Előfizetés

Erkölcsi és szakmai válság jellemzi a magyar futballt

Ritkán hangzanak el őszinte szavak a magyar labdarúgás kapcsán, s kivált a Nemzeti Sportban. A sportnapilap tegnapi száma interjút közölt a Honvéd volt edzőjével, s Massimo Morales viszont kendőzetlenül beszélt az itt eltöltött egy év tapasztalatairól.

Több figyelemre méltó megállapítást tett. Leszögezte, szerinte a magyar labdarúgás erkölcsi és szakmai válságban van. Kívülállóként figyelte az eseményeket, így jobban szemet szúrt neki mindaz, amit mi már természetesnek veszünk.

Problémát okoz a pénztelenség, hogy a játékosoknak kuncsorogniuk kell a fizetésükért, ilyen körülmények közepette nem lehet őket motiválni. Kritizálta az utánpótlás-képzést, a Honvédnál tapasztaltak alapján feltette a kérdést: így hogy várhatják el felnőtt korban, hogy felvegyék a versenyt bármilyen külföldi ellenféllel?

Fölvetette, néhány labdarúgót remekül lehetne alkalmazni - női csapatoknál. Sok játékos ott talán megállná a helyét, annyira puhány.  De mindez azért van, mert - állítja - "több magyar klubban is előfordul, hogy nem a legtehetségesebb gyerekek futballoznak a különböző korosztályos csapatokban, hanem azok, akiknek apja befolyásos ember, vagy ott hangoskodik mindig a partvonal mellett".

Ennél is súlyosabb gondnak véli az intelligencia hányát. Hiányoznak Magyarországról a képzett utánpótlás-trénerek, diplomás, felkészült szakemberek híján nemigen lehet megtanítani a fiatalokat a sportág és az élet alapjaira. Massimo Morales a legendás Giovanni Trapattoni segítőjeként olyan nagy kluboknál is dolgozott korábban, mint az AC Milan, illetőleg a Bayern München.

Suárez büntetésben, de edzhet

Publikálás dátuma
2014.08.15. 07:55
Helybenhagyták Luis Suárez eltiltását FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Lényegében helybenhagyta Luis Suárez négy hónapos eltiltását a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS), azzal az enyhítéssel, hogy a harapásért megbüntetett uruguayi futballista mostantól látogathatja új klubja, a Barcelona edzéseit.

A 27 éves támadó a brazíliai világbajnokságon, az olaszok elleni június 24-i csoportmeccsen harapta meg Giorgio Chiellinit. A nemzetközi szövetség (FIFA) ezért minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől négy hónapra, illetve kilenc válogatott meccsre eltiltotta, emellett 100 ezer svájci frank (25,2 millió forint) bírság megfizetésére kötelezte.

A játékos fellebbezett az ítélet ellen, majd miután a FIFA ezt elutasította, az uruguayi szövetséggel és a katalán klubbal karöltve a CAS-hoz fordult.  A szervezet tegnap közölte: az eltiltás marad, de Suárez mostantól részt vehet együttese edzésein, promóciós és hivatalos eseményein.

A futballista az eset után, júliusban átigazolt - 88 millió euróért - a Liverpooltól a Barcelonához. A Primera División 2014/2015-ös idénye a jövő hét végén rajtol, Suárez október 26-án debütálhat a gránátvörös-kék mezben.

A kis Gyurta nagy harca

Publikálás dátuma
2014.08.15. 07:54
Gyurta Gergő három körön át vezette a versenyt, ám a végén 10. helyen ért célba FOTÓ: MTI/KOVÁCS ANIKÓ
A táv háromnegyedéig az élen haladt Gyurta Gergő a berlini Európa-bajnokság második napján rendezett férfi 10 kilométeres nyíltvízi úszószámában, a folytatásban azonban visszaesett, s végül tízedikként zárt. Az egy nappal korábban ugyanezen a távon ezüstérmes Risztov Éva kis híján újfent dobogóra állhatott: negyedik lett. 

Gyurta Gergő nem olyasféle taktikát választott a 10 kilométeres nyíltvízi versenyben, mint egy nappal korábban a nőknél Risztov Éva. A végül ezüstérmes úszónő a végére tartalékolt, s hatalmas hajrával tempózott a dobogóra. A kisebbik Gyurta ellenben, már csak termete folytán is, hogy elkerülje a folyamatos brusztolást, úgy próbált meg érvényesülni, hogy az élre állt, s igyekezett elsőségét mindvégig megőrizni.

