Nyílt víz: csak úszóknak!

Publikálás dátuma
2014.08.13. 07:55
A legnagyobb esélyesnek a 10 kilométer londoni olimpiai bajnoknője, Risztov Éva számít - Fotó: Europress/Getty Images/Ryan Piers
Ma a nyílt vízi, valamint a műúszók versenyével kezdetét veszi a 32. úszó Európa-bajnokság Berlinben. Gellért Gábor szakvezető három érmet remél csapatától. A hagyományos úszó- és műugrószámokat hétfőtől rendezik Németországban.

Berlin számára nem lesz újdonság az Európa-bajnokság lebonyolítása: a német főváros 12 évvel ezelőtt már rendezett kontinensviadalt. Az akkori seregszemle egyébként nem bizonyult diadalmenetnek az Eb-n amúgy rendre kiválóan teljesítő magyar úszósport számára, mivel a hat ezüst és egy bronz mellé aranyat nem sikerült nyerni. Most azonban lehet javítani, rögtön a ma kezdődő nyíltvízi számokban.

Nyílt vízi úszás

Nők
Olasz Anna 5 km, 10 km, 25 km és 5 km csapat
Risztov Éva 5 km, 10 km és 5 km csapat
Szilágyi Nikolett 5 km, 10 km, 25 km és 5 km csapat

Férfiak
Gyurta Gergely 10 km és 5 km csapat
Papp Márk 5km, 10 km és 5 km csapat
Rákos Patrik 5km, 10 km és 5 km csapat
Székelyi Dániel 5 km és 5 km csapat

A magyar csapatból hatan is rajthoz állnak a nyitányon. A nők 10 kilométeres távján (10 órától) Olasz Anna, Risztov Éva és Szilágyi Nikolett indul, míg a férfiak 5 kilométeres, egyéni indításos viadalában (13.30-tól) Papp Márk, Rákos Patrik és Székelyi Dávid vesz részt.

A tegnap délelőtti zivataros tréning után délután napsütésben edzhettek a

résztvevők az úszóviadal helyszínén, a Berlin déli agglomerációjához tartozó Grünauban. A tavon kialakított evezős pálya Németország legrégebben – és folyamatosan – üzemelő sportlétesítménye, ahol 1880 óta rendeznek versenyeket.  Gellért Gábor, a nyíltvízi úszók szakvezetője szerint az Eb-n nem a pálya, hanem az úszótudás dönt majd.

„Két hosszú egyenesből áll a pálya, azaz a fizikai felkészültség és az úszótudás számít. Eléggé szeles a terep, a visszafelé tartó szakaszon lesz szembeszél, plusz egy kicsi folyása is van a tónak, az áramlat szintén szembe tart az úszókkal, így a legjobb erőben lévőknek van igazán esélyük”- nyilatkozta.

Gellért amúgy olyannyira bizakodó, hogy az sem lepné meg, ha hétfős csapatából hárman a dobogón végeznének. A legnagyobb esélyes, természetesen, a 10 kilométer londoni olimpiai bajnoknője, Risztov, aki mellett a szakágdirigens szerint ott lehet a végelszámolásnál Olasz Anna is, sőt, a férfiak vetélkedésében Gyurta Gergely ugyancsak. A kisebbik Gyurta amúgy a hosszútávúszás után "rövidre” vált, azaz a medencés versenyben is helyt akar állni.

„Újdonság lesz a magyar csapat életében, hogy 25 kilométeren is részt veszünk, Olasz Anna és Szilágyi Nikolett által leszünk érdekeltek”- nyilatkozta Gellért. Hozzátette: a csapatversenyen is az első hatba kerülés a cél. Az egyik éremesélyesnek, Olasz Annának jól sikerült a felkészülés.

