Előfizetés

Gázába mehet az ENSZ

Publikálás dátuma
2014.08.05. 07:34
Palesztinok tüntettek a gázai háború ellen Berlinben FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ADAM BERRY
Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter szerint az ENSZ felügyelete alá kellene helyezni a Gázai övezetet. Javaslatát állítólag az izraeli kormány is támogatja.

Lieberman az izraeli parlament előtt elmondott beszédében úgy vélte, mindenképpen számba kell venni azt az eshetőséget, hogy nemzetközi békefenntartókat hívnak Gázába. Példaként említette, hogy működőképes volt a nemzetközi felügyelet Koszovóban, valamint Kelet-Timorban.

Elítélte az antiszemitizmust Ban Ki Mun

Bírálta a világban kialakuló újfajta antiszemitizmust Ban Ki Mun. A világszervezet főtitkára utalt arra, hogy a gázai beavatkozás miatt világszerte számos Izrael-ellenes tüntetést tartottak a világban. Kifejtette, a közel-keleti konfliktus nem adhat okot az előítéletek kialakulására. Ban Ki Mun annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a konfliktus csak tárgyalások révén oldhatóak meg. Kifejtette, amikor Izrael háborút folytat, mindig hatalmas felháborodás kíséri. Ám a jogos bírálatok mellett gyakran antiszemita jelszavak is elhangzanak. (MTI)

Hozzátette, ahhoz, hogy Gáza az ENSZ irányítása alá kerüljön, az izraeli vezetés és Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke mérsékelt kormányzatának hozzájárulására van szükség. Lieberman szerint nem tartozik a lehetséges forgatókönyvek közé, hogy a Hamász megtartsa a hatalmat Gázában.

A külügyminiszter kijelentését szakértők Benjamin Netanjahu közvetett bírálataként értékelik. A kormányfő ugyanis a gázai beavatkozás céljaként a Hamász által épített titkos, föld alatti csempészalagutak megsemmisítését jelölte meg. Bár az alagutak jelentős része megsemmisült, a Hamász

továbbra is a korábbi intenzitással lövi Izrael területét. Netanjahu azonban elutasítja Gáza megszállását arra hivatkozva, hogy ez óriási kockázatot jelentene a hadsereg számára nem is szólva egy ilyen akció hatalmas költségeiről.  Lieberman javaslatát a Palesztin Hatóság és Egyiptom is érdekesnek találhatja.

A Netanjahu bizalmasának tartott izraeli külügyminiszter-helyettes, Zahi Hanegbi pedig azt közölte, a teljes kormány támogatja a felvetést, s utalt arra, hogy hazája korábban már többször hitet tett egy ENSZ-megfigyelőkből álló gázai misszió létrejötte mellett. Ehhez azonban a Hamász hozzájárulására is szükség lenne.

A világszervezet ugyanis csak olyan területeket vesz át, ahol a helyi politikai szereplők is támogatják békefenntartóikat. Ez azonban lényegében a Hamász lefegyverzését, hatalmától való megfosztását jelentené. Cipi Livni, a közel-keleti béketárgyalások izraeli főtárgyalója úgy vélte, Gázában meg kell dönteni a Hamász hatalmát.

Az izraeli szárazföldi erők megkezdték a kivonulást Gázából, miután megsemmisítették a Hamász alagútjainak nagy részét. Több harci járművel haladtak izraeli területre. Arról nem közöltek információkat, hányan hagyták el a régiót.  Jeruzsálemben a rendőrség szerint terroristatámadás történt, amikor egy kotrógép elgázolt egy fiatal férfit, majd nekiment egy busznak, s felborította azt. Az ámokfutás során egy személy meghalt, öt megsérült.

