Előfizetés

Őszi döntés az ipari rezsicsökkentésről

I. J.
Publikálás dátuma
2014.08.06. 07:25
Az MVM Zrt. állhatja az ipari rezsicsökkentés cechjét FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
 Hamarosan megszületnek a hatástanulmányok az ipari cégek rezsijének a csökkentéséről, így ősszel dönthetnek is a gáz-, és áramtarifa lefaragásokról - ígéri a kormányzat. A szakértők szerint a kormány az állami energetikai társaság, az MVM Zrt. rovására mérsékli majd a díjakat. Később viszont az adózóknak kell majd fizetniük a több százmilliárd forint árkedvezmény költségeit. A vállalati szektor tarifáinak a mérséklése vélhetően az Európai Unió versenyjogi törvényeibe ütközik majd.

Szinte bizonyos, hogy az állami tulajdonú MVM Magyar Villamos Művek Zrt. kontójára csökkenti ősszel a kormányzat az ipari fogyasztók áram-, és gáztarifáit. A díjcsökkentésnek azonban előreláthatóan több százmilliárd forintos ára lesz, amelyet az egész társadalom fizet majd meg - nyilatkozta lapunknak Hegedűs Miklós. A GKI Energiakutató Kft. ügyvezetője ezt annak kapcsán mondta el, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megerősítette: várhatóan még a nyáron elkészülnek az ipari rezsicsökkentés megvalósításához szükséges hatástanulmányok, ősszel pedig kiderül, hogy megvalósulhat-e, és ha igen, milyen módon a nem lakossági fogyasztók számára is a rezsicsökkentés, illetve az milyen vállalati réteget érint majd.

A kormányzat rendszeresen hangoztatja azt a célkitűzését, hogy Magyarországon olcsóbbá teszi az energiát - az áramot és a földgázt -, mint az Európa más országaiba kerül. Orbán Viktor miniszterelnök az országgyűlési választások előtt nem sokkal azt is kijelentette: cél az, hogy "mi, magyarok versenyképesek legyünk az Egyesült Államok energiaár-rendszerével". Hangsúlyozva: az árak lefaragásával a kabinet terve az, hogy csökkenti a lakosság terheit, és fokozza a hazai ipar versenyképességét.

Arról azonban hallgat a kormányzat, hogy a háztartások rezsijének a csökkentésével tönkre tette a közműszolgáltatók jelentős hányadát - köztük a hulladékszállítókat, a távhőtársaságokat, a kéményseprőket és a vízműveket -, amelyek emiatt évente hozzávetőleg százmilliárd forint támogatásra szorulnak az életben maradásukhoz. Ez az összeg pedig az adózok zsebét terheli. Így a lakosság bőven visszaadja adófizetőként a kormánynak azt az összeget, amit a rezsicsökkentésen megtakarít.

A másik probléma a kormány elképzelésével az - véli Hegedűs Miklós - , hogy a kormányzat mozgástere véges az árak kialakításakor, miután Magyarország energiaszükségletének több mint 80 százalékát importálja, így kénytelen megfizetni az energiahordozókért a világpiaci árakat. Akkor pedig, ha a lakosság és az ipari fogyasztók a valós árak alatt kapják az energiát, a költségvetésnek kell állnia különbözetet, vagyis az összes adófizető viseli majd a terheket, függetlenül attól, hogy mennyi energiát használ.

Az ügyvezető szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a kormány ősztől az országos áramellátó rendszert birtokló MVM Zrt. bevételeit csökkentve a hálózathasználati díjakat viszi - egyelőre ismeretlen mértékben - lejjebb, s így teszi olcsóbbá a tarifákat az áram esetében a vállalkozások számára. Ez pedig azzal következménnyel jár majd, hogy elvonja a hálózatfejlesztési forrásokat az MVM Zrt.-ől. Ez előbb-utóbb óriási problémák forrása lehet, a hazai áramellátó rendszer fejlesztési igénye ugyanis évi 500 milliárd forint körül mozog, s ha ezt a kormány kivonja rendszerből és támogatásként elosztja az ipari felhasználók között, akkor néhány éven belül leromolhat az áramszállító vezetékrendszer állapota. Ha ez bekövetkezik, akkor pedig ugyancsak adóforintokból kell majd százmilliárdokat költeni az elektromos rendszer működőképességének a fenntartására.

