„A vb-szerepléssel Rióban is kiegyeznénk”

Publikálás dátuma
2014.08.12. 07:56
fotó: Micheller Szilvia, Népszava
A magyar válogatott remekül teljesített a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon, összesen hat arannyal, öt ezüsttel és hat bronzéremmel tért haza, sőt élen végzett a nemzetek rangsorában is, több mint kétszer annyi dobogós helyezést érve el, mint a második helyezett orosz hadtest. 

Storcz Botond vezetőedző az olimpiai számokban elért eredményekkel (három elsőség, egy második és két harmadik hely) kiegyezne Rióban is. Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke tegnap kiemelte: a vb-n 29 számban osztottak érmet, ebből a magyaroknak 17-ben sikerült a dobogóra állniuk. Hozzátette: a sportág fejlődését jelzi, hogy a részt vevő 75 országból 24 szerzett medált, ebből 15 aranyat.

Storcz Botond azt nyilatkozta, a tavalyi duisburgi vb-t követően nem gondolta volna, hogy meg lehet ismételni az ottani eredményt. Akkor is 17 érmet szereztek versenyzői.  „Egy ilyen szerepléssel, azt hiszem, a riói olimpián is kiegyeznénk. Annak is örülök, hogy minden szakágban tudtunk érmet nyerni” – fogalmazott a vezetőedző.

Weisz Róbert, a parakenu válogatott szövetségi edzője örömmel jelezte: szakáguk is nyert két érmet. Örömtelinek nevezte, hogy Rozbora Andrásnak paralimpiai versenyszámban sikerült aranyat elérnie, és a harmadikként végző Suha Róberttel együtt úgy értek el kiemelkedő eredményt, hogy mindkettőjüknek a mostani az első évük a nemzetközi mezőnyben.

Csabai Edvin szakmai igazgató szerint a moszkvai szereplés, valamint a közelmúltban nagy magyar sikerrel véget ért szegedi ifjúsági és U23-as világbajnokság megmutatta, hogy a sportágnak van miből merítenie.  „Mindez annak a kétéves koncepciónak az eredménye, amely a londoni olimpia után elvárás volt.

Tudtuk, hogy a sportágnak őrségváltáson kell átesnie, amire rekordidő alatt történt meg” – mondta Csabai, aki végül arról beszélt, hogy az idénynek még nincs vége, mert a hétvégén következik az országos bajnokság, s a nankingi ifjúsági olimpián kívül még a maratoni és a sárkányhajó vb-n és a kajakpóló Eb-n is helyt kell állniuk a versenyzőknek.

Szerző

Atlétikai Eb: Pars címvédésre készül

Huszonhét fős magyar csapat vesz részt a ma kezdődő zürichi atlétikai Európa-bajnokságon, amelyen a kalapácsvető Pars Krisztián címe megvédésére készül.

A szombathelyi dobó idén is nagyszerű formában van, egy hete az ob-n 81,38 méterrel nyert, a világranglistát 82,49 méterrel vezeti, ami egyéni csúcsa. Legnagyobb és gyakorlatilag egyetlen ellenfele a lengyel Pawel Fajdek lehet, aki a tavalyi moszkvai vb-n legyőzte. Fajdek szintén remekelt az idén, legjobbja 82,37 méter.

„Az aranyéremért megyek, kettőnk harca lesz ez az Eb” - nyilatkozott Pars, aki jelezte, a csütörtöki selejtezőig már inkább csak átmozgatást tart kemény edzések helyett, s az a fontos, hogy fejben tiszta legyen a döntőre. Ahogy Spiriev Attila szakmai igazgató elmondta, Pars mellett a ranglisták alapján más induló nem nevezhető éremesélyesnek, jóllehet négy versenyző bekerülhet a legjobb nyolc közé.

Döntőbe juthat a fedett Eb-n negyedik 110 m gátas Baji Balázs, a londoni olimpia előtt doppingellenőrzés elmulasztásának vádjával eltiltott és júniusban, a Gyulai-emlékversenyen győzelemmel visszatért, két éve Eb-bronzérmes, az athéni olimpián második diszkoszvető Kővágó Zoltán, az idei fedett vb-n hatodik súlylökő Márton Anita és a vb-döntős kalapácsvető Orbán Éva.

Rajtuk kívül a két hétpróbázó, Krizsán Xénia és az Universiade-bronzérmes Zsivoczky-Farkas Györgyi, valamint a két 10 ezres futó, Erdélyi Zsófia és Papp Krisztina is okozhat kellemes meglepetést. Utóbbiak számára már az első napon döntőt rendeznek.
Az eredetileg 25 fős csapat két fővel bővült, mivel a két fiatal kalapácsvető, az utánpótlás Eb-4. Fertig Fruzsina és a junior vb-ezüstérmes Gyurátz Réka nevezését is elfogadták.

