Előfizetés

Ismét földeken dolgozó munkások kerültek kórházba

Kukoricaföldön dolgozó, a növényt címerező munkások betegedtek meg az elmúlt héten Tiszaburán és Tiszaszőlősön, hányinger, hasmenés és magas láz miatt heten kerültek kórházba - írja az Új Néplap.

Az egyik beteg a Jász-Nagykun-Szolnok megyei napilapnak elmondta, az orvosok azt mondták nekik, hogy feltehetően leptospirózissal fertőződtek meg. 

A házipatika.com meghatározása szerint a megbetegedés a leptospira nevű, spirochéta típusú (spirális alakú) baktériumcsalád különböző tagjai által okozott ritka, súlyos fertőző betegség. Ember akkor kaphatja el, amikor fertőzött állatokkal, vizeletükkel, vagy azzal fertőzött földdel, illetve vízzel kerül kapcsolatba. A leptospirózis az esetek közel 90 százalékában enyhe lefolyású, a fennmaradó 10 százalékban viszont súlyos, sok szervre terjedő, akár végzetes kimenetelű betegség lehet. A tünetek  vegyesek: láz hidegrázással, fejfájás, izomfájdalom az alsó lábszárban, hányinger, hányás, kötőhártyavérzés. 

Az Új Néplap információi szerint heten kerültek kórházba, két munkásnak a szívét is megtámadta a betegség. Sinkó Káli Róbert megyei tiszti főorvos az újságnak elmondta: jelenleg két embert Karcagon, hármat Debrecenben tartanak megfigyelés alatt. 

Július közepén ötven olyan ember került égési sérülésekkel kórházba, aki egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei kertészetben petrezselymet szedett, valamennyiükön fájdalmas, feszülő hólyagok keletkeztek. A fitofotodermatitisz súlyosabb esetei másodfokú égési sérülésnek felelnek meg. A tünetek akkor alakulnak ki, ha bizonyos növények - ilyenek a zeller, a petrezselyem, a citrusfélék, a sárgarépa, a füge, valamint egyes ernyősvirágzatú fűfélék - napozás után a bőrrel érintkeznek. E növények leveleiben ugyanis olyan fényérzékenyítő anyag van, amely a bőrre kerülve napfény hatására toxikussá válik, és bőrgyulladást okoz. Az égési sérüléseket szenvedett, gyomlálásra felfogadott alkalmi munkások ügyét vizsgálja a rendőrség. 

Agyhalott asszony babáját segítették világra a Semmelweis Egyetemen

A 24 hetes magzattal várandós asszony 2014 májusában került a Semmelweis Egyetemre. Kardiovaszkuláris állapotát sikerült stabilizálni, a keringésleállás okozta agyi károsodás azonban visszafordíthatatlannak bizonyult - tudatja közleményében az intézmény.

A család egyetértésével ugyanakkor a gyermek megszületése érdekében speciális terápiával fenntartották a kismama életfunkcióit a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikáján. A baba két és fél hónap után császármetszéssel jött világra egy kifejezetten erre az alkalomra felálló, különlegesen felkészült orvos csapat segítségével. A család több részletet nem kíván nyilvánosságra hozni, kérik fájdalmuk tiszteletben tartását.

Az eset szakmailag különlegesen nagy sikernek számít, hiszen meg tudták óvni a kismamát és a magzatot a fertőzésektől, a magzat fejlődése megfelelő ütemben zajlott, és a kezelés során további komplikáció nem lépett fel - mondja az orvos csoport vezetője, dr. Gál János, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója.

További részletek a Semmelweis Egyetem Médiasarok felületén.

Nem bírják a fák - Romokat hagy maga után a vihar

Jelentős károkat okozott a keddi vihar több városban is, a tűzoltók Szegeden, Csongrádon és Kecskeméten is dolgoznak még a károk felszámolásán - tette közzé az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kedden éjjel Facebook-oldalán.

A vihar - leginkább az erős szél - Csongrádon tömeges károkat okozott. Tíznél is több bejelentés érkezett a katasztrófavédelem ügyeletére útra, épületekre vagy villanyvezetékekre dőlt fákról, a szél által megbontott háztetőkről, ledöntött kéményekről. Iskolát, járókelőket, gondozásra szoruló személyeket egyaránt veszélyeztetnek a veszélyessé vált - megdőlt vagy kidőlt - fák a településen. 

Kecskemétet sem kímélte az Alföldön késő délután átvonult zivatar. A város számos pontjára riasztották a helyi hivatásos tűzoltókat kidőlt fák, elöntött házak és üzletek, vagy a szél által megrongált háztetők miatt. Több helyen fák dőltek az utakra, részben vagy egészen eltorlaszolva azokat. Néhány helyszínen elektromos vezetékeket szakítottak le a szél által kitépett növények. A magánházakon túl egy áruházban is kárt okozott a viharos erejű szél, megbontotta a tetőszerkezetét és onnan egyes elemeket tépett ki.

Szegeden az Acél utcában egy kidőlő fa leszakította a villanyvezetéket. A 47-es út Algyői úti szakaszán egy benzinkút közelében törtek le egy nagyobb fa ágai és a gáztározóra hullottak. Balatonlellén három éttermet, két házat és utakat öntött el a hirtelen lezúduló esővíz - a lelleieknek a balatonboglári önkormányzati tűzoltók siettek segítségükre. A viharzóna útjába eső további településeken - például Szihalmon, Mezőkövesden, Karancsalján - is okozott károkat a zivataros időjárás - írja közleményében a katasztrófavédelem.

Szerdára is figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat felhőszakadás veszélye miatt.
Szerdán napközben is több helyen várhatók zivatarok. Ezekhez továbbra is leginkább felhőszakadás társulhat, amely során 20-40 milliméternyi eső is hullhat. Emellett néhol jégeső és átmenetileg viharos (60-85 kilométer/órás) szél is előfordulhat. A Dél-Dunántúlon tartós esőzésre is készülni kell. Leginkább a baranyai részeken akár területi átlagban is nagyobb mennyiségű csapadék hullhat – emelte ki a meteorológiai szolgálat.