A rendőrség lelőtte a gépet vezető férfit. Az akció azon az utcán történt, amely 1967-ig Kelet- és Nyugat-Jeruzsálem határát képezte. A közelben fontos épületek találhatóak.  A Hamász a tűzszünet megsértésével vádolta Izraelt. A Tel-Aviv-i kormányzat hétórás fegyvernyugvást rendelt el a Gázai övezet nagyobbik részére, amely magyar idő szerint reggel kilenc órakor kezdődött meg.

Más humanitárius tűzszünethez hasonlóan azonban ez sem bizonyult tartósnak. A palesztin egészségügyi minisztérium közlése szerint egy izraeli légicsapás során meghalt egy nyolcéves palesztin lány a sati menekülttáborban.

Viharos jelenetek Le Penéknél

Várkonyi Tibor
Publikálás dátuma
2014.08.05. 07:32
Marine Le Pen pártelnök unokahúga, Marion Maréchal Le Pen választási plakátja 2012-ből FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/PATRICK AVEN
Újdonságnak korántsem számít a francia Nemzeti Front vezetését uraló Le Pen családban, hogy amióta a papa három éve átadta lányának a hatalmat, egyetlen percre sem állt helyre a família belső békéje. Sőt, napirenden vannak a civódások.

A legutóbbi néhány napja pattant ki. Hírek kószáltak arról, hogy miután a városokban immár veszélyes jelleget öltenek a gázai konfliktus miatt rendszeres tüntetések a Hamász hívei, és az ugyancsak magát szélsőjobboldaliként jellemző Zsidó Védelmi Liga (JDL) harcosai között, a baloldali párizsi kormány betiltani készül a zsidó szervezetet, miközben a Hamászt "futni hagyja".

A 86 éves öreg Jean-Marie Le Pen, aki 2011-ben még zokszó nélkül adta át a pártelnöki posztot leányának, Marine-nak, most ismét megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy kígyót melenget a keblén. Marine elszántan jelentette ki, hogy egyáltalán nem ért egyet a kormány szándékaival, a Zsidó Védelmi Ligához nem szabad hozzányúlni, joga van az ellentámadásokhoz, hiszen a Hamász erőszakjára válaszol.

Önmagában ez még nem is lett volna meglepetés, hiszen ez a zsidó liga is szélsőjobboldali, akár a Nemzeti Front (FN), lehetne akár "testvérszervezetnek" is tekinteni, ami így nyersen persze ostobaság. A két Le Pennek, atyának és lányának az ellentétei állítólag politikai stratégiai jellegűek, Marine amióta csak átvette az elnökséget, "új irányvonalat" hirdetett meg.

Szakítani óhajt a Nemzeti Front szélsőséges gyakorlatával, "puhább" magatartást tartana szükségesnek, de ami még jobban borzolja a családfő idegeit, a szavai szerint mérsékelné az alapeszmének számító antiszemitizmust is. Nyomban a hatalomátvétele után Izraelbe utazott, ott gyöngéd húrokat pendített meg, ígérte, ők ezen túl mérsékeltek lesznek, "shocking", botrányos, mondaná az angol.

A pillanatnyi helyzetről a bal-liberálisnak tekinthető Le Nouvel Observateur című hetilap érzelmi húrokat pengető riportot közölt, amelynek már a címe is sokat mondó. "Kitépte a szívemet", idézte az atyát, aki hozzáfűzte, "megszégyenítve és félresöpörve hajtogatja keserveit". És bevezetőként nyomban egy beszédes jelenet: a hajdani fekete-fehér fotó, amelyen még átölelte lányát, leakasztva a falról a földön hever, az agg szomorúan szemlélgeti.

A riport a mélyebb megértés kedvéért teszi hozzá, hogy a Le Pen család lányos ház, négy szoknyás, és a viszonyuk kicsit Shakespeare Lear királyéjára emlékeztet. Minden hölgy "igaz szeretetéről" biztosítja az aggastyánt, de mindahányan szembefordulnak vele. Yann, a legkisebb, aki a brit királydráma Cordeliájának felelne meg, ugyanolyan kettős játékot űz, mint az irodalombéli.

