A kis Gyurta nagy harca

Publikálás dátuma
2014.08.15. 07:54
Gyurta Gergő három körön át vezette a versenyt, ám a végén 10. helyen ért célba FOTÓ: MTI/KOVÁCS ANIKÓ
A táv háromnegyedéig az élen haladt Gyurta Gergő a berlini Európa-bajnokság második napján rendezett férfi 10 kilométeres nyíltvízi úszószámában, a folytatásban azonban visszaesett, s végül tízedikként zárt. Az egy nappal korábban ugyanezen a távon ezüstérmes Risztov Éva kis híján újfent dobogóra állhatott: negyedik lett. 

Gyurta Gergő nem olyasféle taktikát választott a 10 kilométeres nyíltvízi versenyben, mint egy nappal korábban a nőknél Risztov Éva. A végül ezüstérmes úszónő a végére tartalékolt, s hatalmas hajrával tempózott a dobogóra. A kisebbik Gyurta ellenben, már csak termete folytán is, hogy elkerülje a folyamatos brusztolást, úgy próbált meg érvényesülni, hogy az élre állt, s igyekezett elsőségét mindvégig megőrizni.

Eredmények

Női 5 kilométer: 1. Isabelle Harle (német) 57:55,7 perc, 2. Sharon van Rouwendaal (holland) 58:29,9, 3. Mireia Garcia Belmonte (spanyol) 58:41,4, 4. RISZTOV ÉVA 58:48,7, … 11. SZILÁGYI NIKOLETT
1.00:46,9 óra
Férfi 10 kilométer: 1. Ferry Weertman (holland) 1.49:56,2 óra, 2. Thomas Lurz (német) 1.49:59,0, 3. Jevgenyij Dratcev (orosz)
1.50:00,6, … 10. GYURTA GERGELY 1.50:08,0, … 17. PAPP MÁRK
1.50:14,3, … 26. RÁKOS PATRIK 1.52:01,2

Három körön át haladt legelöl (a versenyzőknek négy fordulót kell ugyebár megtenniük a grünai tavon kialakított 2500 méteres pályán), innentől fogva azonban felpörögtek a vetélytársak, s egyúttal az események. A hazaiak reménysége, Thomas Lurz jó kétezer méterrel a cél előtt indította meg hajráját, aminek része volt a sportágra nem is oly ritkán jellemző brutalitás.

Kvázi a riválisok fején át (k)úszott egyre előrébb, s csupán azért nem ő nyert,

mert a holland Ferry Weertmannak több ereje maradt az utolsó kétszáz méterre. Mögöttük az orosz Jevgenyij Dratcev érintette meg a falat, Gyurta, megszenvedve a vízi bunyót, 10. lett.

De még mindig jobban járt, mint a francia Axel Reymond, akinek - egy halántékára mért ütéstől - ömlött a vér a fejéből, ahogy kászálódott ki a vízből.  Gyurta utóbb elárulta, három körig minden úgy sikerült, ahogy tervezte, a folytatásban azonban felerősödött a szél, a hullámok miatt sem volt képes tartani a tempót.  

"Meg kellett próbálnom ezt a taktikát, majd kielemezzük, mit láttak edzőim kintről, és mit én bentről - mondta Gyurta. - Elképesztő volt a hajtás, ezt is szoknom kell ahhoz, hogy eredményesebb lehessek. Az első tízben lenni, együtt haladni a legjobbakkal, jó eredmény. Ma ennyi sikerült, remélem, legközelebb még jobb helyen tudok végezni - és persze az ezerötszázon is szeretném a jövő héten megmutatni, mit tudok."

Papp Márk a 17. helyen ért célba, míg Rákos Patrik a 26. helyen zárt.  A nőknél másfajta izgalmak zajlottak: 5 km-en időfutamot rendeztek, ami annyit tesz, hogy egyperces különbséggel rajtoltak el az indulók, nem mellékesen mindössze egyetlen részidő volt: fél távnál. 2500 méternél Risztov második volt, s a célba érkezésekor is úgy tetszett, akárcsak egy nappal korábban, ezúttal is ezüstérmes lehet.

