Előfizetés

Több százmillióba került a stadionavatás?

Publikálás dátuma
2014.08.12. 07:59
Ramires egyenlítő találatánál Jova Levente tehetetlen volt FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Gera Zoltán nevéhez fűződik a Ferencváros új stadionjának első találata, az első sikert pedig a Chelsea könyvelhette el: az angol egylet 2-1-re nyert az Üllői úton. José Mourinho menedzser a szokásosnál is lekezelőbb volt, s alighogy lefújták a meccset, a vendégek repültek is haza. Drogba megsérült, több hónapos kihagyás vár rá. A nagyszabású arénaavató egyébként hozzávetőlegesen több százmillió forintot emésztett fel.

Rossz nyelvek szerint benne volt a Chelsea vendégjátékáról szóló szerződésben, hogy a jeles alkalomból a londoniak nem verik meg nagyon a Ferencvárost, ám a kékek szemlátomást a kimerítő felkészülésük végén fölöttébb fáradtan érkeztek Budapestre.

Mindez persze nem kisebbíti a hazaiak erényeit, hogy aktívan játszottak, s az első negyedóra végén megszerezték az új stadion első találatát. A tíz év után éppen a szigetországból hazatérő Gera Zoltán volt eredményes, miután Nagy Dániel tökéletesen adott be jobbról. A fordulás után feljavult a Chelsea, Ramires egyenlített, majd a 81. percben Cesc Fabregas verte át a zöld-fehér védelmet, majd Jova Levente mellett a kapuba passzolt (1-2).

Thomas Doll, a magyar klub trénere így nyilatkozott csapatáról: "Bár kikaptunk, mindenki elégedetten mehet haza. Örülök, hogy pimasz módon játszottunk, ezt a lendületet a bajnokságba is magunkkal kell vinnünk. Mourinho a hajrában mutatta, öt védővel folytatják, meg akarták tartani az eredményt, ez azt jelenti, kivívtuk a tiszteletüket."

Ramires egyenlítő találatánál Jova Levente tehetetlen volt FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Ramires egyenlítő találatánál Jova Levente tehetetlen volt FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Az FTC vezetőedzője méltatta a stadiont is, elmondta, sok nagy arénában dolgozhatott, de úgy gondolta, játékosai közül sokan még nem éltek át hasonlót. "Nagyszerű, hogy most lehetek itt Budapesten"- mondta.  José Mourinho is elégetett volt a körülményekkel (noha, mint utóbb kiderült, a nyáron visszavett Drogba bokaficama miatt több hónapos kihagyásra számíthat).

"A stadion gyönyörű, kellemes volt az atmoszféra, élveztük a meccset. Úgy látom, jó irányba megy a Ferencváros, és talán visszatér az európai porondra. Minden jót kívánok a klubnak!" - mondta a portugál. A londoniak mesterével a Sport Tv interjút készített, ám a beszélgetés meglehetősen viccesre sikeredett.

Például amikor a riporterhölgy a portugál utánpótlásról kérdezte, Mourinho nem tudott erre mit mondani: "Tíz éve eljöttem, nem tudom, mi történik ott" - felelte indolensen.  Más kérdés, hogy 10 éve éppen a Portóval duplázott (bajnokság, Bajnokok Ligája).Hogy a kétnapos rendezvénysorozat összességében mennyibe került, azt csak találgatni lehet.

A hivatalos kérdéseinkre nemigen kaptunk választ, néhány kivételtől eltekintve. A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya például arra felvetésre, hogy a hírek szerint egy Gripen vadászgép üzembe helyezése, használata darabonként 10 millió forintot tesz ki, s minthogy gyakorlatozni is kellett, meg három gép repkedett az égen, 60 millióba került a mulatság, az alábbi lakonikus választ adta:

"Egy olyan jeles, állami beruházásként megvalósuló létesítménynek az avatóján, amely Magyarország egyik gazdag hagyományokkal rendelkező labdarúgócsapatának ad otthont a jövőben, a repülőket büszkén be lehetett bemutatni a nagyközönségnek .

Az eseményen való megjelenés a tárcának nem jelentett többletköltséget, mert a pilóták és a vadászgépek az éves tervezett repülési órák keretein belül hajtották végre, maga a repülés kiképzési feladatként támogatta pilótáink szakmai felkészültségét.

A repülési manőverek a biztonsági előírások és a lakott terület feletti repülési magasságra vonatkozó szabályok betartásával történtek, végrehajtásuk nem járt nagyobb kockázattal, mint más, hasonló kiképzési repülés. A közvetítés során látható helikopterek nem a honvédség járművei voltak."

A rendőrségi biztosítás végösszegeiről egy neve elhallgatását kérő rendőrszakértő kalkulált lapunknak. Elmondása szerint a stadionavató mérkőzés rendőri szempontból olyan volt, mintha a Nőszövetség a "Macskák fajfenntartásáról" tartott rendezvényét kellett volna biztosítani. A rendőri létszámot nem a stadionban helyet foglaló nézők száma határozza meg, hanem az, hogy a két csapat szurkolói milyen létszámban vannak jelen.

