Önállóan indítanak főpolgármester-jelöltet a Liberálisok

Bodnár Zoltán lesz a Magyar Liberális Párt főpolgármester-jelöltje az októberi önkormányzati választáson - jelentette be a párt elnöke.

Fodor Gábor a Március 15. téren, a Petőfi-szobornál tartott sajtótájékoztatón azt mondta, az MLP önállóan indul a választáson, és önállóságukat azzal is megjelenítik, hogy önálló főpolgármester-jelöltet is állítanak. Kijelentette, hogy a miniszterelnök tusnádfürdői beszédében harcot hirdetett a liberálisok és a liberális állam ellen, a liberálisok pedig "felveszik a kesztyűt".

A politikus bemutatta jelöltjüket, Bodnár Zoltánt, a párt gazdasági főtanácsadóját, aki korábban a Magyar Nemzeti Bank alelnöke is volt. Komoly ellenzéki jelöltként jellemezte Bodnár Zoltánt, és jelezte: azt várják a baloldali ellenzéki pártoktól, "hogy álljanak mögé és támogassák".

Szerző

Roma holokauszt - Fidesz: közös felelősség, hogy szembenézzünk a múlttal

A Fidesz szerint mindannyiunk közös felelőssége, hogy szembenézzünk a múlttal és emlékezzünk a holokauszt roma áldozataira - írta a kormánypárt a roma holokauszt emléknapján közleményében.

Emlékeztettek arra, hogy 1944-ben ezen a napon több ezer cigány embert gyilkoltak meg, ami a magyar nemzet tragédiája is. Hangsúlyozták: elfogadhatatlannak tartják, hogy embereket vallásuk, fajuk, származásuk, bőrszínük, nemzetiségük, anyanyelvük miatt megkülönböztessenek, elpusztítsanak. Hozzáteszik, hogy kiállnak azok mellett, akik a nemzethez tartoznak, "ma már senkinek sem kell félnie pusztán azért, mert cigánynak született".

Szerző

Hőség – Öt megyében másodfokú figyelmeztetés

Fokozta a hőség miatt kiadott figyelmeztetéseket a meteorológiai szolgálat szombaton. Öt megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Emellett öt megyében és a fővárosban továbbra is lehetnek heves esőzések.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében figyelmeztetnek a hőség miatt. Ezekben a megyékben a napi középhőmérséklet tartósan 25 Celsius-fok felett alakulhat.

A Tisztántúlon a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon meghaladja a 25 fokot - tették hozzá.
A várható heves zivatarok, valamint a felhőszakadás miatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest megyére és Budapestre adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

A meteorológiai szolgálat azt írta: szombaton a délután második felétől éjfélig lehet számítani zivatarra, elsősorban a Budapest-Békéscsaba tengely mentén. Vasárnap a késő délelőtti óráktól összességében több helyen, de nagyobb számban az ország középső sávjában várható zivatar kialakulása. A zivatarokat jellemzően továbbra is felhőszakadás kísérheti: lokálisan rövid idő alatt 20-50 milliméter csapadék is lehullhat. Emellett helyenként erős vagy viharos (50-80 kilométer/órás) széllökés és jégeső (1-2 centiméteres átmérőjű jéggel) is előfordulhat.

Az előrejelzés szerint szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 34 fok között várható, keleten lesz a melegebb. Késő estére 19-26 fokig hűl le a levegő.

Szerző