Nem lett, mivel a medencéből erre a távra átruccanó spanyol Maria Garcia Belmonte, valamint a 10 kilométer szerdai bajnoka, a holland Sharon van Rouwendaal is jobb időt ment Risztovnál, aki így a 4. helyen végzett.  A magyar versenyző nem különösebben élvezte ezt a fajta lebonyolítást, úgy vélte, sokkal izgalmasabb lett volna a hagyományos verseny, akkor nem tíz másodperces differncia alakult volna ki a felek között, hanem tizedmásodpercek döntöttek volna.

"Jó lett volna érmet szerezni, de én erre a versenyre azért nem tudom úgy kihegyezni magam, s az sem mindegy, hogy például egy-egy versenyző éppen beleütközik-e néhány nagyobb széllökésbe. Mindenesetre jól esett a verseny!" - nyilatkozta Risztov.
Szilágyi Nikolett a 11. helyen zárt.

Gellért Gábor szövetségi kapitány elégedettségének adott hangot: "Úgy jöttünk el, hogy egy-két érmet mindenképp szerezhetünk - azt gondolom, jól állunk, az, hogy több versenyzőnk is a legjobb tízben végzett, mindenképp biztató. A szakág nagyot lépett előre, míg négy-öt éve egy-két ember vett részt a nagyobb versenyeken, most már nagy és eredményes csapattal vagyunk itt" - állapította meg.

A nyíltvízi úszóknál ma szünnap lesz, a hétvégén a csapatversennyel, illetve a 25km-es távokkal fejeződnek be a grünaui küzdelmek. A 19 fős mezőnyben a 15. helyen végzett a Kiss Szofi, Schwartz Dóra kettőse a műúszó párosok szabadprogramjának selejtezőjében, így nem jutott a szombati fináléba.

Szerző

Pars épphogy döntős

Publikálás dátuma
2014.08.15. 07:53
Pars Krisztián a kilencedik helyen jutott tovább a holnapi fi náléba FOTÓ: EUROPRESS/GETTY/IAN WALTON
A zürichi atlétikai Európa-bajnokság tegnapi napján nyolc magyar versenyző volt érdekelt, köztük az aranyéremre is esélyes olimpiai bajnok kalapácsvető, Pars Krisztián. A szombathelyi atléta csak nagy nehézségek árán tudta kiharcolni a döntőbe jutást: selejtezőjében ötödik lett, összesítésben pedig a kilencedik helyen szerezte meg.

A címvédő és világranglista-vezető Pars Krisztiánnak nem úgy sikerült a selejtezője, ahogyan azt remélte. A magyar versenyző elsőre szinte telibe találta a 75 méteres selejtező szintet jelző vonalat (74,44 méter). Második kísérlete hozzáért a hálóhoz és szektoron kívül ért földet. Harmadikra elindította a forgást, majd abbahagyta, aztán újrakezdte, de ez a dobás is érvénytelen, szektoron kívüli volt.

A szombathelyi atléta az ötödik helyen végzett csoportjában, összesítésben pedig a kilencedik helyen jutott tovább, így nem történt meg vele a blamázs: holnap érdekelt lesz a 12 fős fináléban. 

A selejtező győztese Pars nagy riválisa, a világbajnok lengyel Pawel Fajdek lett (77,45 méter). A másik két magyar, Németh Kristóf és Hudi Ákos kiesett. Spiriev Attila szakmai igazgató szerint semmi jelentősége nincs, hogy az olimpiai bajnok Pars csak a kilencedik helyen jutott a döntőbe.

„Semmi gondot nem látok, a lényeg, hogy bent van. A finálé már egy új nap, új verseny, pontosabban az lesz a verseny" - nyilatkozott Spiriev az MTI-nek. Hozzátette: a címvédő és világranglista-vezető dobó jó állapotban van. „Ő is ember, a selejtezőben nem volt ott fejben" – zárta mondandóját a kapitány.

