Pokoli erősek a vörös ördögök

Publikálás dátuma
2014.08.06. 07:55
Fletcher és Rooney a trófeával FOTÓ: EUROPRESS/GYETTY IMAGES
Egy hónap alatt pokolian jó csapattá varázsolta a vörös ördögöknek becézett Manchester Unitedet Louis van Gaal. Július 12-én még a holland válogatott szövetségi kapitányaként ünnepelte meg a brazilok elleni 3-0-lal elnyert vb-bronzérmet, magyar idő szerint pedig tegnapra virradóan átvette az angol klubcsapattal a Bajnokok Kupája elnevezésű, az Egyesült Államokban rendezett felkészülési torna megnyeréséért járó trófeát. 

Habár maga a tréner is hangoztatta, végtére, ez egy barátságos viadal volt, szóval nem sokat számít, egy kézlegyintéssel elintézni az elsőséget mégsem lehet. Az indulók között volt a Bajnokok Ligája-címvédő Real Madrid, továbbá az AS Roma, az AC Milan, az Internazionale, aztán az Olympiakosz, a városi rivális City, illetőleg az a Liverpool, amelyet a miami döntőben 1-0-s hátrányból (Gerrard büntetőből volt eredményes a 14. percben) 3-1-re múlt felül.

Mindezt azok után, hogy a vörös ördögök a posztfergusoni időket katasztrofálisan kezdték, David Moyes hathatós közreműködése nyomán a bajnokságban hetedikként végeztek (1990 óta ez a legrosszabb helyezés), minekutána '89 óta először kénytelenek távol maradni a nemzetközi kupaküzdelmektől.

A Manchester United eleddig két játékost igazolt a nyáron, 31 millió eurót áldozott az Athletic Bilbao 24 éves középpályásáért, Ander Herreráért, valamint kifizetett 33-at a Southampton 18 esztendős bal oldali védőjéért, ám Luke Shaw-t annyira gyönge erőállapotban kapta kézhez Van Gaal, hogy a tornán nem is számított rá.

Úgyhogy nem mondhatni: ki kellett cserélnie a fél csapatot ahhoz, hogy ütőképessé alakítsa a tavasszal még totálisan szárnyaszegett társulatot. A vasszigoráról ismert tréner ugyanazt a hadrendet honosította meg a gárdánál, amellyel remekelt a holland nemzeti egylet Brazíliában.

"Úgy véltem, a keret alkalmas a 3-5-2-es felállásra, Mata remek irányító, előtte pedig Rooney és Welbeck igazán jó párost alkot. Mindenesetre, ha mégsem vált volna be, akkor könnyedén átállunk a 4-3-3-ra. De nem volt rá szükség" - rögzítette első meccse után Van Gaal.

Az LA Galaxy elleni 7-0-lal debütált. A folytatásban - immár a Bajnokok Kupáján - csapata 3-2-re verte a Romát, 0-0 után büntetőkkel múlta felül az Intert, 3-1-re győzte le a Realt, akárcsak a fináléban a Liverpoolt. Rooney remekelt ez idő alatt, öt találatig jutott, Ashley Young négyig, Juan Mata dupláig s régi fényében tündökölve kiváló karmestere volt társainak.
"Büszkeséggel tölt el bennünket a sikerünk.

Ám mindez nem sokat számít, momentán a legfontosabb a Swansea elleni idényrajt lesz" - utalt Van Gaal a Premier League augusztus 16-i, közelgő idényrajtjára. 

Már az eddigiek is azt sejtetik, hogy a ManU nem teszi meg riválisainak újfent azt a szívességet, hogy kiszáll a bajnoki elsőségért zajló versenyből, sőt: a klubvezetés föltett szándéka, hogy megerősíti a keretet (a kiszemeltek között van - többek mellett - a juventusos Vidal, illetve a dortmundi Reus, Hummels duó), s ezzel egy időben többen távozhatnak.  Konkrétumok a napokban várhatóak.

