Előfizetés

Kővágó nem jutott döntőbe a zürichi Eb-n

MTI-Népszava-információ
Publikálás dátuma
2014.08.13. 07:56
Fotó: Matthew Lewis/Getty Images
Felemás sikerrel szerepelt a magyar küldöttség a tegnap kezdődött zürichi atlétikai Európa-bajnokságon.

Koroknai Máté bravúros futással bejutott az elődöntőbe 400 m gáton - testvére, Tibor viszont kiesett az előfutamban -, az első felnőtt világversenyén induló 21 éves atléta a második futamban egyéni csúcsát két századdal megjavítva, 50.33 mp-cel harmadik lett, ezzel biztosította helyét a mai elődöntőben.

"Éreztem, hogy jól megy a lábam, a hajrában már néztem, hogy jó helyen vagyok, így nem szakadtam meg a befutónál"- mondta Koroknai Máté.

A sík- és az akadályfutásban mindegyik magyar búcsúzott. 400 méteren Móricz Bálint hetedikként ért célba futamában, a biztos továbbjutáshoz az első négyben kellett volna végeznie, ideje pedig kevésnek bizonyult az elődöntőhöz. A 3000 méteres akadályfutásban Minczér Albert (meglehet, sérülés miatt) utolsóként, egy kör hátránnyal zárt.

Nem jeleskedtek a selejtezőben a magyar diszkoszvetők: az még hagyján, hogy a a junior Európa-bajnok Szikszai Róbert nem jutott tovább, az viszont sokkal váratlanabb volt, hogy Kővágó Zoltán sem kvalifikált a fináléra. 

Zsivoczky Attila tízpróbázó küzdelmei ma fejeződnek be.

Nyílt víz: csak úszóknak!

Publikálás dátuma
2014.08.13. 07:55
A legnagyobb esélyesnek a 10 kilométer londoni olimpiai bajnoknője, Risztov Éva számít - Fotó: Europress/Getty Images/Ryan Piers
Ma a nyílt vízi, valamint a műúszók versenyével kezdetét veszi a 32. úszó Európa-bajnokság Berlinben. Gellért Gábor szakvezető három érmet remél csapatától. A hagyományos úszó- és műugrószámokat hétfőtől rendezik Németországban.

Berlin számára nem lesz újdonság az Európa-bajnokság lebonyolítása: a német főváros 12 évvel ezelőtt már rendezett kontinensviadalt. Az akkori seregszemle egyébként nem bizonyult diadalmenetnek az Eb-n amúgy rendre kiválóan teljesítő magyar úszósport számára, mivel a hat ezüst és egy bronz mellé aranyat nem sikerült nyerni. Most azonban lehet javítani, rögtön a ma kezdődő nyíltvízi számokban.

Nyílt vízi úszás

Nők
Olasz Anna 5 km, 10 km, 25 km és 5 km csapat
Risztov Éva 5 km, 10 km és 5 km csapat
Szilágyi Nikolett 5 km, 10 km, 25 km és 5 km csapat

Férfiak
Gyurta Gergely 10 km és 5 km csapat
Papp Márk 5km, 10 km és 5 km csapat
Rákos Patrik 5km, 10 km és 5 km csapat
Székelyi Dániel 5 km és 5 km csapat

A magyar csapatból hatan is rajthoz állnak a nyitányon. A nők 10 kilométeres távján (10 órától) Olasz Anna, Risztov Éva és Szilágyi Nikolett indul, míg a férfiak 5 kilométeres, egyéni indításos viadalában (13.30-tól) Papp Márk, Rákos Patrik és Székelyi Dávid vesz részt.

A tegnap délelőtti zivataros tréning után délután napsütésben edzhettek a

résztvevők az úszóviadal helyszínén, a Berlin déli agglomerációjához tartozó Grünauban. A tavon kialakított evezős pálya Németország legrégebben – és folyamatosan – üzemelő sportlétesítménye, ahol 1880 óta rendeznek versenyeket.  Gellért Gábor, a nyíltvízi úszók szakvezetője szerint az Eb-n nem a pálya, hanem az úszótudás dönt majd.

„Két hosszú egyenesből áll a pálya, azaz a fizikai felkészültség és az úszótudás számít. Eléggé szeles a terep, a visszafelé tartó szakaszon lesz szembeszél, plusz egy kicsi folyása is van a tónak, az áramlat szintén szembe tart az úszókkal, így a legjobb erőben lévőknek van igazán esélyük”- nyilatkozta.

Gellért amúgy olyannyira bizakodó, hogy az sem lepné meg, ha hétfős csapatából hárman a dobogón végeznének. A legnagyobb esélyes, természetesen, a 10 kilométer londoni olimpiai bajnoknője, Risztov, aki mellett a szakágdirigens szerint ott lehet a végelszámolásnál Olasz Anna is, sőt, a férfiak vetélkedésében Gyurta Gergely ugyancsak. A kisebbik Gyurta amúgy a hosszútávúszás után "rövidre” vált, azaz a medencés versenyben is helyt akar állni.

