Előfizetés

Elkezdődött az ifjúsági olimpia Nankingban

Publikálás dátuma
2014.08.18. 07:58
FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
A szombati ünnepélyes megnyitóval kezdetét vette a II. nyári ifjúsági olimpia Nankingban.

A kínai nagyvárosban vasárnaptól augusztus 28-ig tartó eseményen csaknem 3800, 15 és 18 év közötti versenyző vesz részt, melyen több mint kétszáz nemzet fiataljai 28 sportágban mérik össze az erejüket.

Magyarországot 16 sportágban 57 sportoló képviseli, a magyar zászlót a kalapácsvető Halász Bence vitte. A tegnapi első versenynapon 200 vegyesen az úszó Sebestyén Dalma, valamint a női tőröző Pásztor Flóra egyaránt a pontszerzőt érő hatodik helyen végzett.

Zárásként egy arany és egy bronz

Publikálás dátuma
2014.08.18. 07:56
Pars a világ idei legjobb teljesítményével tudta megvédeni Eb-címét FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Pompásan zárult magyar szempontból a zürichi atlétikai Európa-bajnokság, miután szombaton Pars Krisztián aranyérmet, vasárnap a súlylökő Márton Anita bronzérmet szerzett. Pars a világ idei legjobb eredményével védte meg címét, Márton 27 éves országos csúcsot döntve lépett fel a dobogóra.

Noha Pars Krisztián a selejtezőben nem remekelt, csupán a kilencedik helyen lépett tovább, az sejthető volt: vagy ő nyer, vagy a lengyel Pawel Fajdek. Eleve: ebben az évben csak ők ketten dobtak 82 méter fölött. Aztán a magyar az olimpiai-, vetélytársa a világbajnok. Na, több se kellett Parsnak, a harmadikra "Jóóó!" kiáltással engedte útjára a 7,26 kilogrammos szert, ami egészen 82,18 méterig repült.

Eredmények

Férfi kalapácsvetés: 1. PARS KRISZTIÁN 82,69 m, 2. Pawel Fajdek (Lengyelország) 82,05, 3. Szergej Litvinov (Oroszország) 79,35
Női súlylökés: 1. Christina Schwanitz (német) 19,90, 2. Jevgenyija Kolodko (orosz) 19,39, 3. Márton Anita 19,04.

Három sorozat után már csak a legjobb nyolc folytatta, kiesett többek között az olimpiai és Európa-bajnoki ezüstérmes olasz Nicola Vizzoni. 

A következő két próbálkozás csupán ijesztgetésnek tette meg Fajdektől, kétszer dobott 80 fölött, az ötödik

sorozat egészen 82,05-öt ért el, de ez is kevés volt, hogy Parsot letaszítsa az élről, ráadásul a szombathelyi nehézatléta 81,69-cel jelezte, bármikor benne van a még nagyobb hajítás.

Benne volt! Az utolsó körben Fajdek kalapácsa hozzáért a hálóhoz, így le se mérette a dobást. Pars már győztesként léphetett a dobókörbe, s klasszisát jelezvén nem lazsálta el utolsó kísérletét, sőt! 82,69 méterrel egyéni csúcsot, s egyben a világ idei legjobbját érte el. Meglett az aranyérem s a címvédés!

A magyar atlétika legeredményesebb versenyzője sorozatban hatodik világversenyén szerzett érmet: a 2010-es barcelonai Eb-n harmadik, a 2011-es és a 2013-as vb-n második volt, 2012-ben megnyerte az Eb-t és az ötkarikás játékokat is.

"Az első dobásom hálót ért, korán elszállt a szer, nem tudtam időben felállni. Ha sikerül, akkor 79,5 méter körül lett volna, annyival akartam kezdeni" - mondta, azt magyarázva, hogy mind az első, mind az utolsó kísérletre nagyobbat akart dobni. Hozzátette: a selejtezőben azért nem tudott jobban teljesíteni, mert nem ismerte a dobókört, amelyet "fogósnak" jellemzett.

Kiemelte: a tavalyi műtétje óta bevezetett új technikával egyelőre versenyenként két igazán nagyot tud dobni - most három 80 fölötti is sikerült: "Az első két dobásba még nehéz belevinni ezt a mozgást, harmadikra szokott összejönni, mint most is. Ugyanakkor fontos volt, hogy ki került először 80 méter fölé, ki ébred fel előbb, főleg így, hogy kettőnkről szólt ez a verseny.

Amikor Fajdek 80 fölött dobott, de kilépett, láttam, hogy benne van az eredmény, s ez kicsit felturbózott" - mondta. Az utolsó dobásról szólva elmondta, nem tudott volna nem dobni, hiába volt akkor már győztes. "Éreztem, hogy bennem van a 83 méter, s ezt szerettem volna kihozni magamból."

A folytatásról úgy vélekedett, nagy versenyt fognak vívni a jövőben Fajdekkel, szeptemberben a világkupán csapnak össze, s ott van még a nemzetközi szövetség kalapácsvető sorozata. Ebben Pars vezet, Fajdeknek kétszer is 80 fölé kell kerülnie, hogy megelőzze. Miután a vasárnapi döntőbe hatodik helyen jutott be, Márton Anita azt nyilatkozta, meg akarja dönteni a 18,62 méteres országos csúcsot.

Ez tegnap már majdnem második dobására összejött neki, a 18,53 méteres hajítással a negyedik helyre lépett előre. Aztán a negyedik sorozatban érte el legjobbját: 19,04 méterrel megjavította a magyar rekordot, egyben pedig feljött a harmadik helyre. Horváth Viktória 27 éves csúcsát adta át a múltnak, s mivel még csak 25 éves, nála idősebb rekordot döntött meg…

Ötödik dobása 18,00 méter volt, az utolsó pedig 18,46. Ekkor már csak a fehérorosz Julia Leanciuk szoríthatta le a dobogóról a Titán TC versenyzőjét, de ő 19 méter alatt maradt. "Amikor megláttam az eredményjelzőn, hogy 19 méter, azt mondtam magamban: Úristen, ezt nem hiszem el! A 19,04 után még próbáltam javítani, s közben nagyon izgultam, nehogy megelőzzenek."