A párton, a Nemzeti Fronton belül ő hivatásos funkcionárius, dolga volt az európai parlamenti választások idején a kampány költségeiről gondoskodni. "Engedelmes" volt ugyan, mégis föltétlenül nővére, Marine oldalára állt. Marion, az unoka, aki Srasbourg-i megválasztásakor az "üdvöske" volt, szintén nem sok gyöngédséget mutat a nagypapa iránt. Mellőzi. Magyarázatként hozzáfűzi: "Hasonlít a válóperekre, a közeliek tartózkodnak az érzelmek kinyilvánításától".

Marine Le Pen, aki igyekszik mind távolabb sodródni a papától, keserűen emlékszik vissza a pillanatra, amikor átvette a stafétabotot. "Az öreg a volánnál átengedte a helyét, a jogosítványt azonban magánál tartotta".

Időnként kifakad gorombábban is, ha a papa olyasmit mond, ami fölöttébb nem tetszik neki: "Nem tudnád tartani azt a nagy pofádat?" És távolságtartását nyomatékosabbá tette, a közös birtokon kiköltözött a családi házból, a közeli egykori istállóban rendezkedett be, szinte közleményekkel érintkeznek csupán.

Az öregnek állítólag az a baja Marine-nal, hogy szerinte "puhakezű", pártot szerinte nem lehet demokratikusan vezetni. Ugyanakkor egyes szűk körű politikai bizottsági üléseken azért fakad ki, mert a leánya "diktátor, csak a föltétlen engedelmességet fogadja el". Mások, mellőzve a finomkodást, azt tartják a papáról, hogy mélységesen nem ért egyet azzal, hogy leányának ki a példaképe. Állítólag Putyin, eszménye a kemény kézzel való kormányzás.

Mobiljában kiválasztott helyen rögzítette a Kreml személyes számát, viszonylag gyakran hívogatja is, és ha igaz, azon a napon, amikor Ukrajna fölött a maláj gépet lelőtték, külön üdvözletet küldött. Az állandó feszültség ellenére is, Marine igyekszik engedelmesnek mutatkozni.

Most június végén, a nyolcvanhatodik születésnapon érzelmes, gyöngéd SMS-t küldött, öt nappal korábban, az apák napján ugyancsak hasonlóan figyelmes volt, arra viszont nem hajlandó, hogy négyszemközt politikai vitába keveredjenek. Őnagysága azzal magyarázkodik: "Tudathasadásos állapotban vagyok. A családi összejövetelek hangulatosak, de a politikai csevegések inkább kimértek. Elég különös életmód".

Ruszkik gyertek vissza!

Gál Mária
Publikálás dátuma
2014.08.05. 07:31
Az egykori titkos ügynök leszámolt a meggazdagodott oligarchákkal FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Valójában nem a tusnádfürdői beszédből tudtuk meg, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök Putyin Oroszországát követendő mintának tekinti. A beszéd újdonsága inkább abban rejlik, hogy egy európai uniós állam kormányfője nyíltan elutasította a demokratikus jogállamot, s rendszerbe foglaltan meghirdette a kortárs magyar diktatúrát, munkaalapú társadalomnak becézve azt. A szovjet hadsereget egykoron hevesen távozásra szólító, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt Putyin pincsijének nevező Orbán Viktor most nemcsak az orosz elnök energiahivatalát, rubeljeit, hanem annak antidemokratikus szellemiségét is Magyarországra hozná. Hogy is néz ki a ránk váró szép új világ?

Az Amnesty és más kekeckedők

Nemzetközi jogvédő szervezetek évről-évre éves jelentéseikben felhívták a figyelmet az emberi jogok helyzetének oroszországi fokozatos romlására, és tiltakoztak minden jogtiprás ellen.