Ami a többi honfitársunk szereplését illeti. Madarász Viktória egyéni csúccsal 12. helyen végzett a női 20 kilométeres gyaloglásban. Az aranyérmet az orosz Elmira Alembekova szerezte meg, a második az ukrán Ljudmila Oljanovszka lett, míg a dobogó legalsó fokára a cseh Anezka Drahotova állhatott fel. Női 200 méteren Kaptur Éva áll rajthoz az előfutamban, azonban nem sikerült kiharcolnia a továbbjutást.

A hétpróbázók is elkezdték kétnapos küzdelmüket, az Universiade bronzérmes Zsivoczky-Farkas Györgyi remek eredményekkel nyitott, az első számban idei legjobbját futotta 100 méter gáton, míg magasugrásban megnyerte csoportját, s a 13. helyen várhatta a folytatást. Az idei európai ranglistán hetedik Krizsán Xénia szintén jól vette az akadályokat a gátfutásban, tekintve, hogy egyéni csúccsal harmadikként ért célba.

A második próbában a 21 éves, két éve junior vb-ezüstérmes Krizsán 1, 79 métert ért el, ezzel 11. helyen állt két szám után. A nap során még hátra volt a súlylökés és a 200 méter, amelyek lapzártánk után értek véget. Tegnap este a 110 méter gát elődöntőjében futott Baji Balázs, aki végül dsadsafdsadsadas.

Szerda késő este zárultak a tízpróbázó Zsivoczky Attila küzdelmei, a magyar versenyző a 17. helyen végzett. Az aranyérmet a 2008-ban olimpiai ezüstérmes fehérorosz Andrej Krausanka (8616) szerezte meg a német Kevin Mayer (8521) és az orosz Ilja Skurenyov (8498) előtt.

Szerző
Frissítve: 2014.08.14. 22:03

Sakkolimpia - Ezüstérmes a magyar férficsapat

A magyar férficsapat nagy izgalmak után ezüstérmet szerzett a norvégiai Tromsőben rendezett sakkolimpián. A győzelem a veretlen kínaiaké lett.

A Lékó Péter, Balogh Csaba, Almási Zoltán, Rapport Richárd, Polgár Judit összeállítású együttes a csütörtöki zárófordulóban - az utóbbi játékos nélkül - 2-2-es döntetlent játszott az ukránokkal, így 17 ponttal fejezte be szereplését. Ugyanennyi pontot gyűjtött ugyanakkor az orosz, az indiai és az azeri válogatott is, de a számolgatások végén kiderült: a segédpontoknak köszönhetően a magyaroké a második hely.
Lékó Péterék - akik hét győzelmet arattak, s három döntetlen mellett mindössze egyszer kaptak ki - legutóbb 2002-ben Bledben szereztek érmet, akkor is ezüstöt.
A magyar női csapat - hat győzelemmel és öt vereséggel - a 45. helyen végzett Tromsőben. A nők versenyét Oroszország válogatottja nyerte.

Eredmények:
11. (utolsó) forduló (a verseny honlapja alapján):
férfiak:
Magyarország-Ukrajna 2-2

Lékó Péter-Ponomarjov döntetlen
Eljanov-Balogh Csaba döntetlen
Almási Zoltán-Korobov döntetlen
Mojszejenko-Rapport Richárd döntetlen

A végeredmény: 1. Kína 19 pont, 2. Magyarország 17, 3. India 17, 4. Oroszország 17, 5. Azerbajdzsán 17, 6. Ukrajna 16

nők:
Izrael-Magyarország 2,5-1,5

Klinova-Hoang Thanh Trang 0-1
Mádl Ildikó-Shvayger 0-1
Vasiliev-Gara Tícia döntetlen
Papp Petra-Borsuk 0-1

A végeredmény: 1. Oroszország 20, 2. Kína 18, 3. Ukrajna 18, ...45. Magyarország 12

Szerző