Júliusban még nem nőttek az árak?

Publikálás dátuma
2014.08.12. 07:24
Fotó: Thinkstock
Zéró körüli lehetett az éves összevetésben számolt magyarországi infláció júliusban - jósolták a mai adatismertetés előtt londoni pénzügyi elemzők. A prognózisok között egyaránt van kismértékű további árcsökkenést és minimális emelkedést valószínűsítő is. Magyarországon az előző három hónapban negatív tizenkét havi inflációs ütemeket mértek - júniusban 0,3 százalékkal csökkent az éves fogyasztói árindex -, és a City elemzői közössége szerint a múlt hónapban sem mutatkozott komolyabb felhajtóerő. 

Egyes londoni házak előrejelzései szerint az orosz élelmiszerimport-embargó is inkább a deflációs nyomást erősítheti a közép-európai EU-gazdaságokban.

A City egyik legnagyobb kereskedelmi bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokra szakosodott elemzői a júliusi inflációs számok keddi ismertetése előtt azt jósolták, hogy éves összevetésben 0,1 százalékkal csökkenhetett tovább a fogyasztói árindex a múlt hónapban. A ház közgazdászai szerint a belépő bázishatások gyakorolhattak valamelyes felfelé ható nyomást, de az éves infláció változatlanul negatív lehetett júliusban.

A Barclays londoni elemzői szerint az egész közép- és kelet-európai térségben várhatóan gyenge marad az infláció, elsősorban az erőteljes térségi kereskedelmi verseny és az olcsó euróövezeti import miatt; ez utóbbit jelzi a negatív termelői szintű árindex. Emellett lefelé hajtja a térségi inflációt az alacsonyabbra került inflációs várakozás is, amely a hosszabb távú európai növekedési kilátásokkal kapcsolatos aggályokkal áll összefüggésben - fejtegették a Barclays elemzői.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni közgazdászai szerint az éves összevetésű júliusi magyarországi infláció "zéró közelében" stabilizálódhatott. A ház elemzői szerint az élelmiszerárak csökkenését ellentételezhették az üzemanyagok, az alkohol- és a dohányfélék, valamint a szolgáltatások magasabb árai.

A cég szakértői ugyanakkor hosszabb távon jelentős lefelé ható inflációs nyomást várnak az orosz élelmiszerimport-korlátozásoktól. A JP Morgan elemzői szerint a közép- és kelet-európai országok Oroszországnak szánt élelmiszerexportjának átirányítása más EU-gazdaságokba nehéznek bizonyulhat, mivel - éppen az orosz importembargó miatt - ezekben az országokban is élelmiszer-túlkínálat alakulhat ki, hacsak a fölös mennyiséget el nem távolítják a piacról.

A ház szerint ez a várható túlkínálat valószínűleg felerősíti és meghosszabbítja a közép-európai EU-gazdaságok élelmiszeráraiban máris érvényesülő deflációs folyamatot. A cég közgazdászai közölték: előzetes becsléseik szerint Magyarországon és Lengyelországban egyaránt 0,5 százalékpontnyi negatív hatást gyakorolhat a teljes kosárra számolt fogyasztói árindexre az orosz importtilalom.

Szerző

Robin Williamset siratja Hollywood

Publikálás dátuma
2014.08.12. 05:35
Fotó: Facebook
Holtan találták hétfőn este kaliforniai otthonában Robin Williamset. A 63 éves amerikai színész az első feltételezések szerint öngyilkos lett - közölte a CNN.

A halottkém megállapítása szerint a művész halálát fulladás okozta.Várhatóan még a keddi nap folyamán boncolást végeznek el rajta.

A chicagói születésű Williams, aki pályafutását stand-up komédiásként kezdte - ezt a műfajt később is szívesen űzte -  majd több tv-sorozatban szerepelt, a 80-as évek közepén futott be a moziban a Jó reggelt, Vietnam című filmmel, amelyben egy frontrádió disc-jockey-ját alakította fergeteges lendülettel és fekete humorral. Pályáján váltakozva szerepeltek a komoly, drámai alkotások és a néha abszurdságig blőd vígjátékok. Míg az utóbbiakban hajlamos volt a ripacskodásra, számos megrázó alakítás maradt utána a Holt költők társasága szabad akaratú tanárától a Good Will Hunting pszichológusán át, amelyért megkapta a legjobb mellékszereplő Oscar-díját,  a Hazudós Jakab gettóbeli botcsinálta hőséig.

