Előfizetés

Falus Ferenc: nincsenek politikai ambícióim

Publikálás dátuma
2014.08.12. 14:48
Fotó: Bielik István, Népszava.
Két-három hét múlva a Véleményszabadság.hu oldalon teszi közzé programtervezetét Falus Ferenc, hogy a szakértők és a budapestiek is véleményezhessék a koncepciót. Tisztább levegőjű, szociálisan érzékenyebb, együttműködő fővárost szeretne a baloldal közös főpolgármester-jelöltje. A 168 Órának adott interjújában elmondja, szerinte miért nem gond, hogy nincsenek politikai ambíciói.

Meglepő, de nincsenek politikai ambíciói az ellenzék közös főpolgármester-jelöltjének, merthogy szerinte szakmai és nem politikai ügyekről van szó. Egy főváros irányításához nem ilyen ambíció kell, hanem sok egyeztetés, amiben viszont jártas vagyok – mondta a lapnak Falus Ferenc, az MSZP, a DK és az Együtt–PM közös főpolgármester-jelöltje. Falus szerint ebben a ciklusban a főváros vezetése még annyira sem állt ellen a kormány törekvéseinek, amennyire tehette volna, s hiába volt a főpolgármester szoros kapcsolatban a kormánnyal, Budapest nem jutott annyi forráshoz, amennyit megérdemelt volna.

– A fővárosban alapvetően olyan beruházások történtek, amelyeket még a szocialista vezetés alatt készítettek elő, s ezek döntő többsége uniós pénzből valósult meg, miközben hadakozunk Európával. A presztízsberuházásokkal szemben inkább olyan városfejlesztésre van szükség, amely Budapest egyik szélétől a másikig tart. A fideszes vezetés a belvárosra összpontosítja a látványos turisztikai fejlesztéseket.

Azt mondja, mindenképpen kemény egyeztetésekre kell felkészülni a kormánnyal és a polgármesterekkel egyaránt, de „egy kormánynak mégiscsak az az érdeke, hogy az ékköve, a fővárosa megfelelő életminőséget nyújtó világváros legyen. Ezért meg kell tudnunk egyezni egymással”.

Falus célja, hogy Budapest élhető és együttműködő világváros legyen, ahol jó az életminőség, a közbiztonság, a közlekedés. Két-három hét múlva a Véleményszabadság.hu oldalon teszi közzé programtervezetét, hogy a szakértők és a budapestiek is véleményezhessék a terveket, s ezek alapján alakul ki a végső programpontok fontossági sorrendje - olvasható a 168 óra internetes oldalán.

MSZP: politikai propagandára használták a honvédséget

Publikálás dátuma
2014.08.12. 14:37
Képünk illusztráció - Fotó: Gettyimages.
Az MSZP véleménye szerint a honvédséget pártpolitikai propagandára használták, amikor a Honvédelmi Minisztérium megszervezte, hogy Gripen vadászrepülőgépek húzzanak át a Ferencváros stadionja felett, annak vasárnapi avatóünnepségén - mondta keddi budapesti sajtótájékoztatóján Demeter Márta.

 Az országgyűlési képviselő, aki  szerint  "ezzel a Fidesz átlépett egy határt", arról beszélt: a "vasárnapi attrakció" a legszerényebb számítások szerint is legalább 30 millió forintjába került az adófizetőknek. Gyenge érvnek és félrevezetésnek nevezte, hogy a gépek egy állami beruházás ünnepsége miatt szálltak fel, ahogy azt is, hogy a repülés beleszámít a pilóták gyakorló- és repült idejébe.
    A vasárnapi esemény újabb kérdéseket vet fel - folytatta a politikus, aki korábban az ügyben már kérdésekkel fordult a honvédelmi tárca vezetőjéhez. Például azt, hogy pontosan mennyibe került a Gripenek repülése, azok pilótái milyen kiképzési tárgykör szerinti repülést hajtottak végre, illetve hogy ki dönti el, hogy a ezek a gépek a jövőben milyen rendezvényeken "valósíthatnak meg áthúzást" - sorolta.
    Az MSZP elvárja: a Honvédelmi Minisztérium azzal foglalkozzon, hogy az elmúlt négy év hibás honvédelmi politikáját követően végre érdemben javítsa a katonák élet- és munkakörülményeit, és tartsa fent a honvédség azon képességeit, amelyet a megszűnés határára sodortak - jelentette ki.

MSZP: kiderül, hogy lesz-e megállapodás

Az MSZP véleménye szerint az önkormányzati választáson való együttműködésben érdekelt pártoknak az a legfontosabb céljuk, hogy a lehető legrövidebb időn belül egy világos és a nagyközönség számára is értelmezhető megállapodás kerüljön nyilvánosságra - válaszolta újságírói kérdésre a szocialisták keddi budapesti sajtótájékoztatóján Veres Gábor, a párt szóvivője.

A szóvivő azt mondta, a résztvevők korábban hosszasan egyeztettek és a következő időszakban ki fog derülni, hogy "ezek a pártok igenis tudnak együttműködni, fognak is együttműködni", ugyanis közös pont Tarlós István főpolgármester leváltása.

Egy újabb felvetésre reagálva, amelyik arról szólt, hogy az Együtt-PM korábban bejelentette, mindenképpen megállapodnak a Demokratikus Koalícióval (DK), a szóvivő látott esélyt arra, hogy egy ilyen megállapodáshoz kedden csatlakozhat az MSZP is.

Az Index péntek este írt arról, hogy a budapesti szocialisták több ponton átírták a három párt között született megállapodást, például egyes kerületben lecsíptek még maguknak egy kis darabot a pozíciókból: Óbudán egy, Angyalföldön kettő, Zuglóban négy önkormányzati képviselői körzetet vettek vissza az Együtt-PM-től és a DK-tól. Erre reagálva szombaton az Együtt-PM arra szólította fel az MSZP-t, hogy ne veszélyeztesse az ellenzék budapesti megállapodását. A párt az MTI-hez eljuttatott közleményében megdöbbentőnek nevezte, hogy a szocialista párt budapesti szervezete egyoldalúan átírta a budapesti önkormányzati együttműködésről szóló megállapodást, a Demokratikus Koalícióra és az Együtt-PM Szövetségre nézve hátrányosan.

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM ügyvezető társelnöke az ATV Start műsorában hétfő reggel azt mondta, hogy estig meg kell oldódniuk az önkormányzati választási indulás körüli vitás kérdéseknek. A politikus hangsúlyozta, hogy a Demokratikus Koalícióval már írásba foglalták a megállapodást, és legkésőbb kedden alá is fogják írni. "Ha ehhez a Magyar Szocialista Párt nem tud csatlakozni, akkor meg nyilván tesszük, amit tennünk kell" - közölte. Szigetvári Viktor emellett viszont úgy fogalmazott, hogy meglátása szerint a problémák elsimíthatók, a hétvégén - amikor főleg kerületi szinten zajlottak a megbeszélések - a nyitott kérdések nagy részét már le lehetett zárni.

Kunhalmi Ágnes, a szocialisták fővárosi elnöke hétfőn az InfoRádió Aréna című műsorában viszont arról beszélt, hogy lényegében kész a megállapodás az önkormányzati választáson való indulásról a baloldali pártok között a fővárosban, összbudapesti szinten lezárták a tárgyalásokat, helyi szinten még egyeztetnek "egy-két önkormányzati hely sorsáról". A politikus úgy látta, hogy hétfő éjszakára javarészt meg is oldódnak a vitás kérdések, a megállapodást akár egy-két napon belül szentesíthetik.