A Honvéd otthon kapott ki a Nyíregyházától

Publikálás dátuma
2014.08.09. 20:56
Fotó: Michael Regan/Getty Images
A Budapest Honvéd hazai pályán maradt alul 1-0-ra az újonc Nyíregyházával szemben a labdarúgó OTP Bank Liga harmadik fordulójának szombati játéknapján.

OTP Bank Liga, 3. forduló:

Bp. Honvéd - Nyíregyháza Spartacus FC 0-1 (0-0)
-----------------------------------------------
Bozsik József Stadion, 1000 néző, v.: Farkas
gólszerző: Bajzát (63.)
sárga lap: Holender (87.), Marku (85.)
piros lap: Fodor (67.)

Bp. Honvéd:
-----------
Kemenes - Baráth, Ignjatovics, Marku, Fejes J. - Nagy G. (Holender, 64.), Portilla, Vécsei (Hidi, 73.) - Job, Youla (Prosser, 85.), K. Traoré

Nyíregyháza:
------------
Balogh J. - Szokol, Rubus, Fodor, Jánvári (Törtei, a szünetben) - Rezes, Kosztics, Szécsi, Abdouraman, Koller K. (Póti, 71.) - Lázár B. (Bajzát, a szünetben)

A 3. fordulónak egy győzelemmel és egy vereséggel nekivágó Honvéd és a szombati fővárosi fellépésre egy ponttal érkezett élvonalbeli újonc mérkőzése sokáig a várt forgatókönyv szerint zajlott: jobbára a vendéglátók kísérleteztek helyzetek kialakításával, a nyírségiek pedig inkább a védekezésre rendezkedtek be. Igazán nagy lehetőség ugyanakkor alig akadt, s félóra elteltével leginkább az ivószünet hozott érdemi változást a meccs képében.
A második félidőben is egymás után sorjáztak a hazai akciók, ám rendre ki is maradtak a helyzetek. Majd jött a váratlan fordulat: egy ellentámadás végén a második félidőre beállt Bajzát Péter 7 méterről a kapu jobb alsó sarkába lőtt. Újabb fejleményként alig pár perc múlva emberhátrányba került a Nyíregyháza, ám a váratlan sikert már 10 emberrel sem engedte ki a kezéből a vendégegyüttes.

Szerző

Budapesten koncertezik a világhírű klezmerzenész

Publikálás dátuma
2014.08.09. 11:38
Giora Feidman/Getty Images
Az argentin születésű klarinétos a müncheni Gitanes Blondes zenekarral lép fel a Zeneakadémia nagytermében - derül ki a szervezők közleményéből. Giora Feidman 1936-ban született Buenos Airesben besszarábiai zsidó emigránsok gyermekeként. Már 18 évesen a Teatro Colón operaház szimfonikus zenekarában játszott, 21 évesen pedig az Izraeli Filharmonikusokhoz csatlakozott, ahol mintegy két évtizeden át muzsikált.

Az 1970-es évek klezmer-reneszánszának idején fordult a stílus felé, elhagyta a filharmonikus zenekart, New Yorkba költözött és létrehozta saját klezmeregyüttesét. A világhírt Steven Spielberg filmje, a Schindler listája hozta meg számára, amelynek Oscar-díjas zenéjében klarinétozik. Repertoárján a klezmer mellett szerepelnek Gershwin szerzeményei, Argentína tangói, valamint kortárs izraeli szerzők szimfonikus művei és más klasszikus darabok is.

A klezmer a kelet-európai askenázi zsidóság zenei hagyománya, eredetileg lakodalmakon és más ünnepeken játszották. A stílust később az amerikai dzsessz és más műfajok is "megtermékenyítették", az 1970-es évektől nagy reneszánszot élt meg. Giora Feidmanről és a budapesti koncertről bővebb információk a www.giorafeidman-online.com/en és a zsidonyarifesztival.hu címen érhetők el.

Szerző

Magyar prosti Locarnóban: Bemutatták a Viktória – A zürichi express című filmet

Publikálás dátuma
2014.08.09. 11:04
Farkas Franciska a Svájcban játszódó magyar témájú filmben
Az A-kategóriás Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatkozott a Viktória – A zürichi expressz (16) című filmdráma, mely egy Svájcban munkát vállaló magyar prostituált történetét meséli el.

A film érdekessége, hogy bár szinte teljes egészében magyar gárdával (a modell Farkas Franciska, illetve Nagy Zsolt és Stefanovics Angéla főszereplésével) és magyar nyelven forgott, hazai állami támogatásban nem részesült. Fontos témája miatt azonban a svájci filmalap (Swiss Films) beszállt a több száz igaz történet alapján készült, megrázó és felemelő film finanszírozásába.

A film a hazai mozikban október 2-től látható a Mozinet forgalmazásában

Szerző