A 2013 Amnesty International (AI) jelentés siralmas helyzetképet tár fel. Megállapítja - az orosz kormány több olyan intézkedést vezetett be Putyin harmadik elnökségének két éve alatt az őt bíráló megnyilvánulások elfojtására, amelyek korlátozzák a gyülekezés szabadságát, és olyan törvényt készül elfogadtatni a parlamenttel, amely még szigorúbban lép fel ezen alapjoggal szemben.

Az AI felsorol olyan eseteket, amelyben önkényesen betiltottak tervezett tüntetéseket, vagy a tiltás ellenére megtartott demonstrációkat erőszakosan feloszlatták, a résztvevőket pedig őrizetbe vették. Többüket súlyos pénzbírsággal sújtottak, másokat igazságtalan eljárás alapján több napra őrizetbe vettek.

"Az idén február-márciusi tüntetésekkel szembeni hatósági fellépés érzékelteti, milyen nehéz és veszélyes vállalkozás lett Oroszországban a tüntetések megszervezése és az azokon való részvétel. A gyülekezés szabadsága, amelyet már hosszú ideje korlátoznak az orosz hatóságok, mostanra végképp veszélybe került"….." Ez rendkívül aggasztó, és felidézi Oroszország nem is annyira távoli múltját" - jelentette ki Denis Krivosheev, az AI európai és közép-ázsiai ügyekért felelős programigazgató-helyettese.

Alig néhány napos, júliusi az az MTI által is ismertetett hír, miszerint az Emberi Jogok Európai Bírósága immár jogerős ítéletében kimondta: kimeríti a megalázó bánásmód fogalmát az az orosz gyakorlat, hogy a bírósági meghallgatásokon az előzetes letartóztatásban lévő fogva tartottakat fémketrecben tartják.

A strasbourgi bíróság az ítéletről készült közleményben emlékeztet, hogy ez az eljárás bevett gyakorlatnak számít Oroszországban, és minden egyes gyanúsítottra és vádlottra ez vár az orosz bíróságokon. Maga a döntés ugyan Oroszországot nem kötelezi saját jogszabályának megváltoztatására, de számolnia kell azzal: mostantól minden panaszos joggal kérhet majd kártérítést, ha ezt az orosz gyakorlatot nem változtatják meg.

Diktátorok banánhéja

A fent sorolt példák nem adnak teljes képet, inkább csak ízelítőt az oroszországi helyzetről, a mintáról, amelyet állítólag követnünk kellene. Társadalmi-politikai vetületei inkább ijesztőnek, mintsem követendőnek tűnnek. De már a gazdasági mutatók sem támasztják alá Orbán Viktor lelkesedését. Amint arról a Népszavában nemrég beszámoltunk, bár az orosz vezetők nem győzik hangoztatni, hogy a nyugati szankciókkal nem lehet csapást mérni az országra, máris mutatkoznak annak a jelei, hogy megtorpant a gazdasági fejlődés.

Az orosz központi bank már február derekán a bruttó hazai termék növekedési kilátásait a korábban várt 2 százalékról másfélre módosította. Márciusban a Sberbank még rosszabbra készítette fel az embereket: 0,2 százalékra. Júliusra a bizonytalanság megnőtt. A szakemberek közül többen az első félévi tapasztalatok alapján már technikai recesszióról beszéltek.

A számokkal való zsonglőrködés, a kormányhivatalnokok reménykeltő kijelentései azonban mind elvesztették a jelentőségüket a Kelet-Ukrajnában lelőtt malajziai repülőgép tragédiája óta. Világossá vált, hogy immár nem átmeneti recesszióról van szó, hosszú távon fogja éreztetni a hatását mindaz, aminek ezekben a napokban a tanúi vagyunk. Lehet, hogy a maláj gép lesz Putyin banánhéja? Lehet, hogy Orbán kissé késve jutott a "ruszkik gyertek vissza!" következtetésre? A minta azonban azt is mutatja, a diktátorok sem tudják kivédeni a banánhéj csapdáját.