Szerző

A szabadság ára: 23,5 milliárd forint

Publikálás dátuma
2014.08.06. 07:54
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JOERG KOCH
100 millió dollár megfizetése révén büntetlen előéletű marad és folytathatja a munkát a Forma-1 élén Bernie Ecclestone.

 Az F1 kereskedelmi jogait birtokló üzletember ellen korrupció vádjával zajlott per Münchenben. A védelem és az ügyészség egyetértett abban, hogy 100 millió dollár (23,5 milliárd forint) megfizetése ellenében meg kell szüntetni az eljárást, a javaslatot végül a bíróság elfogadta. Ecclestone a német jogtörténetben rekordnak számító összeg fejében szabadon távozhatott.

Az egyezség létrejöttét többen bírálják, mondván a horribilis összeg befizetése "arcátlanság". "A milliárdos így megvásárolja a szabadságát, míg másoknak, akiknek nincs vagyonuk, bűnhődniük kell" - mondta Sabine Leutheusser-Schnarrenberger volt igazságügyi miniszter. Christian Weiss ügyész ellenben úgy vélte, a vádlott magas életkora, az eljárás várható elhúzódása és egy sor további körülmény is ezt a megoldást indokolta.

Ecclestone-t azzal vádolták, hogy 44 millió dollárral megvesztegette a Bayern LB bajor tartományi bank igazgatótanácsának egy volt tagját, Gerhard Gribkowskyt a banknak a Forma-1-ben birtokolt többségi üzletrészének 2006-os értékesítésével kapcsolatban.

Az ügyészség szerint Ecclestone a csúszópénzzel azt akarta biztosítani, hogy a bank az üzletrészt a CVC nevű, Ecclestone-hoz közel álló cégnek adja el. A CVC azóta is az F1-autóversenyeket rendező vállalatcsoport legnagyobb részvényese, Ecclestone pedig a csoport elnök-vezérigazgatója. Gerhard Gribkowskyt 2012-ben elítélték korrupcióért, hűtlen kezelésért és adócsalásért.

Szerző

Moszkva: 10 érem a célkitűzés

Publikálás dátuma
2014.08.06. 07:53
Vajda reméli, a Krylatskoye-i pályán végre legyőzi idén a nagy rivális Brendelt FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Ma rajtol és vasárnapig tart a moszkvai gyorsasági kajak-kenu világbajnokság. A tavalyi duisburgi megméretésen szenzációs teljesítmény nyújtva 17 dobogós helyezést (7 arany, 5-5 ezüst- és bronz) értek el a magyarok. Storcz Botond vezetőedző szerint Moszkvában a 10 érem a reális célkitűzés.

Ma kezdetét veszi az év kajak-kenu csúcseseménye, a moszkvai világbajnokság. Idén ellentmondást nem tűrőn szerepeltek honfitársaink a világversenyeken: a júliusi brandenburgi Európa-bajnokságon 13 érmet szereztek, a szegedi ifjúsági és U23 vb-n 15-öt. A tavalyi vb-n szintén kimagasló teljesítményt nyújtottak, 17-szer állhattak a dobogó valamelyik fokán. Storcz Botond mindenesetre óvatosan nyilatkozott lapunknak a vérható eredményeket tekintve.

"A lehetőség Moszkvában is adott a jó szereplésre. Lehet nagyot álmodni, mert csapatunk képes megvalósítani ezeket az álmokat, ám úgy érzem, az esélylatolgatást illetően maradjunk a realitások talaján. Vagyis azt mondom, tíz érem esetén már jól teljesít a válogatott"- válaszolt lapunk megkeresésére a vezetőedző.

Többen címvédőként szállnak vízre Moszkvában. A kenusoknál 1000 méteren egyéniben Vajda Attila, párosban a Vasbányai Henrik-Mike Róbert duó próbálja megismételni tavalyi sikerét. Vélhetően ezen a távon egyesben Vajda és a német Sebastian Brendel között dől majd el az aranyérem sorsa.