A helyszínen többnyire "divatszurkolók", s nem huligánok voltak. Egy rendőrnek átlagosan 8 órás elfoglaltságot jelentett a munka, bár a kordonépítőknek és bontóknak korábban kellett érkeznie és később végezhetett, mint a közlekedést biztosítók.

Egy egyszerű rendőr nettó fizetése 100-110 ezer forint körül mozog. Havi mintegy 200 óra szolgálatot tekintve a nettó rezsióradíja mintegy 500 forintra jön ki. A 8 órai átlagos szolgálati időt tekintve - amit az FTC stadionavatóján töltöttek -, így egy rendőrre 4000 forintra jön ki. Összességében a mintegy 400 rendőr biztosítási költsége mintegy 1,6 millió forint.

Emlékeztetett: az ORFK szerint egy néhány évvel ezelőtti Újpest-FTC mérkőzés rendőri költsége megközelítette a 40 millió forintot.  A Chelsea vendégjátékának költségéről igen széles skálán mozognak találgatások. Egyes vélekedések szerint 800 millió forintért, mások szerint 450-480-ért vállalta a Roman Abramovich tulajdonolta egylet a vendégszereplést.

Lapunk több menedzsert megkeresett (néhányuk meccsek szervezésével is foglalkozik), egyikük szerint a fellépti díj valahol 1,5 és 2 millió euró (480-627 millió forint) között mozoghatott, más azonban úgy vélte, jóval kevesebbért is el lehet intézni az ilyesmit.  Talán nem tévedünk nagyot: akárhogy is van, valaki biztosan jól járt...

Pintér csapata megint összetart

Az új idényben először tart összetartást a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Pintér Attial az Európa-bajnoki selejtező sorozatra készülvén tegnap és ma kék-két tréninget vezényel az itthon futballozók számára Telkiben. A gyakorlásokon 23 játékos vesz részt, köztük a csapat nélküli Koman Vladimir. 

„Továbbra is nagy jelentősége van a válogatott összetartásoknak, az eddigi meccseinken ugyanis bebizonyosodott, hogy a játékosoktól csak azt tudjuk számon kérni a pályán, amit előtte alaposan begyakoroltunk velük az edzőtáborozások során – mondta az összetartás első napján az mlsz.hu-nak Pintér Attila.

– Nyakunkon vannak az Eb-selejtezők, egyre kevesebb időnk van hátra ahhoz, hogy a téli törökországi edzőtáborozás során elkezdett munkát befejezzük, és valamennyi taktikai variációt átvehessük a csapattal. Kint voltam a Ferencváros stadionavatóján, egészen remek hangulatú mérkőzés volt, biztos vagyok benne, hogy Észak-Írország ellen hasonló legalább hangulatban meccselhet a csapat szeptember hetedikén.”

A keret

Kapusok:Balogh J. (Nyíregyháza), Dibusz (FTC), Rózsa (Haladás). Védők: Fiola, Heffler (mindkettő Paks), Juhász R. (Videoton), Kádár (Diósgyőr), Lang, Lipták, Völgyi (mind Győr), Litauszki (Újpest). Középpályások: Balogh (Újpest), Koman (csapat nélküli), Kovács I, Sándor Gy. (Videoton), Nagy G. (Újpest), Vécsei (Honvéd). Támadók: Gyurcsó, Nikolics (mindkettő Videoton), Priskin, Rudolf, Varga (mind Győr), Simon K. (Újpest ).

Marc Márquez megállíthatatlan

Megállíthatatlannak tűnik címvédő és a pontversenyben élen álló spanyol Marc Márquez: a gyorsaságimotoros-világbajnokság MotoGP kategóriájában az idei 10. versenyén a 10. sikerét aratta. 

Vasárnap az Indianapolisi Nagydíjon diadalmaskodott, ezzel tovább növelte előnyét az összetettben. A 21 éves versenyző pályafutása során már a 42. futamgyőzelménél tart, s érdekesség, hogy ez volt az 500. spanyol diadal a sorozat történetében.

Márquez mögött a szintén spanyol Jorge Lorenzo végzett a második helyen, a hétszeres világbajnok olasz Valentino Rossi pedig harmadik lett.

Az összetett állása. MotoGP: 1. Márquez (Honda) 250 pont, 2. Daniel Pedrosa (spanyol, Honda) 161, 3. Rossi (Yamaha) 157. Moto2: 1. Esteve Rabat (spanyol, Kalex) 183 pont, 2. Mika Kallio (finn, Kalex) 176, 3. Maverick Vinales (spanyol, Kalex)  140. Moto3: 1. Jack Miller (ausztrál, KTM) 158, 2. Efren Vazquez (spanyol, Honda) 137, 3. Alex Márquez (spanyol, Honda) 133.