Moszkva: Rozboráé az első magyar arany

Publikálás dátuma
2014.08.09. 07:53
Rozbora András szerint élete legjobbját nyújtotta FOTÓ: MTI/KOVÁCS TAMÁS
Rozbora András aranyérmet szerzett a pénteki paradöntők során a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon. A magyar versenyző a K-1 A sérültségi kategóriában bizonyult a legjobbnak 200 méteren. Szerdán a kenus Suba Róbert lett bronzérmes a V-1 A sérültségi kategóriában, így a magyar küldöttség egy-egy első és harmadik hellyel zárta a vb-t. Tavaly érem nélkül maradt a paracsapat.

"Az utolsó 10 méteren láttam, hogy jön az angol ellenfelem, neki mindenképpen vissza szerettem volna vágni, mert megvert az Európa-bajnokságon. Szerencsére egy hajszálnyival sikerült legyőznöm - mondta az eredményhirdetés után a magyar parakenu sport második olyan versenyzője, aki világbajnoki címet szerzett. - Életem legjobbját nyújtottam, boldog vagyok, hogy ez összejött, nagyon köszönöm az edzőmnek, Pruzsina Istvánnak a felkészítést."

A magyarok egyébként is eredményes napot zártak pénteken. Délelőtt hat 500 méteres és két 1000 méteres szám előfutamaiból négy hajó jutott a döntőbe, a többi számban erre nem volt lehetőség. Délután pedig az előfutamokból két magyar egység biztosította a helyét a vasárnapi döntőben 200 méteren.

Szerző

Kiújultak a harcok a Gázai övezetben

Elutasította a Hamász a három napos gázai tűzszünet meghosszabbítását, már a fegyvernyugvás lejárta előtt két rakétát lőtt ki Izraelre, majd a tűzszünet lejártát követően még legalább 45-öt. Válaszképpen a zsidó állam felújította a légicsapásokat. 

A Hamász már előző nap figyelmeztette az elmenekült gázaiakat, ne költözzenek vissza, mert felújítják a rakétatámadásokat, ha Izrael nem enged a kairói béketárgyalásokon. A palesztin terrorszervezet Gáza blokádjának feloldását, 125 palesztin fogoly szabadon engedését és az izraeli offenzíva befejezését követelte. Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter a fenyegetésre közölte: a rakétakilövések felújítása zsarolással ér fel. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és Mose Jalon védelmi miniszter utasította a hadsereget, hogy készüljenek fel minden eshetőségre. Izrael kész lett volna a tűzszünet feltétel nélküli kiterjesztésére egészen hétfőig. A Hamász közölte, készen állnak egy hosszú háborúra.

Az izraeli fegyveres erők szerint már a tűzszünet lejárta előtt két rakétát lőttek ki Gázából Izrael déli részére. A rakéták nem lakott területre estek, nem voltak áldozatok. Helyi idő szerint reggel 8-kor, amikor hivatalosan is véget ért a fegyvernyugvás, rakéták vették célba Askelont és Kerem Salomot, károkról nem érkezett jelentés. Shar Hanegevnél két ember megsérült. Izrael számos településén is légiriadót rendeltek el a Jerusalem Post jelentése szerint. A 35 bejövő rakétából hármat leszedett a Vaskupola rakétaelhárító rendszer. A a keddi tűzszünet kezdetéig kivont izraeli erők továbbra is a Gázai övezet határán állomásoznak

Palesztin források szerint öt palesztin életét veszítette, több mint harmincan megsebesültek a Gázai övezetben, miután folytatódtak az izraeli légicsapások. Kórházi források az izraeli rádióval közölték, hogy az áldozatok között egy tíz éves kisfiú is volt, aki egy mecset közelében veszítette életét. Megölték az Iszlám Ddzsihád egyik harcosát is. Három palesztin egy izraeli dróntámadásban vesztette életét.

Az egyiptomi külügyminisztérium időközben közleményben sürgette, hogy Izrael és a palesztinok térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz Kairóban, s a lehető leghamarabb egyezzenek meg a fegyvernyugvásról. A rakétatámadások felújítása nyomán Izrael kivonta tárgyalóküldöttségét, a palesztin szervezetek egymás között tárgyaltak.

Szerző

Az Unió egyelőre nem tiltja be a cianidos bányászatot

Az Európai Bizottság jelenleg nem tartja indokoltnak a ciánalapú bányászati technológiák általános tilalmára vonatkozó intézkedések meghozatalát - idézte Janez Potocnik környezetvédelmi biztost pénteki közleményében Tőkés László európai parlamenti képviselő sajtóirodája.

Az Európai Unió környezetvédelmi biztosa a cianidos aranybányászat ellen fellépő nemzetközi memorandum aláíróinak adott válaszában fejtette ki véleményét a kérdésben. "A környezetvédelmi biztos semmitmondó, kitérő jellegű válasza szervesen illeszkedik a ciánalapú bányászati technológia kockázatait lekicsinylő brüsszeli megnyilvánulások sorába" - hangsúlyozza a sajtóiroda közleménye.

Tőkés László, Zuzana Balázová, a szlovákiai Körmöcbánya polgármestere és Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség korábbi elnöke márciusban fordult az Európai Bizottsághoz, jelezve, hogy a romániai verespataki bányaberuházás terve mellett a felvidéki Körmöcbányán és a kárpátaljai Nagymuzsalyon is ciántechnológiát alkalmazó aranybányákat kívánnak nyitni, illetve újraindítani. A közel félmillió négyzetkilométernyi Kárpát-medencében európai kérdés a cianidos bányászat által veszélyeztetett ivóvízkészletek mennyisége és minősége, minden gazdasági érdeknél, rövid távú haszonnál előbbre való az európai polgárok joga a tiszta környezethez és a magántulajdonhoz - hangsúlyozták a beadvány aláírói. A 2000-es nagybányai bányaszerencsétlenség pusztításaira emlékeztetve arra figyelmeztettek, hogy a bányászati hulladékok kezelésére vonatkozó európai szabályozások ellenére a ciánkatasztrófák megelőzésének leghatékonyabb módja a ciántechnológia teljes tilalma volna.

A memorandum szerzői azt is felidézték, hogy 2010. május 5-én az Európai Parlament elsöprő többséggel szavazta meg azt a határozatot, amely arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy 2011. december 31-ig fogadjon el jogszabályt a cianidos bányászati technológia betiltásáról, a bizottság azonban mindmáig semmilyen jogi lépést nem tett az európai polgárok által közvetlen módon megválasztott Parlament döntésének végrehajtásáért. Az aláírók azt kérték, hogy José Manuel Barroso elnök szerezzen érvényt az Európai Parlament döntésének, és az Európai Bizottság rendelje el a ciántechnológián alapuló bányászat általános tilalmát az unió országaiban.

Szerző