Előfizetés

Egy lépés a csoportkör

Publikálás dátuma
2014.08.05. 07:53
Ha meg tudja őrizni hazai pályán szerzett, 1-0-s előnyét a Debrecen, ott lehet valamelyik nemzetközi kupában FOTÓ: MTI/CZEGLÉDI
Amennyiben a Debrecennek sikerülne megőriznie 1-0-s előnyét ma este Boriszovban a BATE ellen (19.30 óra), úgy decemberig elfoglaltságot szerezne magának a nemzetközi kupaporondon: a Bajnokok Ligája 3. selejtezőfordulójából a playoffba továbblépve bizonyosan bejutna legalább az Európa Liga csoportkörébe, s persze még abban is reménykedhet, hogy 2009 ősze után ismét a legrangosabb kupasorozat főtábláján szerepelhet.

Egyelőre azonban a fehérorosz feladat foglalkoztatja csak Kondás Elemért és csapatát. Tiszta sor: hiába az 1-0-s előny - a múlt keddi odavágón Ibrahima Sidibé büntetőből elért találatával szerzett előnyt a magyar bajnok -, a visszavágó azzal együtt sem tűnik egyszerű feladatnak, hogy a BATE-t már korántsem olyan neves játékosok alkotják, mint a felek két évvel ezelőtti, legutóbbi találkozójakor.

Bajnokok Ligája

3. selejtezőforduló, visszavágók
KEDD
Bajnokok ága
BATE Boriszov-DEBRECEN 0-1 (19.30 óra, Tv: DunaTv)
Makkabi Tel-Aviv- Maribor 0-1
Nem bajnokok ága
Panathinaikosz-Standard Liege 0-0
Lille-Grasshoppers 2-0

SZERDA
Bajnokok ága
APOEL-Helsinki 2-2
Sheriff Tiraspol-Slovan Bratislava 1-2
Malmö-Sparta Praha 2-4
Steaua Bucuresti-Aktobe 2-2
Salzburg-Qarabag 1-2
Dinamo Zagreb-Aalborg 1-0
Celtic-Legia Warszawa 1-4
FK Partizan-Ludogorec 0-0

Nem bajnokok ága
Zenit-AEL Limasszol 0-1
Besiktas-Feyenoord 2-1
Köbenhavn-Dnyipro Dnyipropetrovszk 0-0

Akkor ugyancsak a BL 3. selejtezőfordulójában adtak egymásnak randevút, s mivel az ígéretes idegenbeli meccs dacára (1-1) a hazai visszavágót a hajdúságiak elveszítették (0-2), a gárda nem érte el egyik csoportkört sem. Ezúttal a döntetlen is elegendő volna Szakály Péteréknek, hogy a BL utolsó kvalifikációs fordulójába bejussanak, márpedig mindez automatikusan garantálna számukra elfoglaltságot az egész őszre.

Az onnan továbbjutó alakulatok a BL-főtáblán, a vesztesek pedig az EL-csoportkörben folytathatják szereplésüket. A torna ezen szakaszában már bekapcsolódik a küzdelembe az angol (Arsenal), a német (Leverkusen) és a spanyol (Athletic Bilbao) bajnokság negyedik helyezettje,

valamint a portugál (Porto) és az olasz (Napoli) harmadik. A Debrecen egyébiránt igen visszafogottan kezdte a szezont, pénteken a 89. percben kapott góllal szenvedett vereséget az MTK ellen, s mivel az NB I. első körében sem nyert (1-1 Nyíregyházán), egyelőre csupán a 12. a tabellán. Kondás Elemér mégsem aggódik.

A pénteki kudarc után úgy nyilatkozott, a nyitókörben már az első félidőben el kellett volna dönteniük a három pont sorsát, ám a befejezésekbe rendre hiba csúszott, Kispesten pedig - ahol Garami József alakulatával találkoztak - szerinte az egy pontra feltétlenül rászolgáltak. Elutasította azt a feltételezést, hogy mindez a BL-selejtezőre vezethető vissza: "Akik ezúttal pályára léptek, a hazai mérkőzésre készültek" - jelentette ki a szakember, s ha nem lett volna eleddig egyértelmű, ezzel végképp deklarálta, hogy legerősebb összeállítású csapatát kedd este lépteti pályára.

Alekszandr Jermakovics, a mai házigazda vezetőedzője felhívta a figyelmet arra, hogy az MTK ellen csupán két olyan futballista játszott, aki ellenük is lehetőséget kapott. Mégsem gondolja, hogy nagy hátrányt jelente: a fehérorosz bajnokság még szünetel. Ellenben az eredményt veszélyesnek tartja, feltételezte, hogy a magyar bajnok elsődlegesen védekezik majd, s ellenakciókkal próbál veszélyt teremteni.

