Nem ismerik saját történelmüket

Publikálás dátuma
2014.08.11. 11:25
Fotó: Gettyimages.
Németországban egyre kevesebben ismerik a múlt fontos történéseit. Az Infratest dimap felmérése szerint csak minden második megkérdezett tudta a választ arra, mikor kezdődött meg a Berlini Fal építése.

A Der Spiegel megjegyzi, csak első látásra lehet meglepő, hogy ilyen sokan nincsenek tisztában a dátummal, hiszen már más felmérésekből is kiderült, hogy a németeknek mind kevesebb fogalmuk van saját történelmükről.

A kutatás készítői úgy tették fel a kérdést: mi történt 1961. augusztus 13-án? A megkérdezettek fele jól válaszolt, vagy tippelt, de 31 százalék teljesen más politikai eseményt jelölt meg. Volt olyan, aki a kubai rakétaválságot említette (1962) mások Konrad Adenauer lemondását tették erre az időpontra (1963), míg olyan válasz is elhangzott, hogy ezen a napon indult Jurij Gagarin a világűrbe.(Egy nappal korábban történt).

A Kelet- és Nyugat-Németország közötti különbségek e felmérésből is megmutatkoztak. A volt NDK területén élő válaszadók 69 százaléka adott jó választ, míg az egykori NSZK lakóinak 45 százaléka tippelt helyesen. Az idősebbek még jobb eredményt értek el: 61 százalékuk volt tisztában a dátummal, a harminc év alattiaknak viszont csak 32 százaléka. 

Szerző

Fontos helyekről hiányoznak diplomaták

Szerbiának hónapok óta nincs vezető diplomatája a kulcsfontosságú világközpontokban. A betöltetlen nagyköveti posztok száma még Ivica Dacic előző kormányfőt, jelenlegi külügyminisztert is meglepte - írta a Vajdaság Ma a B92 rádióra hivatkozva.

Nekem azt mondták, hogy egy tucat lehet a számuk, de amikor áttekintettem a helyzetet, összeadtuk az üres helyeket és azokat, ahol a nagykövet mandátuma lejár, akkor nagyjából 25 nagykövetig és konzulig jutottunk” – jelentette ki a szerb diplomácia vezetője.

Szerbiának nincs nagykövete az Egyesült Államokban, Németországban, Kínában, a nemrég a soros uniós elnökséget betöltött Görögországban, illetve Portugáliában és több más államban sem. Médiaértesülések szerint e posztokra a politikai élet ismert személyeit nevezik ki. „Ha egy fontosnak tartott országban egy vagy két évig nincs diplomatája egy országnak, akkor az egy bizonyos üzenet is annak az országnak, és akkor nem veszik komolyan az embert. Mi a lehető legjobb módon, megfelelő választással és az országban bizonyos befolyással rendelkező emberek kiküldésével fogunk erősíteni külpolitikai befolyásunkon” – szögezte le Dacic.

 

Szerző

Franciaországban nyaral az elnök

Andrej Kiska idén nyáron Franciaországban nyaral a családjával. A szlovák államfő két hetes pihenőre ment, mielőtt megkezdődnek augusztusi teendői – írta a pozsonyi Új Szó a SITA hírügynökségre hivatkozva.

Peter Petrus, az elnök szóvivője elmondta, hogy Kiskának nagyon sűrű programja volt eddig. Június 15-től négy külföldi látogatáson vett részt, kinevezett két minisztert, öt nagykövetet és három tagot az Igazságszolgáltatási Tanácsba. Petrus szerint most további munka várja a Szlovák Nemzeti Felkelés körüli ünnepségek miatt. Andrej Kiska szeptemberben a NATO-csúcsra utazik Walesbe, majd az ENSZ közgyűlésére New Yorkba.

Szerző