Eredmények

Női 5 kilométer: 1. Isabelle Harle (német) 57:55,7 perc, 2. Sharon van Rouwendaal (holland) 58:29,9, 3. Mireia Garcia Belmonte (spanyol) 58:41,4, 4. RISZTOV ÉVA 58:48,7, … 11. SZILÁGYI NIKOLETT
1.00:46,9 óra
Férfi 10 kilométer: 1. Ferry Weertman (holland) 1.49:56,2 óra, 2. Thomas Lurz (német) 1.49:59,0, 3. Jevgenyij Dratcev (orosz)
1.50:00,6, … 10. GYURTA GERGELY 1.50:08,0, … 17. PAPP MÁRK
1.50:14,3, … 26. RÁKOS PATRIK 1.52:01,2

Három körön át haladt legelöl (a versenyzőknek négy fordulót kell ugyebár megtenniük a grünai tavon kialakított 2500 méteres pályán), innentől fogva azonban felpörögtek a vetélytársak, s egyúttal az események. A hazaiak reménysége, Thomas Lurz jó kétezer méterrel a cél előtt indította meg hajráját, aminek része volt a sportágra nem is oly ritkán jellemző brutalitás.

Kvázi a riválisok fején át (k)úszott egyre előrébb, s csupán azért nem ő nyert,

mert a holland Ferry Weertmannak több ereje maradt az utolsó kétszáz méterre. Mögöttük az orosz Jevgenyij Dratcev érintette meg a falat, Gyurta, megszenvedve a vízi bunyót, 10. lett.

De még mindig jobban járt, mint a francia Axel Reymond, akinek - egy halántékára mért ütéstől - ömlött a vér a fejéből, ahogy kászálódott ki a vízből.  Gyurta utóbb elárulta, három körig minden úgy sikerült, ahogy tervezte, a folytatásban azonban felerősödött a szél, a hullámok miatt sem volt képes tartani a tempót.  

"Meg kellett próbálnom ezt a taktikát, majd kielemezzük, mit láttak edzőim kintről, és mit én bentről - mondta Gyurta. - Elképesztő volt a hajtás, ezt is szoknom kell ahhoz, hogy eredményesebb lehessek. Az első tízben lenni, együtt haladni a legjobbakkal, jó eredmény. Ma ennyi sikerült, remélem, legközelebb még jobb helyen tudok végezni - és persze az ezerötszázon is szeretném a jövő héten megmutatni, mit tudok."

Papp Márk a 17. helyen ért célba, míg Rákos Patrik a 26. helyen zárt.  A nőknél másfajta izgalmak zajlottak: 5 km-en időfutamot rendeztek, ami annyit tesz, hogy egyperces különbséggel rajtoltak el az indulók, nem mellékesen mindössze egyetlen részidő volt: fél távnál. 2500 méternél Risztov második volt, s a célba érkezésekor is úgy tetszett, akárcsak egy nappal korábban, ezúttal is ezüstérmes lehet.

Nem lett, mivel a medencéből erre a távra átruccanó spanyol Maria Garcia Belmonte, valamint a 10 kilométer szerdai bajnoka, a holland Sharon van Rouwendaal is jobb időt ment Risztovnál, aki így a 4. helyen végzett.  A magyar versenyző nem különösebben élvezte ezt a fajta lebonyolítást, úgy vélte, sokkal izgalmasabb lett volna a hagyományos verseny, akkor nem tíz másodperces differncia alakult volna ki a felek között, hanem tizedmásodpercek döntöttek volna.

"Jó lett volna érmet szerezni, de én erre a versenyre azért nem tudom úgy kihegyezni magam, s az sem mindegy, hogy például egy-egy versenyző éppen beleütközik-e néhány nagyobb széllökésbe. Mindenesetre jól esett a verseny!" - nyilatkozta Risztov.
Szilágyi Nikolett a 11. helyen zárt.

Gellért Gábor szövetségi kapitány elégedettségének adott hangot: "Úgy jöttünk el, hogy egy-két érmet mindenképp szerezhetünk - azt gondolom, jól állunk, az, hogy több versenyzőnk is a legjobb tízben végzett, mindenképp biztató. A szakág nagyot lépett előre, míg négy-öt éve egy-két ember vett részt a nagyobb versenyeken, most már nagy és eredményes csapattal vagyunk itt" - állapította meg.

A nyíltvízi úszóknál ma szünnap lesz, a hétvégén a csapatversennyel, illetve a 25km-es távokkal fejeződnek be a grünaui küzdelmek. A 19 fős mezőnyben a 15. helyen végzett a Kiss Szofi, Schwartz Dóra kettőse a műúszó párosok szabadprogramjának selejtezőjében, így nem jutott a szombati fináléba.