„Újdonság lesz a magyar csapat életében, hogy 25 kilométeren is részt veszünk, Olasz Anna és Szilágyi Nikolett által leszünk érdekeltek”- nyilatkozta Gellért. Hozzátette: a csapatversenyen is az első hatba kerülés a cél. Az egyik éremesélyesnek, Olasz Annának jól sikerült a felkészülés.

Augusztus elején megnyerte a lengyelországi Gdynia Úszó Maratont a Balti-tenger 21 fokos vizében, ráadásul több mint 7 (!) percet vert a második helyezett amerikai Christine Jenningsre, aki amúgy nem ismeretlen a sportágban, a tavalyi barcelonai világbajnokság 25 km-es távján például a hatodikként végzett. Arról hogy Olasz Anna mennyire kirobbanó formában várja a megméretést, még egy adat: a magyar úszónő csaknem négy (3,45) perccel jobb idővel csapott célba, mint a férfiverseny győztese, a lengyel Krzysztof Pielowski!...

A kontinenstornán 44 ország több mint 900 versenyzője vesz részt. Ma a nyíltvízi mellett a műúszók versenye is megkezdődik, ahol a tisztes szereplés lehet a fő cél. Hétfőtől pedig rajtolnak a medencés versenyek és a műugró számok. Az Eb-t az M1 élőben közvetíti.

Siratják a futballjukat

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2014.08.13. 07:54
Vitezslav Lavicka - Fotó: EuroFootball/Getty Images
Gyászol a cseh labdarúgás. Nem egy híres személyisége távozott az élők sorából, hanem az okozza a letargiát, hogy rég volt ennyire mélyen az ország futballja.

A prágai lapok sokat foglalkoznak a kérdéssel, mi vezetett idáig? Túl sok a külföldi? Vagy az utánpótlás-nevelés már nem annyira hatékony?

Válasz egyelőre nincs, s valószínűleg a probléma túl összetett ahhoz, hogy egyik vagy másik okra vezessék vissza. A csehek már a brazíliai labdarúgó-világbajnokságnak is szemlélői voltak csupán, s a nemzetközi kupák során is ugyanez a sors várhat rájuk.

Minként azt a cseh rádió beszámolójában írta: az európai kupák selejtezőjében oktatták az ország csapatait. Mind a négy kupacsapat alulmaradt, s búcsút intett a további küzdelmeknek. Egyedül a bajnok Sparta Praha maradt talpon, az Európa Ligában folytathatja, de csak azért, mert a BL-selejtező harmadik köre után a kevésbé patinás kupában vitézkedhet. Amire senki sem számított, az a Viktoria Plzen hazai pályán a Ploiesti Petrolullal szemben elszenvedett 1-4-es kiütéses veresége volt. Pedig a csapat az első körben még reménykeltő 1-1-et játszott Romániában, de a rendkívül tapasztalt edző, egykori szövetségi kapitány Dusan Uhrin együttese a visszavágón teljes csődöt mondott. A tréner a szokásos magyarázatot adta a zakóért: "hibákat vétettünk", illetve "gyors gólt kaptunk".

Három év múltán fordul elő először, hogy a Plzen nem szerepelhet valamely nemzetközi kupa csoportkörében. A Slovan Liberec és a Mladá Boleslav már az első idegenbeli találkozó után az esélytelenek nyugalmával várhatta a visszavágót az EL-ben. A 2012-es bajnokcsapat libereciek a román Astra Giurgiutól az első meccsen 3-0-ra, a hazai visszavágón 3-2-re kaptak ki. Az egyébként tehetős együttes hétvégén a bajnokság harmadik fordulójában a Slaviától is kikapott 4-1-re. A vezetés nem találja a sikertelenség okát, a szurkolók viszont az afrikai légiósokat hibáztatják a gyenge szereplésért.

A Mladá Boleslavot ugyanakkor senki sem hibáztatta az Európa Ligából való kiesésért, hiszen ellenfele a sokkal erősebb francia Lyon volt. Bár cseh foci egyedüli nemzetközi reménysége a Sparta maradt, a prágaiak edzője, Vitezslav Lavicka is elismeri, nem lesz könnyű innen felrázni az együttest.

"Nagy álmunk volt a Bajnokok Ligája. Nemcsak viccből mondtuk, hogy el akarunk jutni a legjobbak közé, tavaly úgy éreztük, tényleg előreléptünk. A kiesésünk ezért a brutális realitás" - szögezte le.

A Sparta a PEC Zwollét kapta az EL következő körében. A holland együttest papíron legalábbis simán kéne vernie, de ma már úgy tűnik, Csehországban sem létezik nemzetközi szinten "kötelező győzelem". A Sparta egyébként szombaton minimális, 1-0-s győzelmet aratott a nem túl nagy játékerőt képviselő Pribram otthonában. Pavel Karoch szakértő a cseh tévében úgy vélte, az a cseh foci legnagyobb baja, hogy nincsenek igazán nagy egyéniségei. S ha az ellenfél egy-két nagyobb formátumú játékost tud felsorakoztatni, azzal a hazai gárdák már semmit sem tudnak kezdeni. Szerinte ez okozhatta azt, hogy a 2010/2011-es szezon óta nem szerepeltek ilyen rosszul az ország csapatai a nemzetközi színtéren.