Augusztus elején megnyerte a lengyelországi Gdynia Úszó Maratont a Balti-tenger 21 fokos vizében, ráadásul több mint 7 (!) percet vert a második helyezett amerikai Christine Jenningsre, aki amúgy nem ismeretlen a sportágban, a tavalyi barcelonai világbajnokság 25 km-es távján például a hatodikként végzett. Arról hogy Olasz Anna mennyire kirobbanó formában várja a megméretést, még egy adat: a magyar úszónő csaknem négy (3,45) perccel jobb idővel csapott célba, mint a férfiverseny győztese, a lengyel Krzysztof Pielowski!...

A kontinenstornán 44 ország több mint 900 versenyzője vesz részt. Ma a nyíltvízi mellett a műúszók versenye is megkezdődik, ahol a tisztes szereplés lehet a fő cél. Hétfőtől pedig rajtolnak a medencés versenyek és a műugró számok. Az Eb-t az M1 élőben közvetíti.

Szerző

Siratják a futballjukat

Publikálás dátuma
2014.08.13. 07:54
Vitezslav Lavicka - Fotó: EuroFootball/Getty Images
Gyászol a cseh labdarúgás. Nem egy híres személyisége távozott az élők sorából, hanem az okozza a letargiát, hogy rég volt ennyire mélyen az ország futballja.

A prágai lapok sokat foglalkoznak a kérdéssel, mi vezetett idáig? Túl sok a külföldi? Vagy az utánpótlás-nevelés már nem annyira hatékony?

Válasz egyelőre nincs, s valószínűleg a probléma túl összetett ahhoz, hogy egyik vagy másik okra vezessék vissza. A csehek már a brazíliai labdarúgó-világbajnokságnak is szemlélői voltak csupán, s a nemzetközi kupák során is ugyanez a sors várhat rájuk.

Minként azt a cseh rádió beszámolójában írta: az európai kupák selejtezőjében oktatták az ország csapatait. Mind a négy kupacsapat alulmaradt, s búcsút intett a további küzdelmeknek. Egyedül a bajnok Sparta Praha maradt talpon, az Európa Ligában folytathatja, de csak azért, mert a BL-selejtező harmadik köre után a kevésbé patinás kupában vitézkedhet. Amire senki sem számított, az a Viktoria Plzen hazai pályán a Ploiesti Petrolullal szemben elszenvedett 1-4-es kiütéses veresége volt. Pedig a csapat az első körben még reménykeltő 1-1-et játszott Romániában, de a rendkívül tapasztalt edző, egykori szövetségi kapitány Dusan Uhrin együttese a visszavágón teljes csődöt mondott. A tréner a szokásos magyarázatot adta a zakóért: "hibákat vétettünk", illetve "gyors gólt kaptunk".

Három év múltán fordul elő először, hogy a Plzen nem szerepelhet valamely nemzetközi kupa csoportkörében. A Slovan Liberec és a Mladá Boleslav már az első idegenbeli találkozó után az esélytelenek nyugalmával várhatta a visszavágót az EL-ben. A 2012-es bajnokcsapat libereciek a román Astra Giurgiutól az első meccsen 3-0-ra, a hazai visszavágón 3-2-re kaptak ki. Az egyébként tehetős együttes hétvégén a bajnokság harmadik fordulójában a Slaviától is kikapott 4-1-re. A vezetés nem találja a sikertelenség okát, a szurkolók viszont az afrikai légiósokat hibáztatják a gyenge szereplésért.

A Mladá Boleslavot ugyanakkor senki sem hibáztatta az Európa Ligából való kiesésért, hiszen ellenfele a sokkal erősebb francia Lyon volt. Bár cseh foci egyedüli nemzetközi reménysége a Sparta maradt, a prágaiak edzője, Vitezslav Lavicka is elismeri, nem lesz könnyű innen felrázni az együttest.

"Nagy álmunk volt a Bajnokok Ligája. Nemcsak viccből mondtuk, hogy el akarunk jutni a legjobbak közé, tavaly úgy éreztük, tényleg előreléptünk. A kiesésünk ezért a brutális realitás" - szögezte le.

