Zsibvásár lesz a Spanyol Lépcsőből?

Publikálás dátuma
2014.08.04. 12:22
fotó: Facebook
Róma belvárosának újabb részét zárták le a járműforgalom elől: hétfőtől a Spanyol Lépcsőt övező utcák váltak gyalogosövezetté. Az önmagában örvendetes intézkedést nem fogadták kitörő lelkesedéssel.

A Spanyol Lépcső előtti téren kiszélesítették a járdákat. A tervek szerint november végére a Piazza di Spagna és a közeli Piazza del Popolo  közötti teljes terület gyalogosövezetté válik.

A Spanyol Lépcső a második helyszín a római belvárosban, amelyet a 2013-ban megválasztott főpolgármester, Ignazio Marino gyalogosövezetté változtatott. Az első tavaly nyáron a Forum Romanum és a Colosseum közötti sugárút volt.
    A római kereskedők szövetsége fenntartással fogadta az újabb gyalogosövezet bevezetését, hangsúlyozva, hogy ennek biztonságos működtetéséhez a rendőri jelenlét megerősítése szükséges, máskülönben a belváros az utcai árusok és a tolvajok területévé válik és a Spanyol Lépcső környékéből ellenőrizhetetlen bazár  lesz.  Éppen ez történt hétfőre virradóra, amikor három bangladesi mozgó árus megpróbált kirabolni két amerikai turistát, de időben riasztották a rendőröket és a támadókat elfogták.

A kereskedőszövetség szerint a Forum Romanum környékén máris ilyen állapotok uralkodnak, ahol a gyalogosövezet üzletek bezárásához és a kisebb súlyú bűncselekmények elszaporodásához vezetett. Pedig a sebészprofesszorból lett főpolgármestert a jó szándék vezette, mert úgy vélte, hogy az egyre nagyobb gépkocsi-forgalom tovább rongálja az amúgy is nagy igénybe vételnek kitett műemlékeket.

A Piazza di Spagna és környéke a barokk Róma egyik legszebb és leglátogatottabb negyede. A Spanyol Lépcső felett ott magasodik a gyönyörű Trinitá dei Monti templom, alatta pedig ott vannak a pompás szökőkutak. A lépcső tetejéről egyedülálló panoráma nyílik az egész  Örök Városra. A 60-as években a hippik, utcai zenészek kedvenc találkozóhelye volt, sok turista ma is a 135 lépcsőfok egyikén ülve piheni ki a városnézés fáradalmait. Ráadásul nagyon központi helyen van, a templomtól elindulva végig lehet sétálni a Villa Borghese parkjában, és legfeljebb negyedórás perces séta a lépcső aljától a Trevi-kút, amelynek szintén most zajlik a felújítása.

A Piazza di Spagna számos híres filmben szerepelt. Az 1952-ben készült Római lányoknak, Luciano Emmer alkotásának a tér és környéke valóságos főszereplője, de feltűnik William Wyler romantikus örökzöldjében, a Római vakációban (1953)  is.

 

Szerző

Megtépázta a fővárost a vihar

Pincéket öntött el a víz, fákat döntött utakra és kerítésekre a vihar a fővárosban és Pest megyében, ahol hajnal óta több mint egy tucat beavatkozást végeztek a tűzoltók.

A megyei katasztrófavédelem szóvivője elmondta, hogy az éjszaka folyamán hatalmas mennyiségű eső zúdult a térségre heves szél kíséretében. Vác, valamint Isaszeg bel- és külterületein például több méteres fákat döntött ki a szél, de a pincéket elöntő esővíz szivattyúzása is sok munkát ad a tűzoltóknak. A legtöbb beavatkozásra Vácon és környékén volt szükség, a bejelentések folyamatosan érkeznek.

A vihar Isaszegen hétfő reggel egy nagyméretű fát döntött az egyik menetrend szerint közlekedő Volán busz elé. A sofőr már nem tudta kikerülni az akadályt, átment rajta; könnyebben megsérült. A fát a gödöllői tűzoltók távolították el az útról – tájékoztatott a szóvivő. Csámpai Attila közlése szerint valószínűleg villámcsapás ért egy sülysápi ingatlant hétfőre virradóra, a 80 négyzetméteres alapterületű ház tetőszerkezete teljesen leégett. A tűzoltók megfékezték a lángokat, de az épület lakhatatlanná vált, még tart az értékmentés – ismertette.

Ma is: felhőszakadás, zivatar, figyelmeztetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő kora reggeli veszélyjelzésében az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a heves zivatarok és a felhőszakadás miatt, két keleti megyében hőség várható, emiatt Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Szerző
Témák
Budapest vihar

Folyamatos műszaki mentésre van szükség a vihar miatt

A vihar miatt a hajnali óráktól több mint harminc telefonos bejelentés érkezett a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz, tizenhat helyszínen végeztek kárelhárítást  a tűzoltók. 

Folyamatos műszaki mentésre van szükség a XVI. és XIX. kerületben, ahol ágakat szakított le, fákat tört ketté a vihar, ezek pedig forgalmi akadályt képeztek. Egy családi ház tetőszerkezete kigyulladt, vélhetően egy villámcsapástól. A lángokat eloltották a tűzoltók, senki sem sérült meg.

Felhőszakadás, zivatar, figyelmeztetés
Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő kora reggeli veszélyjelzésében az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a heves zivatarok és a felhőszakadás miatt, két keleti megyében hőség várható, emiatt Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Szerző