Előfizetés

Megkezdődött a kivonulás

Publikálás dátuma
2014.08.04. 07:36
Izraeli tartalékosok a gázai–izraeli határnál FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ILIA YEFIMOVICH.
Gázából megkezdődött az izraeli csapatok egy részének visszavonulása, de Benjamin Netanjahu kormányfő világossá tette, a harcok mindaddig folytatódnak, amíg Izrael biztonsági érdekei megkívánják. Ismét ENSZ-menedéket ért izraeli légicsapás, tizen haltak meg. A Hamász rakétatámadásai is folytatódtak, legalább két lövedéket Tel Aviv közelében semlegesített a Vaskupola rakétavédelmi rendszer.

Újabb ENSZ-iskolát ért izraeli légicsapás vasárnap Rafahban, az iskolában fedél nélkül maradt palesztinokat szállásoltak el. Legalább tíz ember életét veszítette és mintegy harmincan megsebesültek. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár felháborodottan tiltakozott, s a támadás felelőseinek felelősségre vonását követelte. 

Az izraeli fegyveres erők azt ígérték, kivizsgálják az incidenst, ez volt a második alkalom egy hét alatt, hogy a világszervezet által fenntartott menedékhelyet ért légicsapás.

Izraelben vasárnapra virradóra bejelentették, hogy harcban elesett Hadar Goldin, a 23 éves katona, akit pénteken nagy erőkkel keresték. Valószínűleg még pénteken halt meg, amikor egy gázai alagútban öngyilkos merényletben két másik izraeli katona is életét veszítette. Korábban az izraeli fegyveres erők azt jelentették, hogy Goldint valószínűleg a Hamász emberei hurcolták magukkal.

A Hamász tagadta, hogy elfogták volna a katonát, azt közölték, semmit nem tudnak hollétéről. Halálhírét DNS-vizsgálat alapján erősítették meg, a családot szombaton éjjel az izraeli védelmi miniszter és a hadsereg főrabbija értesítette.

Ezzel 66-ra emelkedett a gázai harcokban elesett izraeliek száma, két kivétellel valamennyien katonák voltak. Palesztin oldalon a konfliktus kezdete óta már mintegy 1700-an estek el, többségük gázai források szerint polgári személy.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő szombat esti beszédében közölte, a gázai offenzíva mindaddig folytatódik, ameddig Izrael biztonsági érdekei szükségessé teszik. Az izraeli fegyveres erők már szombaton részleges visszavonulást kezdtek a Gázai övezetből. A Jerusalem Post jelentése szerint a gázai alagutak nagy többségét megsemmisítették, mintegy 800 Hamász-terroristát öltek meg a három hete tartó offenzíva során.

Egy izraeli elitalakulat vasárnapra virradóra újabb palesztin csempészalagutat robbantott fel, a járat egyik ágát a Hamász aláaknázta, szerdán elesett ott három izraeli kommandós. Szombaton 84 tüzérségi és rakétatámadás érte Izraelt, kilenc rakétát szedett le a Vaskupola rendszer. Az offenzíva kezdete óta több mint 560 Gázából Izraelre kilőtt rakétát sikerült semlegesíteni.

Amerikai gépet is célba vettek

Svédország légterébe tért ki egy amerikai felderítő gép az orosz légvédelem elől július 18-án, vagyis egy nappal azután, hogy Kelet-Ukrajna légterében lelőtték a maláj légitársaság 17-es járatát - írta a CNN amerikai hírtelevízió jelentése alapján az MTI.

Az amerikai Boeing RC-135-ös engedély nélkül menekült a svéd légtérbe és nem kizárt, hogy több más ország légterén is áthaladt. A felderítő gép a nemzetközi légtérből hallgatta le az orosz hadsereg kommunikációját, amikor az oroszok "szokatlan" lépéssorozatba kezdtek.

Egy földi telepítésű radarjuk bemérte az amerikai repülőt, majd legalább egy vadászgépet a levegőbe küldek. Az amerikaiak az orosz lokátor elől a legegyszerűbb módon Svédország felé tudtak egérutat nyerni. Az amerikai külügyminisztérium elismerte az incidenst és ígéretet rá, hogy a jövőben előre fogja értesíteni a svéd hatóságokat a hasonló esetekről. A történtekről elsőként a Svenska Dagbladet című svéd napilap számolt be.

Moszkvába sürgősen küldenek nagykövetet

Csehországban üdvözölték, hogy az Obama-kormányzat egy köztiszteletben álló ügyvédet jelölt a prágai nagyköveti posztra. Andrew Shapiro ugyan nem karrierdiplomata, de Prágában úgy vélik, a közép-európai gyökerekkel rendelkező jelölt (édesanyja cseh születésű) kiváló választás.

Remélik, hogy nem ismétlődik meg a 2009-2010-es helyzet, amikor a washingtoni szenátus késleltette a kijelölt prágai amerikai nagykövet, Norman Eisen kinevezését. A nagyköveti poszt üresen hagyásából akkor arra következtettek, hogy Prága másodlagos jelentőségű az Obama-adminisztráció számára, írta a Hospodarske Noviny.

Jelenleg több mint harminc amerikai nagyköveti posztot nem sikerül betölteni, mivel a szenátus nem tűzi napirendre a jelölések jóváhagyását. A Budapestre jelölt Colleen Bradley Bell meghallgatását idén január 16-án tartották a szenátus külügyi bizottságában, s bár Bell (és két másik nagykövetjelölt) bemutatkozása kínosra sikeredett, a külügyi bizottság február 4-én rábólintott a jelölésre.