Robin Williams évtizedek óta küzdött alkohol- és kábítószer-problémáival, magánélete is kaotikus volt. Az utóbbi időben gyakran szenvedett depresszióban, nemrégiben alkohol-rehabilitációs kúrán vett részt. Sajnos a kezelés eredménytelen volt. Pedig utolsó hónapjaiban is bővelkedett tervekben. Készült például a Mrs. Doubtfire című filmjének folytatására. Decemberben mutatják be utolsó filmjét, az Éjszaka a múzeumban harmadik részét.

Döbbenet fogadta világszerte a nagy népszerűségnek örvendő művész halálát. Az elsők között emlékezett meg róla Barack Obama amerikai elnök. "Úgy érkezett az életünkbe, mint egy földön kívüli, és úgy végezte, hogy megérintette az emberi lélek minden darabját" - mondta róla Obama, utalva első nagy sikerére, az Egy úr az űrből című tv-sorozatra. Harmadik felesége, Susan Schneider grafikus, akivel 2011-ben házasodtak össze, a CNN-hez eljuttatott közleményben azt kérte, hogy a gyász pillanataiban is arra emlékezzenek, hogy Robin Williams mennyi örömöt adott az embereknek, mennyire meg tudta őket nevettetni. Lánya, Zelda Saint-Exupéry A kis herceg című regényének soraival búcsúzott tőle: "Neked olyan csillagaid lesznek, amilyenek senki másnak. Mert én ott lakom majd valamelyiken, és ott nevetek majd valamelyiken: ha éjszakánként fölnézel az égre, olyan lesz számodra, mintha minden csillag nevetne. Neked, egyedül neked, olyan csillagaid lesznek, amik nevetni tudnak!"

Pályatársa, Steve Martin így jellemezte őt: "Hatalmas tehetség volt és ártatlan lélek.." A híres tv-s műsorvezető Larry King szerint Williams nagyon szellemes ember volt, aki ugyanakkor tele volt szociális érzékenységgel. "Soha nem ismertem nála kedvesebb és ragyogóbb embert. Senkiben sem volt olyan művészi elkötelezettség, hogy jó kedvre derítsen minket, mint benne" - búcsúztatta a színészt John Travolta. "Robin megnevettette és elgondolkodtatta a világot" - szólt Kevin Spacey üzenete. Még a NASA is megemlékezett róla, mert 1988-ban ő ébresztette fel a Discovery űrrepülőgép legénységét, "Jóóóóóóreggelt, Discovery!" kiáltással.

Szerző

Oroszország 45 ezer katonát vont össze az ukrán határnál

Oroszország folytatja katonai jelenlétének növelését az ukrán határ mentén, már 45 ezer katonát vont össze a térségben - jelentette ki hétfőn Kijevben az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője.

Andrij Liszenko közlése szerint az orosz fegyveres erők jelentős mennyiségű hadieszközzel vannak jelen az ukrán határ közelében: 160 harckocsival, 1350 páncélozott harcjárművel, 390 tüzérségi fegyverrel, 150 Grad rakéta-sorozatvetővel, 192 katonai repülőgéppel és több mint száz helikopterrel.

A szóvivő közölte továbbá, hogy az orosz hadsereg újabb hadgyakorlatot kezdett a pszkovi területen, Észtország és Lettország határától nem messze, mintegy három ezer katona és harminc repülőgép bevonásával.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken jelentette be, hogy befejeződött az a hadgyakorlat, amelyet Dél-Oroszországban, az ukrán határ közelében tartottak a múlt héten.

Liszenko egy korábbi hétfői sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők az elmúlt napokban egyszerre négy felől támadják a szeparatistákat: a megyeszékhelyeknél, Donyecknél és Luhanszknál, valamint Alcsevszk-Szahanov, illetve Torez-Sznyizsne irányban. A szóvivő azt mondta, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok komoly veszteségeket szenvedtek, ugyanakkor konkrét adatokat nem hozott nyilvánosságra. Állítása szerint a kelet-ukrajnai szeparatisták mellett harcoló orosz zsoldosok körében pánikhangulat uralkodik, tömegesen dezertálnak.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök hétfőn azt közölte újságírókkal, hogy már 50 ezer főre nőtt a kelet-ukrajnai szeparatisták ellen indított "terrorellenes hadműveletben" részt vevők létszáma. 

Kijevben továbbra sem zárják ki annak lehetőségét, hogy az orosz hadsereg humanitárius segítségnyújtás ürügyén benyomul Kelet-Ukrajnába. 

Petro Porosenko ukrán elnök a múlt hétvégén kijelentette, hogy Kijev kész elfogadni humanitárius segítséget, de csak akkor, ha az egy nemzetközi misszió lesz, kizárólag ukrán katonai kísérettel, és ha az ukrán határőrség által ellenőrzött átkelőhelyeken halad át.

Szerző