Szöult, hogy mondja le a hadgyakorlatot. A dél-koreai védelmi minisztérium bejelentése szerint a gyakorlat augusztus 29-ig tart, erre az időre rendkívüli készültségbe helyezik a dél-koreai hadsereget.
A hadgyakorlat kezdete egybeesett Ferenc pápa dél-koreai látogatásának zárónapjával. A katolikus egyházfő megbékélésre szólította fel a két Koreát.

Félbeszakította szabadságát Obama

Az amerikai elnök félbeszakította kéthetes vakációját, és hétfőn hajnalban a Cape Cod melletti Martha’s Vineyard üdülőszigetről visszaindult Washingtonba. Barack Obama egy sor válságtanácskozást tart a Fehér Házban, tanácskozik Joe Biden alelnökkel és nemzetbiztonsági kabinetjével. 

Egyrészt a külföldi válsághelyzeteket – az iraki és az ukrajnai konfliktust – tekintik át, másrészt a hazai krízisről, a Missouri államban kialakult ostromállapotról is tárgyal. Eric Holder igazságügyi miniszter tájékoztatja a fekete tizenéves, Michael Brown lelövésével kapcsolatos nyomozásról.
Obama idei massachusetts-i vakációja eleve „munkanyaralás” lett. Több sajtónyilatkozatot tett, külföldi vezetőkkel tárgyalt telefonon. Az amerikai elnök kedden tér vissza Martha’s Vineyardra.

Bevetik a Nemzeti Gárdát Missouriban

Ismét összecsapások voltak a feldühödött tömeg és a rohamrendőrség között a Missouri állambeli Fergusonban, annak ellenére, hogy már második éjszaka kijárási tilalmat léptettek életbe. A többségben afrikai-amerikaiak lakta elővárosban nem szűnnek a tiltakozások azóta, hogy a 18 éves fekete Michael Brownt lelőtte egy helyi rendőr.

A washingtoni igazságügyi miniszter, Eric Holder szövetségi boncolást rendelt el Brown halála körülményeinek tisztázására. A helyi hatóságok boncolásának eredményét nem tették közzé, a New York Times tudta meg, hogy a Brown szülei által felkért független igazságügyi orvosszakértő azt állapította meg, hogy az óriási termetű fiút hat lövés érte, kettő a fejét, az egyik felülről.

Valamenyi lövés szemből érte a fiút, noha volt olyan szemtanú, aki arról számolt be, hogy a rendőr hátulról lőtt a menekülő Brownra. Egy vasárnapi tömeggyűlésen egy polgárjogi ügyvéd úgy fogalmazott, a bolti rablásról készült videó közzétételével a hatóságok megpróbálnak „karaktergyilkosságot” is elkövetni, befeketíteni a fiú emlékét. Szülei szerint a tizenéves jóravaló fiú volt, a kevesek egyike, aki erről a környékről megpróbált kitörni, befejezte a középiskolát és ősztől főiskolára járt volna.

Missouri állam kormányzója állami rendőri erőt küldött a városba, de a Highway Patrol rohamrendőrei sem tudták eddig normalizálni a helyzetet Fergusonban. Ron Johnson, a kirendelt rendőri erők vezetője hajnali (közép-európai idő szerint nemrégiben tartott) sajtóértekezletén elismerte, a kezdeti taktikájuk nem vált be. Kénytelenek voltak a páncélautókat, könnygázt, gumilövedékeket bevetni a rendőrkapitányság ellen vonuló, Molotov-koktélokat, követ dobáló tüntetők feltartóztatására. Több helyen fosztogatni kezdtek.

Jay Nixon kormányzó a St. Louis Post-Dispatch helyi lap szerint a legsúlyosabb lépéshez folyamodik: az „előre kitervelt, szervezett és erősödő, életek és tulajdon elleni támadások miatt” mozgósítja a tartalékos katonákból álló missouri Nemzeti Gárdát a rend helyreállítására St. Louis elővárosában.