Előfizetés

Hidegfront után - napsütés, zivatar, szél

Publikálás dátuma
2014.08.14. 21:00
Fotó: Thinkstock
Pénteken már több lesz a napsütés, kezdetben északkeleten, késő délutántól pedig nyugaton alakulhat ki zápor, esetleg zivatar. Estétől a Dunántúlon ismét feltámad a szél. Hajnalra felfrissül a levegő, napközben 23-28°C várható. 

Szombaton napos és felhős időszakok válthatják egymást, de inkább csak északkeleten alakulhat ki egy-egy zápor. Többfelé élénk, erős lesz a nyugati, északnyugati szél. A legmagasabb hőmérséklet 22 és 26°C között alakul.

Vasárnap a változóan felhős idő mellett legfeljebb csak északkeleten lehet egy-egy futó zápor. 25 fok körül alakul a csúcshőmérséklet. 

Hétfőn már sok lesz a napsütés, és újra melegszik a levegő, délután 25-28 fokot mérhetünk.

Drónröptetést tanulnak a katasztrófavédők

Pilóta nélküli robothelikopterek kezelésének elméleti és gyakorlati ismereteit sajátították el több megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, az országos iparbiztonsági főfelügyelőség és az informatikai főosztály kijelölt munkatársai.

A pilóta nélküli gépek jól hasznosíthatóak a katasztrófavédelemben, hiszen a rajtuk elhelyezett, mozgó- és állókép készítésére alkalmas kamera, a hőkamera valós időben adhat tájékoztatást például árvízi helyzetben az elöntött területekről, a gátak állapotáról. Emellett egy drón felszerelhető akár ötféle gázt vizsgálni képes gázérzékelővel vagy multispektrális kamerával is, így képessé válik arra, hogy megkeresse mérgező anyagok forrását.

Manuálisan és robot üzemmódban is működtethető a szerkezet. Előbbi esetben a vezérlés maximális távolsága egy kilométer, különben a berendezés több mint tíz kilométerre tud eltávolodni irányítójától. A drón repülési útvonalát GPS-koordinátákhoz kötve, ötszáz pontból lehet megszerkeszteni. A kezelő döntheti el mindegyik pontnál, hogy milyen magasan repüljön a gép, milyen szögből dolgozzon a kamera.

A hat kilogrammnál könnyebb berendezés legfeljebb óránkénti 50 kilométeres szélben képes dolgozni. A hideget és a meleget tűri, mínusz 10 és plusz 40 fok között alkalmazható.

A katasztrófavédelmi és iparbiztonsági szakemberek egy nap alatt sajátították el a robothelikopterek kezelésének elméleti és gyakorlati ismereteit. Önmagában a drónok kezelése nem igényel komolyabb ügyességet, a jogszabályokat, a betartandó utasításokat, az irányító szoftver kezelését azonban szükséges elsajátítani.

Lázár levele Heislernek

Publikálás dátuma
2014.08.14. 19:11
Fotó: Népszava
A Zsidó Közösségi Kerekasztal összehívását kezdeményezi a Miniszterelnökséget vezető miniszter szeptemberre - tájékoztatta a Kormányzati Információs Központ csütörtökön az MTI-t.

A közlés szerint Lázár János ehhez levélben kérte Heisler Andrásnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökének együttműködését.

A közleményben hangsúlyozták: a miniszter levelében megerősítette, hogy a kormány "stratégiai jelentőségűnek" tartja az együttműködést a magyarországi zsidó közösségekkel, ugyanakkor az elmúlt időszakban ezt "számos kérdés megnehezítette". Hozzátették: több esetben maguk a zsidó közösségek "kérdőjelezték meg a nevükben véleményt formálók képviseleti jogosultságát".

Lázár János levelét idézve azt írták: áttekintve és lezárva az elmúlt időszakot, fontos, hogy a kormány és a zsidó közösségek együtt határozzák meg a következő időszak főbb feladatait azért, hogy a közösen tervezett és megvalósított programokat "minden érintett magáénak érezhesse".

A Zsidó Közösségi Kerekasztal legutóbbi, februári ülésén a zsidó szervezetek javaslatára három kérdést vettek fel a napirendre: a német megszállás áldozatai emlékművének ügyét, a Józsefvárosi pályaudvaron kialakítandó, a holokauszt gyermekáldozatainak emléket állító Sorsok Háza bírálatát és Szakály Sándor történészprofesszornak, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatójának Kamenyec-Podolszkkal kapcsolatos megjegyzését. 

Szakály Sándor egy januári nyilatkozatában azt mondta: az 1941-es kamenyec-podolszki deportálások véleménye szerint inkább "idegenrendészeti eljárásnak" tekinthetők.

A Zsidó Közösségi Kerekasztalt a kormány 2011-ben kormányhatározattal hozta létre annak érdekében, hogy platformot biztosítson a hazai zsidó szervezetek és a kabinet párbeszédére. Létrejötte óta több egyeztetés is volt a felek között.