Előfizetés

Zsivoczky megnyerte a súlylökést

A tízpróbázó Zsivoczky Attila súlylökésben a legjobb eredményt érte el a mezőnyben, így három szám után a 23. helyen áll a zürichi atlétikai Európa-bajnokságon.

A 37 éves versenyző már elsőre is 15 méter felé jutott (15,04 m), másodikra pedig - egyéni csúcsától mindössze 40 centire elmaradva - 15,56 méterig lökte a szert, s ezzel a 25 fős mezőny élén zárta ezt a próbát. A 824 szerzett ponttal Zsivoczky 2304 ponttal áll három számot követően.

A tízpróbázókra kedden még a magasugrás és a 400 méter vár, versenyük pedig további öt számmal szerdán zárul majd.

Elhunyt Halasi Erzsébet

Elhunyt életének 74. évében Halasi Erzsébet nagyváradi színművész, a Szigligeti Színház nyugalmazott tagja - közölte kedden a nagyváradi intézmény.

Az 1940. október 5-én Szegeden született színművész édesapja, Halasi Gyula színész a nagyváradi magyar színjátszás emblematikus alakja volt.

Halasi Erzsébet a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben végzett 1961-ben, majd a nagyváradi színház szerződtette. Lírai és karakterszerepek hosszú sorát játszotta el, főként talpraesett lányok, asszonyok és egzaltált figurák megelevenítésével aratott sikert.

"Halasi Erzsébet nagy művész(...), aki minden műfajban képes kiválót alkotni. Drámai hősnőként éppoly maradandót alkotott, mint szubrettként, vagy vígjátékok főszereplőjeként” - írta róla Simon Judit színházkritikus, akinek Halasi Erzsébet – Egy színésznő élete című könyve 2011-ben jelent meg - olvasható a színház közleményében.

Ugyanabban az évben ünnepelte a nagyváradi színház Halasi Erzsébet pályafutásának 50. évfordulóját a Jutalomjáték című előadással. 

Halasi Erzsébet számos díjat vehetett át pályafutása során: többek között Nívódíjat 2009-ben, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Életműdíját 2010-ben, az EMKE Poór Lili-díját 2011-ben, a Szigligeti-gyűrűt pályafutásának 50. évfordulóján.

Hozzátartozói, kollégái, tisztelői szombaton délelőtt 10 órától vehetnek tőle végső búcsút a Szigligeti Színház előcsarnokában. A temetési szertartásra ugyanaznap 12 órától kerül sor a nagyváradi Rulikowski temető Steinberger-kápolnájában.

Az életben is „bohócdoktor” volt

Publikálás dátuma
2014.08.12. 13:26
Fotó: Facebook
Robin Williams szívesen átvitte filmbeli figuráit a valóságos életbe, ha úgy érezte, hogy ezzel másokon segíthet. Az egyik legkedvesebb szerepe Patch Adams, a bohócdoktor volt.  Annyira hitelesen alakította a súlyos beteg gyerekek utolsó napjait bearanyozó, gyógyító játékmestert, hogy később a valóságban is járt a kis páciensekhez.

Halálhírére több szülő és családtag is meghatottan emlékezett Williams látogatásaira. „Ő volt a komédiás Teréz Anya” – nyilatkozta a CNN-nek egy férfi, akinek unokaöccsét, David  egy különösen agresszív rákfajta, a Hepatoszplenikus T-sejtes limfóma támadta meg. A fiúnak az volt a szándéka, hogy mielőbb meghal, felépíttet egy új egészségházat a Ronald McDonald szervezet hálózatához. Nagybátyja egy estélyen találkozott a színésszel, és kérte, hogy adjon neki autogramos emléktárgyakat, amelyeknek elárverezéséből pénzt lehet gyűjteni. Williams igent mondott,  sőt, többször meglátogatta, telefonon hívta, majd 2004-ben meghívta a fiút egy stand-up comedy élő felvételére. David végül legyőzte a rákot, ma már gyermekei is vannak.

Egy másik esetben a színész, akinek 13 éves rajongója, Jessica, az agydaganat végső stádiumban volt, és az orvosok szerint már csak néhány hete volt hátra, magánrepülőgépet bérelt, hogy Észak-Karolinába repüljön és egy egész napot eltöltsön a kislánnyal. Megmenteni azonban sajnos már nem tudta.

Robin Williams rendszeresen eljárt a memphisi St.Jude gyermekkórházba, hogy szórakoztassa a kis rákbetegeket, és számos kampányban is részt vett az intézmény anyagi támogatására.

A sors fintora, hogy a valódi Patch Adams kezdetben nem szerette Williams alakítását, mert úgy érezte, hogy túlságosan humorosra vette alakját, nem érződött belőle, hogy milyen komoly tudományos felkészültség van mögötte. Később azonban, amikor látta, hogy a színész mennyire szívén viseli a kis betegek sorsát a vásznon kívül is, megenyhült iránta.