Előfizetés

Netanjahu: tovább folytatódik a gázai hadművelet

A hétórás "humanitárius" célú tűzszünet lejártával Izrael hétfő este bejelentette, hogy folytatja a gázai övezeti hadműveletét, jóllehet az övezetből kivezető csempészalagutak megsemmisítése a végéhez ér.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal közleménye szerint Benjámin Netanjahu kormányfő országa déli katonai parancsnokságán Móse Jaalon védelmi miniszter és Beni Ganc vezérkari főnök jelenlétében kijelentette: a hadjárat csak akkor ér véget, ha helyreáll a nyugalom és a biztonság Izrael polgárai számára egy hosszabb időszakra.

„Nagyon súlyos csapást mérünk a Hamászra és a többi terrorszervezetre" - közölte a kormányfő, hangsúlyozva: nem áll szándékukban a Gázai övezet lakóit támadni.

Ezrek útját zárták el a földcsuszamlások

 Mintegy 3500 embert vágtak el a külvilágtól a súlyos esőzések okozta fölcsuszamlások Dél-Kalifornia hegyeiben - közölték hétfőn a helyi hatóságok.

Egy ember, aki a gépkocsijával egy megáradt patakba borult, életét vesztette, holttestére vasárnap bukkantak rá. A hirtelen keletkezett áradásokból többeket ki kellett menteni a San Bernardino-hegységben.

A lezúduló sár és a kövek több lakóházat megrongáltak, a folyóvá duzzadt patakok pedig gépjárműveket leptek el. Az utakon több helyen 1,5-2,5 méteres sziklatorlaszok keletkeztek. A monszunszerű esőzések miatt Palm Srpings egyes területein térdig áll a víz. Redlandsben a vihar által kidöntött fák villanyvezetékeket szakítottak el.

A fölcsuszamlás és a törmelék az 1500 lakosú Glen Oakot és a 2000 lelket számláló Forest Fallst elvágta a külvilágtól. Az utóbbi településen rekedt mintegy félezer gyerek és felnőtt, akik a hétvégén egy templomi kirándulás keretében érkeztek a hegyekbe.
A bajba jutottak kiszabadításán földgépekkel felszerelt mentőegységek munkálkodnak.

Ukrán katonák átkeltek az orosz határon

Egy ukrán gépesített dandár katonái átkeltek harc közben hétfő hajnalban az ukrán-orosz - közölték a két ország hatóságai, ám merőben eltérő magyarázatot adtak a történtek okára: Kijev szerint azért keltek át a határon, mert elfogyott a lőszerük, Moszkva viszont azt állítja, hogy dezertáltak.

"A dandár két csoportra oszlott. Az egyik részük áttörte a szakadárok gyűrűjét, míg a másik fedezte őket" - részletezte a történteket Olekszij Dmitraskivszkij, a Kelet-Ukrajnában az oroszbarát szakadárok ellen folyó, Kijevben terrorellenesnek elnevezett hadművelet egyik szóvivője.

Dmitraskivszkij közölte, hogy a támadó csoportnak elfogyott a lőszere, megrongálódott a fegyverzete, és az egyetlen út, amelyen biztonságban visszavonulhattak, az orosz határon át vezetett. A szóvivő nem tudta megmondani, hány ukrán katona került Oroszországba.

Az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) határellenőrző részlegének egyik illetékese viszont arról számolt be újságíróknak, hogy 438 ukrán katona érkezett Oroszországba. Azt állította, hogy a katonák dezertáltak, az orosz fél pedig szabad utat engedett nekik a határon át az országba.
Az ukrán katonák további sorsáról azóta nem érkezett jelentés.

Hétfőn a terrorellenes művelet parancsnoksága humanitárius folyosót jelölt ki, amely útvonalon a civil lakosok elhagyhatják a harcok sújtotta Donyeck Horlivka és Luhanszk településeket. A parancsnokság felszólította a szeparatistákat, hogy szüntessék be a tüzet a kijelölt útvonalon. "A nemzetközi jog szerint a harci cselekmények övezetében humanitárius folyosót kell nyitni, amelyen a civilek biztonságos helyre menekülhetnek" - magyarázta a terrorellenes művelet sajtóosztálya.
A menekülő lakosoknak megkülönböztető jelzést kell viselniük. A parancsnokság úgy határozott, hogy a megkülönböztető jel fehér zászló lesz a menet elején, valamint minden civilnek jól látható, széles fehér karszalagot kell viselnie. A lakosok személyes tárgyaikat is magukkal vihetik.

A folyosó mindkét oldalán 200-200 méter szélességben be kell szüntetni a harci cselekményeket minden nap 10.00 és 14.00 óra között.
"Azok, akik megsértik a polgári személyekkel kapcsolatos nemzetközi jogi normákat, háborús bűnösöknek tekintendők" - szögezte le közleményében a terrorellenes művelet parancsnoksága.