"Ezért minden eshetőségre fel kell készülnünk!" - szögezte le, mire föl jött az újságírói kérdés: "Akár a büntetőkre is?" "Elképzelhető, hogy 11-esekkel dől el a továbbjutás, ám erre nem lehet készülni, a pszichológiai nyomást képtelenség szimulálni" - válaszolt a szakember. A sárga-kék garnitúra sérülés miatt nélkülözi majd Dmitrij Bagot és Dimitrij Mozolevszkit, a többiek ellenben rendelkezésére állnak.

A Debrecen amúgy már tegnap délelőtt megérkezett Minszkbe. A debreceni repülőtérről fél kilenckor indult útnak, alig másfél órás út után landolt a fővárosban, ahol elfoglalta szálláshelyét a Renaissance Hotelban, majd - magyar idő szerint - 18 órakor tréningezett egyet a találkozó helyszínén. A ma esti összecsapás az átmozgatásnál nyilvánvalóan kissé megerőltetőbb lesz.

Fesztiválhangulat az Oroszlános udvaron

Bóta Gábor
Publikálás dátuma
2014.08.05. 07:51
Az operettszínház sztárjai lépnek fel FORRÁS: BUDAVÁRI PALOTAKONCERT
A Budavári Palotakoncert tavalyi sikere után idén két egymást követő napon, augusztus 8-án és 9-én is lesz "Operett a Duna fölött" a budai várban. 

Fesztivállá bővül a nyár exkluzív szabadtéri eseménye, hiszen több kísérőrendezvény is társul hozzá. A műsorban ezúttal is a Budapesti Operettszínház legnagyobb sztárjai vesznek részt. 15 szólista, 20 fős balettkar és a teátrum 50 tagú szimfonikus zenekara, Makláry László dirigálásban, Kerényi Miklós Gábor rendezésében, szolgáltatják a programot.

A műsor látványvilágát pirotechnikai elemek teszik még egyedibbé. A Budavári Palotakoncertet csakúgy, mint tavaly, idén is a Magyar Televízió rögzíti és tűzi műsorra több alkalommal is. A gálaesten fellép: Bordás Barbara, Fischl Mónika, Frankó Tünde, Kállay Bori, Boncsér Gergely, Dolhai Attila, Vadász Dániel, Dancs Annamari, Kékkovács Mara, Oszvald Marika, Szendy Szilvi, Faragó András, Peller Károly, Kerényi Miklós Máté és Gömöri András Máté.

Közelkép - Miért hiányzott Merkel?

Föltűnést keltett a hír a múlt héten, hogy Angela Merkel az idei Bayreuth-i Wagner fesztivál megnyitója helyett a férjével inkább alpesi hegyi túrára indult. Hivatalos magyarázat nem érkezett a program változás okáról, de a német laptudósítások valamennyire megvilágítják a hátteret.

A tavalyi Wagner bicentenárium óta a bajor zenei szentélyt Frank Castorf rendező, az egykori NDK színházi diktátora uralja. Az ő fölfogásában játsszák a Nibelung gyűrűjének négy klasszikus darabját, és a tavalyi botrányok óta az idén még provokatívabb lett. A Rajna kincsét a fekete arany, a kőolaj sztori keretébe helyezte, és ebben egyaránt föllelhetők az utalások az amerikai Texasra és a kaukázusi Bakura, mint helyszínekre.

A Rajna sellői texasi uszodai medencében hancúroznak, nagykeblű szőke hölgyeket dússzőrzetű macsó ifjak vesznek körül. A Walkür környezetet cserélt, itt az orosz világ dominál. Baku hatalmas bányaváros, a közepében pravoszláv székesegyházzal, a második fölvonás végén archív film vetítése idézi föl a bolsevikok 1920-as hatalom átvételét.

Wotan, a főisten ősz szakállú vén zsidó, aki a Pravdát olvassa, hitvese Fricka pedig perzsa hercegnő. A walkürök lovaglásában szuper elegáns öltözékben lejti a táncot a kar, miközben nimfomán hölgyek környékezik meg a vérfertőző ikerpárt, Siegmundot és Sieglindét.

Érdekes, hogy a tavalyi botrányos kifütyüléssel szemben az idén, ha harsogó siker nem kísérte is a produkciót, a közönség egy része sokkal toleránsabb volt. Igaz, Castorf, a botrányrendező, az újabb viharokat elkerülni igyekezvén, sokkal agresszívebb.

Bejelentette, hogy szándékában áll pert indítani a Bayreuth-i igazgatás, a két Wagner dédunoka hölgy ellen, mert az ő hozzájárulása nélkül a Rajna kincsében Alberich a törpe szerepére más művészt szemelt ki, és szándékában állt kiiktatni az utalást a mai NPD-re, a neonáci pártra is.  Érthető tehát, hogy Frau Merkel, miért inkább hegymászásra indult?