Ma összesen 11 magyar lesz érdekelt, köztük a férfi diszkosz selejtezőjében Kővágó Zoltán. A legutóbbi, 2012-es Eb-n, Helsinkiben 21 magyar atléta indult, Pars Krisztián aranyérme mellett Deák Nagy Marcell 400-on ezüstöt, Kővágó Zoltán pedig bronzot szerzett.

A magyar indulók

Férfiak
Síkfutás: Kazi Tamás (800 m), Móricz Bálint (400 m).
Gátfutás: Baji Balázs (110 m), Kiss Dániel (110 m), Koroknai Máté (400 m), Koroknai Tibor (400 m).
Akadályfutás: Minczér Albert (3000 m akadály).
Gyaloglás: Helebrandt Máté (20 km), Rácz Sándor (50 km)
Diszkoszvetés: Kővágó Zoltán, Szikszai Róbert.
Kalapácsvetés: Hudi Ákos, Németh Kristóf, Pars Krisztián.
Tízpróba: Zsivoczky Attila

Nők
Síkfutás: Erdélyi Zsófia (10 000 m), Kaptur Éva (200 m), Papp Krisztina (10 000 m),
Magasugrás: Szabó Barbara
Távolugrás: Schmelcz Vivien Fanny
Súlylökés: Márton Anita
Kalapácsvetés: Fertig Fruzsina, Gyurátz Réka, Orbán Éva,
Gyaloglás: Madarász Viktória (20 km)
Hétpróba: Krizsán Xénia, Zsivoczky-Farkas Györgyi.

Szerző

A mesés hetes

Publikálás dátuma
2014.08.12. 07:53
Vállvetve. Julio C. Maglione, a FINA elnöke és Gyárfás Tamás, az alelnöke FOTÓ: NÉPSZAVA
Azért a jóból nem árt meg a sok!… Futószalagon követik egymást a mind rangosabb vizes sportesemények. A Magyar Úszó Szövetség 2005 és 2012 közötti 7 évben 5 Európa-bajnokságot rendezett, 2014 és 2021 között pedig 7 világbajnokságnak ad otthont. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke, aki egyben a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) alelnöke és az Európai Úszó Szövetség (LEN) kincstárnoka nem tétlenkedik: élve a sportág kellő támogatásával sorra szállítja az eseményeket, amely a megannyi öröm mellett jócskán ró feladatot az általa vezetett szövetség munkatársaira.

- Elég lesz-e 40 nap a nyílt vízi junior FINA világbajnokság megrendezéséhez?

- Az első szervező bizottsági ülés kezdetekor azt kértem, ezt a kérdést soha senki ne tegye fel. Zavart okozhat. A rövid időre mostantól senkinek sem lehet hivatkoznia, azzal egyetlen hibát sem lehet indokolni. A vb szeptember 3-án kezdődik, addigra mindennek ugyanolyan tökéletesnek kell lennie, mintha két év lett volna az előkészületekre.

- De mégis!... Egy vb rendkívül precíz felkészülést követel, annak alapján ítélkezik rólunk a világ. A FINA-nak 204 tagországa van...

- Ha akarja, most itt hagyjuk abba!... Gondolja, nem tudom, hány tagországa van a Nemzetközi Úszó Szövetségnek?! Kérem, rimánkodom, ne arról beszéljünk, hány nap van hátra, mert ez alapot adhat bárminemű kifogásra. Márpedig azokból nem kérünk. Mint utaltam rá, a több mint 40 tagú szervező bizottság egyetértett velem, azaz nem az órákat számoljuk, hanem a feladatokat vesszük számba.

- Azért ez nagy kihívás, annál is inkább, mert közben augusztus 13-24. között Berlinben zajlik az úszó, műugró, műúszó és nyíltvízi Eb... Van mire figyelni.

- Merem állítani, a Magyar Úszó Szövetség baráti közösség. De egy-egy nagy vállalás előtt mi amolyan "hadiállapotot" hirdetünk. Ilyenkor én jó előre mindenkitől tízszer elnézést kérek, de ebben a helyzetben, nincs vita, hiszen gyors döntésekre, azonnali cselekvésre van szükség. És ami nagyon fontos: senki nem sértődhet meg, ha az üléseken, elemző módon, kivételesen nem taglalhatja hosszan a véleményét.

- Most virágnyelven azt mondta, a diktatúra lép életbe?

- Nem tudom, mi lép életbe, de ami tény: mindenkinek erőn felül kell teljesítsenie, máskülönben kudarcot vallunk. Még mielőtt felhívná a figyelmem, hogy sérülhet a demokrácia, nyomatékkal hangsúlyozom: híve vagyok a közösségi döntéseknek, megtanultam, tudom, hogy mindenkinek tiszteletben kell tartani a tudását, bölcsességét, de vannak pillanatok, amikor egy-egy terület felelősének helyt kell tudni állni. Vegyük például a szövetségi kapitányt. Biztos vagyok abban, hogy egy váltót többféleképpen össze lehet állítani, de ebben a kérdésben nem nyithat, soha nem nyit vitát. Vannak olyan versenyszámaink, amelyekben akár három-négy éremesélyes úszót is fel tudunk vonultatni. Kiss László dönt: ki miben indulhat. Másképp ez nem működik.