Fontos ezen kívül megjegyezni, hogy a 3000 méter akadályon aratott győzelme után sportszerűtlensége miatt kizárt francia Mahiedine Mekhissi-Benabbad nyerte az 1500 métert, s hogy a brti Mo Farah elsőségéhez sem 5000, sem 10 ezer méteren nem férhetett kétség. Farah ezzel a negyedik világversenyen duplázott: a 2010-es barcelonai Eb-n, a londoni olimpián, a tavalyi moszkvai világbajnokságon, s most Zürichben sem talált legyőzőre.

Bevállalósak vagyunk?

Publikálás dátuma
2014.08.18. 07:54
Az állami társadalombiztosítás az extrém sportolás miatti sérüléseknél nem fedezi a kezelések egy bizonyos részét FOTÓ: EUROPRES
Sokak számára a nyaralás aktív pihenéssel telik, az extrém sportok pedig tökéletes választást jelentenek, hiszen a teljesítőképességünk határait feszegető tevékenységek sok izgalmat jelentenek. A nem megfelelő fizikumnak vagy egy rossz mozdulatnak eredményeként azonban akár komolyabb sérülést is szerezhetünk. 

Az utóbbi években az extrém sportok mind nagyobb népszerűségnek örvendenek hazánkban, és a nyári hónapokban különösen kedvelt elfoglaltságnak számítanak. Bázisugrókról például rendszeresen kerülnek fel videók az internetes portálokra. Ezek a látványos felvételek sokakat motiválnak arra, hogy kipróbálják az ejtőernyőzés valamely formáját.

Kalandparkok
Ennél lényegesen veszélytelenebbek a kalandparkok. Magyarországon már 50-nél is több várja a látogatókat. Fatörzsekre szerelt izgalmas kötélpályák, lengőhidak, csúszdapályák, tanösvények, erdei labirintus, íjászat, ládaépítés, rodeó bika, paintball, quadpálya, légvárak, csúszdák, zorb - és sok más egyéb kalandra hívó játék szerepel kínálatukban. A különféle attrakciók próbára teszik a látogatókat fizikai kondícióját és merészségét is, de nem kell sportolónak lenni hozzá, hiszen ezek a kalandparkok teljesen biztonságosak, a védő- és biztonsági-felszereléseket az üzemeltetők biztosítják. 

A kockázatok azonban ezeknél a sportoknál különösen magasak lehetnek. A legtöbb extrém sportban a védő-, valamint a biztonsági felszerelések is fontos szerepet kapnak, sőt, szinte minden esetben elengedhetetlen kiegészítői a sportágaknak. Olykor azonban ezek ellenére is sérüléssel végződhet a kaland. Az extrém sportoknál nem jellemzőek a túlterheléses sérülések és apró ízületi rándulások, amikkel a hagyományos sportágak esetében találkozhatunk.

Ezekben az esetekben gyakoribbak a koponya- és nyaksérülések, illetve a szilánkos vagy akár nyílt csonttörések.

Az emberi test ilyenkor ugyanis szélsőséges hatásoknak van kitéve, ami főként akkor okozhat komoly problémát, ha az egyén fizikuma nem felel meg az adott sport elvárásainak, vagy akár csak egy kisebb hibát követ el a sportoló. Az extrém sportok azonban ennek ellenére vagy éppen ezért Magyarországon is egyre népszerűbbek.

Érdekesség, hogy a megkérdezettek 56 százaléka a gyermekének is megengedné, hogy kipróbáljon egy ilyen sportot, habár itt a hölgyek óvatosabbak voltak, hiszen kevesebb mint 50 százalékuk egyezne ebbe bele. Az óvatosság egyébként nem ok nélküli. Az Amerikai Ortopéd Sebészek Szövetsége 11 év adatait elemezte hét olyan extrém sport űzése során bekövetkezett sérülések kapcsán, amelyek a téli és nyári X Games-en, vagyis az extrém sportok "olimpiáján" népszerűek.

A fej- és nyaksérüléseket illetően a gördeszkázás, a snowboardozás, a síelés és a motokrossz végzett az első helyen, az egyik leggyakoribb probléma pedig az agyrázkódás volt, de a nyak- és koponyatörés is sokszor előfordult a regisztrált esetekben.
Az extrém sportok és a szórakoztató, ám veszélyes tevékenységek között sokszor nehéz meghúzni a határt.

Jó példa erre a bungee jumping is. A törvényi szabályozás a bungee jumpingot is a különösen veszélyes sportok között sorolja fel, itt leggyakrabban nyaksérülések, és kisebb-nagyobb húzódások szoktak előfordulni. Ugyanakkor a komolyabb balesetek a fokozott biztonsági intézkedések miatt ritkák.  Az állami társadalombiztosítás az extrémsportolás miatti sérüléseknél nem fedezi a kezelés bizonyos részeit. A Generali Biztosító éppen az ilyen esetekre kialakított Extrém Sportok baleset-biztosítását.

A veszélyes sportok :

barlangászat
bázisugrás
ejtőernyőzés
falmászás
nyílttengeri vitorlázás
hegymászás és sziklamászás
hőlégballonozás
jet-ski
vízisí
magashegyi expedíció
bungee jumping
műrepülés
paplanernyőzés
rally
auto-crash
sárkányrepülés
vadvízi evezés