A Sparta a PEC Zwollét kapta az EL következő körében. A holland együttest papíron legalábbis simán kéne vernie, de ma már úgy tűnik, Csehországban sem létezik nemzetközi szinten "kötelező győzelem". A Sparta egyébként szombaton minimális, 1-0-s győzelmet aratott a nem túl nagy játékerőt képviselő Pribram otthonában. Pavel Karoch szakértő a cseh tévében úgy vélte, az a cseh foci legnagyobb baja, hogy nincsenek igazán nagy egyéniségei. S ha az ellenfél egy-két nagyobb formátumú játékost tud felsorakoztatni, azzal a hazai gárdák már semmit sem tudnak kezdeni. Szerinte ez okozhatta azt, hogy a 2010/2011-es szezon óta nem szerepeltek ilyen rosszul az ország csapatai a nemzetközi színtéren.

Máris rajthoz állna a motoros Gyutai Adrián

Publikálás dátuma
2014.08.13. 07:53
Gyutai Adrián - Fotó: Facebook
Gyutai Adrián az Alpok-Adria Bajnokság Superstock 600-as kategóriában érdekelt motoros augusztus első hétvégéjén óriásit bukott a lengyelországi Poznanban zajló futamon. A paksi versenyző súlyosan megsérült. Az esés következtében elvesztette eszméletét, agyrázkódást, kulcscsonttörést szenvedett, valamint letört az egyik foga. Gyutai a precíz orvosi kezelésnek köszönhetően egyre jobban van. A visszatérése időpontjáról, jelenlegi állapotáról kérdeztük a motorost.

- A legfontosabb kérdés: hogy van?

- Köszönöm érdeklődését, jól. A legnagyobb baj, hogy nem motorozhatok, és nem is nagyon mozoghatok, Így kicsit unalmas az élet.

- Mi történt a balesetnél, fel tudja-e idézni az esetet?

- Az első elcsúszásomat nem tudom, mi okozta. Mindent ugyanúgy csináltam, mint előtte, mégis elvesztettem uralmamat a motor fölött. Szerintem valamire rámehettem, talán olajfoltra, mert többen is elestek a pálya ugyanezen szakaszán. Akkor azonban még tudtam folytatni a versenyt, ám két kanyarral később, egy rövideb egyenes közepén kicsúszott alólam a motor eleje. Azon a szakaszon nem használtam féket. Véleményem szerint motorhiba történt. Arra még emlékszem, hogy a motor nekicsúszott a gumifalnak, és onnantól, mintha elvágták volna a képet.

- Az esés pillanatában mi futott át a fejében? Emlékszik rá?

- Egyből arra gondoltam, hogy ne legyen a motornak semmi baja, és tudjam folytatnia versenyt. A mentőautóban tértem magamhoz. Rögtön tudtam, hogy nagy baj van, mert éreztem, hogy a kulcscsontom rettentően fáj.

- A lengyelországi klinikán az volt az első kérdése, hogy a most hétvégén esedékes hungaroringi futamon már rajthoz állhat-e?

- Nagyon fontos volt számomra a bajnokság, mert az első helyért harcoltam, ezért sem akartam kihagyni futamokat. Meg persze itthon mindig jó versenyezni.

- Egy súlyos baleset után az embernek akaratlanul megfordul a fejében a balesete pillanata. Ha ismét versenyezhet, nem tart attól, hogy megismétlődik a lengyelországi bukása?

- Soha nem gondolok a baleseteimre. Rengetegszer estem már motorral, visszaszállok, és ugyanúgy megyek tovább, mint előtte.

- Mikor versenyezhet újra. Jó hírre számít?

- Szerdán kapok választ, és nagyon remélem, hogy az idén mindenképp visszatérhetek. Az a baj, hogy most is nagyon fáj a kezem, nem tudom, képes lennék-e már versenyezni, de amint azt mondják az orvosok, hogy versenyezhetek, akkor én már ott leszek a rajtrácson.

Szerző