- Most Kiss Lászlóval behelyettesítve, saját magáról beszélt?

- Kiss Lászlóról beszéltem.

- Visszatérve a nyíltvízi vb-re, tény, hogy 7 éven belül, öt Eb-t remekül megrendeztek, és mit tesz Isten, most újabb hét éven belül Magyarország négy vb-nek ad otthont. Merthogy alig több mint, három hét múlva jön a füredi vb, aztán 2017-ben az új úszó palotában a junior vb, 2021-ben a felnőtt nagy vb, amit követ a masters... Ilyenkor mondják: ez gombócból is sok.

- Vb-kből kevés. Feladatul kaptuk, ha felépül a csodálatos új uszoda, akkor adjon otthont minél több nemzetközi érdeklődést kiváltó vizes eseménynek. Már pályáztak a pólósok a klubcsapatok legjobb hatosának, a Final Six-nek a döntőjére, és megcélozzák a 2020-ban az újabb vízilabda Eb-t is; úszásban Budapesten kell lennie az egyik világkupa állomásnak, bravúr lenne idehozni az immár hagyományos Európa- Amerika páros találkozót; és akkor még ott van a műugrás és a műúszás, hiszen ezekben a sportágakban is fel kell nőni a majdani nagy feladatokhoz. A nyílt vízen az Európa Kupa-fordulók után Világkupa állomásokat is szeretnénk Balatonfüredre vinni. Az óriás toronyugrás is nagy lecke, kiváltképp, hogy tudomásom szerint Magyarországon 27 méternél magasabbról még ember nem ugrott le - legalábbis vízbe…

- A kívülállónak úgy tűnik, hogy amióta nincs Nap Tv, ön lubickol… Most ebben éli ki magát?

- Elhitettem magammal, hogy most itt van rám szükség. Egykor felvettem egy tempót, nem tudok váltani. Nyílván, ennek kiváltképp úszó sportbarátaim örülnek… Amúgy, valóban remek kis csapatunk van, kezdve Kiss Lacival, az egykori világklasszis úszó főtitkárunkkal, dr. Szabó Tündével, a debreceni Eb-k szuperrendezőjével, Orendi Misivel, az örökifjú Tóth Ákosig bezárólag, bár azt hiszem most hibáztam. Kár volt neveket mondanom, hiszen a névsort hosszan folytathatnám. A Jövő Bajnokai program említésekor szoktam hasonlót érezni, nem szerencsés senkit kiemelni, hiszen a mintegy 350 tehetség bármelyikéből lehet a jelenlegi úszó világsztárok utódja.

- Mire lesznek képesek a berlini Eb-n a világsztárok?

- Ez ugyan Kiss Laci asztala, de mindig is utáltam, ha valaki megkerüli a választ, tehát: habár Gyurta Dani 200 mellen nem indul, úszóink így sem fognak csalódást okozni. Három a magyar igazság…

-…és egy a ráadás…

- Hát, ha nem mondja!... Azaz három-négy aranyat várunk. Katinka mindenevő, hihetetlen, de 10 számra nevezték, szerintem ha kettőt megnyer, magam további nyolcat el is engednék neki. De azt ő úgysem bírná ki. Gyurta Dani 100 mellen is a dobogó bármely fokára állhat, Cseh Laci, Verrasztó Dávid, Bernek Péter, Kapás Bogi, egyaránt remekelhet, és akkor még nem szóltunk a nyíltvízi versenyekről, Risztov Éváról, nyomában Olasz Annával, no meg az itt is, ott is mindenre képes kis Gyurtáról. Jó a csapat, már csak az kell, hogy a lépés jól jöjjön ki.

- Gyurta Dániel miért nem indul 200 mellen?

- Ezt a kérdést én is feltettem; a választ elfogadtam, három vb-t nyert egymásutánban, közben egy olimpiát és két Európa-bajnokságot. Csodát művelt! Nincs ember, aki örül, hogy most a 200-at kihagyja, de úgy tapasztaltam, mindenki megérti. Emberfeletti az a feszültség, amelyet valamennyi világversenyen átélhetett. Valami azt súghatta neki, most jobb, ha a 100-ra összpontosít, aztán majd decemberben, ott a rövidpályás vb, majdan jövő nyáron a kazanyi vb, aztán pedig a riói olimpia. Ott akar ismét nyerni.

- Az említett feszültség juttatta eszembe, mit tesz akkor, ha szeptember 5-7 között Balatonon dézsából ömlik az eső?

- Akkor ernyővel állok a parton A nyíltvízi versenyek FINA szabályzata rögzíti, lehet zápor vagy tajtékzó hullám, az eseményt meg kell rendezni, többek között ez ennek a küzdelemnek a szépsége, izgalma, sajátossága. Egy kötöttség van, 16 fok a minimum víz hőmérséklet. Szeptemberre a Balaton csak nem fagy be.