Egy évvel ezelőtt Vajda a saját közönsége lapátolta a borsot német riválisa orra alá. Az idén Brendel duplán visszavágott, a szegedi Világkupán és a brandenburgi Eb-n is legyőzte őt.

"A jó sorozatok azonban megtörnek egyszer, és én arra törekszem, hogy Moszkvában a vb-címmel fordítsak. Brendel tart a hajrámtól, ezért azt kell elérnem, hogy a táv elején ne engedjem el túlzottan"- mondta a szövetség honlapján Vajda.

Valamelyest könnyebb helyzetben van Vasbányai Henrik és Mike Róbert, ugyanis a páros a tavalyi Montemor-o-Velhó-i Európa-bajnokság óta nem kapott ki 1000 méteren.

"Moszkvába is nyerni megyünk, és hiszem, hogy ezer méteren jobbak leszünk az oroszoknál. Igaz, ők változtattak: az Eb-n négy számban induló Alekszej Korovaskov helyett Viktor Melantyev lesz Ilja Pervuhin párja" - mondta Mike.  A kajakosoknál a gyengébbik nemben bízhatunk, ugyanis az Eb-n az öt olimpiai számból négy arannyal és egy ezüsttel zártak a magyar hölgyek (a férfiak egyike sem állhatott dobogóra).

A vb ma reggel a parakenus számokkal kezdődik, gyorsasági versenyző először csütörtökön szállni majd vízre a Krylatskoye-i pályán. A sportághoz kapcsolódó hír, hogy a hétfői elnökségi ülésén lemondott tisztségéről a főtitkár.

Ábrahám Attila a szövetség elnökségének meghatározó részével kialakult, és az utóbbi időszakban erősödő véleménykülönbségre hivatkozva távozott. Storcz Botondot nem érte váratlanul a döntés, kiemelte a világbajnoki szereplést nem befolyásolja a főtitkár távozása.

A vb-keret

Férfiak
K-1 200m: Dudás Miklós
K-1 500m: Dombvári Bence
K-1 1000m: Dombvári Bence
K-1 5000m: Csontos Csaba
K-2 200m: Bán Kristóf Tamás, Molnár Péter
K-2 500m: Boros Gergely, Dombi Rudolf
K-2 1000m: Hufnágel Tibor, Kökény Roland
K-4 1000m: Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dániel Máté, Tóth Dávid
K-1 4X200m váltó: Dudás Miklós, Hérics Dávid, Nádas Bence, Tótka Sándor
C-1 200m: Nagy Péter
C-1 500m: Khaut Kristóf
C-1 1000m: Vajda Attila
C-1 5000m: Vajda Attila
C-2 200m: Lantos Ádám, Nagy Péter
C-2 500m: Mike Róbert, Vasbányai Henrik
C-2 1000m: Mike Róbert, Vasbányai Henrik
C-4 1000m: Kiss Tamás, Sarudi Pál, Varga Dávid, Vass András
C-1 4X200m váltó: Hajdu Jonatán Dániel, Korisánszky Dávid György, Lantos Ádám, Nagy Péter

Nők
K-1 200m: Kozák Danuta
K-1 500m: Kozák Danuta
K-1 1000m: Csipes Tamara
K-1 5000m: Csay Renáta
K-2 200m: Kárász Anna, Vad Ninetta
K-2 500m: Csipes Tamara, Szabó Gabriella
K-2 1000m: Medveczky Erika, Sarudi Alíz
K-4 500m: Kárász Anna, Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Vad Ninetta
K-1 4X200m váltó: Kárász Anna, Lucz Dóra, Tóth Dzsenifer, Vad Ninetta
C-1 200m: Lakatos Zsanett
C-2 500m: Lakatos Zsanett, Takács Kincső

Parakenu:
Férfiak
K-1 A: Rozbora András
K-1 TA: Bencze János
V-1 A: Suba Róbert
V-1 TA: Juhász Tamás
V-1 LTA: Geri Dániel
Nők
K-1 A: Váczi Anita

Szerző
Frissítve: 2014.08.05. 22:39