Az iparvállalatok gáztarifát - ma még nem tudni milyen mértékben - szintén az MVM Zrt. számlájára csökkenti majd a kormányzat - állítják iparági szakértők. Akik szerint a gázárak lefaragása ezúttal az MVM által korábban a német E.ON energetikai cégtől átvett gázipari leányvállalatok a veszteségét gyarapítja majd. A ráfizetés ebben az ágazatban is százmilliárd forintos tétel lehet.
Hegedűs Miklós úgy véli: az ipari rezsicsökkentéshez az Európai Uniónak is lesz egy-két szava. A díjkorlátozás révén ugyanis a hazai cégek tiltott energiaár támogatásban részesülnek majd, amely indokolatlan versenyelőnyhöz juttatja majd azokat a külhoni versenytársakkal szemben. Ez a versenykorlátozó intézkedés pedig uniós büntetést vonhat maga után. Az pedig további versenyjogi problémákat vetne fel, ha az árengedményben nem valamennyi hazai vállalati felhasználó egyformán részesülne, hanem csak egy részük kapna kedvezményes díjért energiát.

BL-selejtező - A hosszabbításban bukott el a Debrecen

Publikálás dátuma
2014.08.05. 23:49
FOTÓ: MTI, Czeglédi Zsolt
A Debrecen a rendes játékidő hosszabbításában kapott góllal 3-1-es vereséget szenvedett a fehérorosz BATE Boriszov vendégeként a keddi visszavágón, így összesítésben 3-2-re alulmaradt a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező harmadik fordulójában rendezett párharcban.

A találkozó 20. percében Ibrahima Sidibe büntetőből szerzett vezetést a Debrecennek, majd a hajdúságiaktól Selim Bouadlát kiállította a bíró a 37. percben. A hátralévő időben a fehéroroszok három gólt tudtak szerezni emberelőnyben, az pedig éppen elég volt számukra a továbbjutáshoz. A harmadik találatot Szergej Krivec a 94. percben fejelte.
A BATE Boriszov két éve ugyanebben a körben búcsúztatta a Debrecent, akkor 3-1-es összesítéssel.
A BL-búcsú azt jelenti, hogy a DVSC átkerül az Európa Liga selejtezőjébe. Ott az utolsó forduló sorsolását pénteken tartják Nyonban.

Sakkolimpia - A férfiak a portugálokat, a nők a kubaiakat győzték le

A magyar férfi válogatott Portugália, míg a női csapat Kuba legjobbjait győzte le a norvégiai Tromsőben zajló sakkolimpia keddi, negyedik fordulójában.

A férfiaknál az éltáblás Lékó Péter sötéttel remizett, három társa, Balogh Csaba, Polgár Judit és Almási Zoltán pedig begyűjtötte a teljes pontot, utóbbi ráadásul sötéttel, így a négyes magabiztos győzelmet aratott.
A nőknél a Gara-nővérek "szállították" a sikert, ugyanis az első két táblán Hoang Thanh Trang és Mádl Ildikó döntetlent ért el, míg Gara Anita világossal, Gara Tícia pedig sötéttel nyerte meg a partiját.
A nők négy forduló után továbbra is százszázalékosak, a férfiak pedig három siker mellett egyszer kikaptak.

Eredmények, 4. forduló (a verseny honlapja alapján):
férfiak:
Portugália-Magyarország 0,5-3,5

Paulo Dias-Lékó Péter döntetlen
Balogh Csaba-Jorge Viterbo Ferreira 1-0
Sergio Rocha-Almási Zoltán 0-1
Polgár Judit-Hugo Lima Santos 1-0

nők:
Magyarország-Kuba 3-1

Hoang Thanh Trang-Lisandra Teresa Ordaz Valdes döntetlen
Yaniet Marrero Lopez-Mádl Ildikó döntetlen
Gara Anita-Yanira Vigoa Apecheche 1-0
Maritza Arriba Robaina-Gara Tícia 0-1

A férfiak versenyében 175, a nőknél majdnem 140 válogatott nevezett az augusztus 14-ig tartó, 11 fordulós eseményre, amelyet svájci rendszerben bonyolítanak le - itt nem minden hasonló képességű válogatott játszik egymással -, pontegyenlőség esetén pedig most már a csapatgyőzelmek száma dönti el a sorrendet, nem az egyes táblaeredmények.