Előfizetés

Szigetvári: estig meg kell egyezni

Publikálás dátuma
2014.08.11. 14:44
Fotó: Bielik István, Népszava
Az Együtt-PM ügyvezető társelnöke szerint hétfő estig meg kell oldódniuk az önkormányzati választási indulás körüli vitás kérdéseknek. Szigetvári Viktor erről az ATV Start című reggeli műsorában beszélt. Hozzátette: a hétvégi tárgyalásokon több kérdésben is sikerült elsimítani a vitákat az MSZP-vel, de például a XIII. vagy az XIV. kerületben még vannak nyitott kérdések.

A politikus hangsúlyozta, hogy a Demokratikus Koalícióval viszont már írásba foglalták a megállapodást, és legkésőbb kedden alá is fogják írni. "Ha ehhez a Magyar Szocialista Párt nem tud csatlakozni, akkor meg nyilván tesszük, amit tennünk kell" - közölte.

Szigetvári Viktor szerint a problémák elsimíthatók, a hétvégén - amikor főleg kerületi szinten zajlottak a megbeszélések - a nyitott kérdések nagy részét már le lehetett zárni. Az ügyvezető társelnök a műsorban meglepőnek nevezte, hogy a szocialisták a múlt héten úgy módosították egyoldalúan a korábbi megállapodásukat, hogy az sem az Együtt-PM, sem a DK számára nem volt elfogadható. Példaként említette, hogy Angyalföldön "mindannyiunk számára evidens", a szocialista Tóth Józsefnek kell folytatnia a polgármesteri munkáját. Eközben a 15 egyéni önkormányzati választókerületből a DK és az Együtt-PM három-három egyéni helyet szeretne, tehát nem arról van szó, hogy "mi megalázó módon el szeretnénk tüntetni Angyalföldről a Magyar Szocialista Pártot" - tette hozzá. Elismerte, hogy egyelőre Zuglóban sem sikerült megállapodni, de tudomása szerint ez hétfőn vagy kedden megtörténik.

A politikus úgy látja, a fideszes polgármesterek sok kerületben nem veszik tudomásul, hogy vannak tőlük eltérően gondolkodó polgárok, "emellett lopnak, mint a nyavalya, és ezeket le kell állítani". Véleménye szerint erről kell szólnia a kampánynak, és már "én is szégyellem magam", hogy körzetekről kell beszélni - tette hozzá.

Továbbra is fenntartják azt az állításukat, hogy ha nem sikerül megállapodni, akkor egyedül vagy a Demokratikus Koalícióval közösen indulnak majd el a választáson - közölte a műsorvezető kérdésére, kiemelve, hogy az ország egy jelentős részében egyébként is önállóan vesznek részt a választáson.

Egy másik kérdésre válaszolva adott annak esélyt, hogy jobban szerepelnének, ha csak a Demokratikus Koalícióval indulnának közösen, de hangsúlyozta, hogy ezen mindenki veszítene, mert ez egy "háborúságos kampányt jelent", miközben nekik "bőven elég" megküzdeni a Fidesszel, az LMP-vel, illetve Jobbikkal. Leszögezte azt is, hogy az Együtt-PM továbbra sem támogatja Pásztor Albert független miskolci polgármesterjelöltet, aki mellett korábban támogatóként álltak ki az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt-PM közös helyi önkormányzati képviselőjelöltjei is. Közölte: a borsodi megyeszékhelyen "jelenleg nem gondolkodunk önálló polgármesterjelölt állításában".

Az Index péntek este írt arról, hogy a budapesti szocialisták több ponton átírták a három párt között született megállapodást, például egyes kerületben lecsíptek még maguknak egy kis darabot a pozíciókból: Óbudán egy, Angyalföldön kettő, Zuglóban négy önkormányzati képviselői körzetet vettek vissza az Együtt-PM-től és a DK-tól. Erre reagálva szombaton az Együtt-PM arra szólította fel az MSZP-t, hogy ne veszélyeztesse az ellenzék budapesti megállapodását. A párt az MTI-hez eljuttatott közleményében megdöbbentőnek nevezte, hogy a szocialista párt budapesti szervezete egyoldalúan átírta a budapesti önkormányzati együttműködésről szóló megállapodást, a Demokratikus Koalícióra (DK) és az Együtt-PM Szövetségre nézve hátrányosan.

Tusnádfürdő: "Sötét zárványba tokosodó Magyarország"

Publikálás dátuma
2014.08.11. 14:37
Fotó: Népszava, K-2 Press
Az MSZP véleménye szerint Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői beszéde "egy sötét zárványba tokosodó Magyarországot fest fel" - írta hétfői, az MTI-hez is eljuttatott nyílt levelében a szocialisták alelnöke.

Ujhelyi István hangsúlyozta, hogy a tusnádfürdői beszéd fontos mérföldkövet jelent "a nemzeti együttműködés állampárti rendszerének kiépítésében", ezért komolyan kell venni. A magyar miniszterelnök őszintén és valójában érdemi kontroll nélkül mondta el, hogy mit gondol Magyarországról, a jövőjéről és új, állampárti berendezkedéséről - szögezi le.

A beszéd nem csak azért kell, hogy figyelemre és fegyelemre késztessen, mert a magyar miniszterelnök egyértelmű iránymutatásáról szól, sokkal inkább azért, mert "egyre többen törődnek bele abba, hogy a rezsim leválthatatlan, a rendszer megváltozhatatlan, hogy +úgysem lehet tenni semmit+" - folytatta az európai parlamenti képviselő.

Úgy fogalmazott, hogy a tusnádfürdői beszéd azért fontos, mert magukat demokratáknak valló tömegek tapsolták meg a mondatokat, és védik többen azóta is. "Pedig minden szava védhetetlen. Legalábbis azok számára, akik egy nyugatos, szabad, befogadó európai értékrendben hisznek" - írta.

Az, amiről a tusnádfürdői beszéd szól, "egy sötét zárványba tokosodó Magyarországot fest fel", ahol egy szűk kör pöffeszkedve gyarapodik, miközben százezrek menekülnek külföldre a megélhetést keresve, és miközben milliók élnek egyik napról a másikra, reménytelenül - fogalmazott.

Ujhelyi István szerint "most, hogy végre megérkeztünk a nyugatos és szabad Európába - még ha közös világunk valóban komoly változásokon is megy keresztül - nem fordíthatjuk vissza a hajót". Állítása szerint erre minden héten újabb és újabb nyílt levélben fogja emlékeztetni a miniszterelnököt, "a nemzeti együttműködés hazug rendszerének zászlóvivőit" és mindazokat, akik "ezt a rezsimet épp azzal tartják fenn, hogy beletörődve, belefáradva idomulnak hozzá".

Forgalomkorlátozás a tahitótfalui Kis-Duna hídon

Az útburkolat és a dilatációs szerkezet javítása miatt csak félpályán, váltakozó irányban haladhatnak a járművek a tahitótfalui Kis-Duna hídon október elejéig – tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője hétfőn az MTI-t.

 Mint Pécsi Norbert Sándor közölte, a Kis-Duna hídon a legfőbb feladat a hőmérséklet-ingadozás okozta alakváltozás hézagát lefedő szerkezet felújítása, de az útburkolat is megújul.

Hétfő reggeltől október 4-éig jelzőlámpás forgalomirányítás mellett csak váltott irányban lehet közlekedni a hídon – tette hozzá.