A teljes szenátus jóváhagyása azóta is várat magára. Éles vita robbant ki arról, vajon jó gyakorlat-e kellően nem felkészült politikai kinevezettek küldése, nagy kampányadományozók jutalmazása nagyköveti helyekkel. 

A fontos posztokat azonban nem hagyják üresen. A nyári vakáció előtt - némi vita után - rábólintottak például a moszkvai nagyköveti jelölésre, amit az amerikai-orosz kapcsolatok állására tekintettel aligha lehetett halogatni.

A posztra John Tefft személyében karrierdiplomatát jelölt Washington, meghallgatását múlt kedden tartották, s csütörtökön közfelkiáltással már meg is erősítették a kinevezést. Tefft korábban Ukrajnában, Grúziában és Litvániában szolgált misszióvezetőként.

A demokraták megpróbáltak néhány más nagyköveti kinevezést is átvinni, köztük az írországi, illetve a guatemalai nagykövetét, de e jelölésekről a republikánusok nem is voltak hajlandók szavazni. A guatemalai nagykövet kinevezése a közép-amerikai illegális bevándorlók sorsának rendezése miatt lett volna fontos.

Tehetetlen a brazil rendőrség

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2014.08.04. 07:32
Számos kormányellenes megmozdulást tartottak a focivébé ideje alatt FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/RAFAEL S. FABRES
Brazília a labdarúgó - világbajnokság után visszasüllyed a nem mindig derűs hétköznapokba. A bűnözés ijesztő méreteket ölt, a 100 ezer főre jutó gyilkosságok aránya 2012-ben meghaladta a 28-at. Egyre kevesebben bíznak a rendőrségben, ezért saját kezükbe veszik az ügyek irányítását. Ez sokszor szörnyű tragédiát idéz elő.

A G1 internetes honlap szerint az idei év első felében félszáz önbíráskodással kapcsolatos eset történt, s nemcsak Rio de Janeiróban, hanem más városokban is az emberek a saját kezükbe akarják venni az irányítást. Ez azonban súlyos tragédiákhoz vezetett, többen ártatlanul haltak meg.

Sao Paulo állam Guarajá városában egy nőről terjesztették ismeretlenek, hogy boszorkány, gyermekeket rabol el és fekete mágiával akart ártani másoknak. Képét feltették az internetre. Amikor a 33 éves nő, Fabiane Maria de Jesús egy fiúnak almát kínált az utcán, ezzel saját halálos ítéletét írta alá. Sokan felismerni vélték a "boszorkányt", meglincselték őt.

A helyiek filmre vették a bűncselekményt. Senki sem lépett közbe. A nőnek csak azért kellett meghalnia, mert összetévesztették valakivel. Májusban Santo Casóban vertek agyon egy férfit, mert összetévesztették egy nemi erőszakot elkövetett személlyel.
Nem kell azonban messze mennünk az időben egy hasonló esetig. Július elsején egy férfit azzal vádoltak, kirabolt egy bárt.

Az üzlet tulajdonosa úgy vélte, felismerte az illetőt. Többen közrefogták az állítólagos tettest, s ütlegelni kezdték. A személy azt hajtogatta, történelemtanár Sao Paulóban, semmi köze sincs az incidenshez. Egyik támadója tesztelte tudását, s csak ennek köszönhette, hogy túlélte a lincselést.

Mit lehet tenni ezen esetekkel szemben? A konzervatívok úgy vélik, tovább kell növelni a rendőri erők létszámát, A baloldaliak és liberálisok szerint azonban ez semmit sem old meg, s a szociális különbségeket kellene csökkenteni. A legnagyobb gond az, hogy sokan elvesztették bizalmukat az államban még a közalkalmazottak közül is.

Az önbíráskodókat előbb-utóbb bíróság elé állítják. Ám az igazságszolgáltatás malmai a latin-amerikai országban különösen lassan őrölnek.

Súlyos hatósági visszaélések

Rio de Janeiróban nemcsak a szervezett bűnözés tagjai, a maffiózók, a drogbandák jelentenek veszélyt a közbiztonságra, hanem időnként a magukról megfeledkezett rendőrök is. A közösségi oldalakon nemrégiben bukkant fel egy videó, amelyen a karhatalom emberei agyba-főbe ütlegelték a labdarúgó világbajnokság ellen tüntetőket.

A felvételek a vb döntőjének napján készültek. A rendőrök 15 újságírót is megvertek, köztük külföldieket, egy kanadait, egy olaszt, továbbá egy perui férfit. Megsérült két külföldi hírügynökségeknek tudósító brazil is.

A felvételek mindenesetre teljesen egyértelművé tették, hogy nem a tüntetők, hanem a rendőrség túlkapásai miatt folyt vér a megmozduláson, amelyen mintegy kétszázan vettek részt. A rendőri vezetés viszonylag gyors döntést hozott, négy rendőrt felfüggesztettek.

Brazíliában hónapokon át tiltakoztak a vb magas költségei miatt. Az utolsó másfél évben sok ezren vonultak az utcákra, mert úgy vélték, pénzkidobás a világbajnokság megrendezése, s az összeget inkább a kórházak, iskolák, valamint az infrastruktúra fejlesztésére kellene fordítani.

A rendőrség többször is alkalmazott erőszakot a tüntetők ellen, vetett be könnygázt és gumilövedéket . Dilma Rousseff elnök még a vb előtt engedélyezte a tüntetéseket, legalábbis addig, amíg "békés mederben zajlanak". Várhatóan egyre hevesebb tüntetésekre lehet számítani a 2016-os nyári olimpia közeledtével is.