Előfizetés

Jamie Foxx ringbe száll

Publikálás dátuma
2014.08.03. 09:30
Fotó: facebook
Ismét híresség életrajzi filmjében játszik főszerepet Jamie Foxx. A kiváló afro-amerikai színész, aki 10 évvel ezelőtt Ray Charles-t alakította megrendítő erővel, most Mike Tysont eleveníti meg.

A Variety értesülése szerint a ringben és azon kívül félelmetes hírű világbajnokról szóló filmírója Terence Winter, a Broadwalk Empire szerzője, míg producere Rick Yorn, Tyson egykori menedzsere lesz.

A boksz 100 éve az egyik kedvenc témája a mozinak. Már a klasszikus börleszkekben is gyakran látunk bunyómeccseket, a leghíresebbeket Chaplin filmjeiben A bokszolótól (1918) egészen a Nagyvárosi fényekig (1931). Olyan filmnagyságok játszottak győzteseket és bukott bajnokokat, mint Kirk Douglas, Anthony Quinn, Paul Newman, Charles Bronson, de bokszolót alakít Alain Delon a Rocco és fivéreiben, Robert De Niro pedig élete egyik legnagyobb szerepét kapta meg A dühöngő bikában (1980) Jake La Mottaként. Sylvester Stallone egy karriert építhetett Rocky-jára,  Denzel Washington a gyilkossággal vádolt Rubin Carter bőrébe bújt a Hurrikánban (1999), de már a női ökölvívás sem kerülte el a mozit Clint Eastwood Millió dolláros bébijével (2004)

Magának Foxxnak sem ez az első "bunyós" filmje, mert már szerepelt 13 évvel ezelőtt az Ali című alkotásban, amelyben a címszerepet Will Smith formálta meg.

 

Peter Fonda visszatekint

Publikálás dátuma
2014.08.03. 09:00
Fotó: Gettyimages.
„Van időm”. „Elszúrtuk” – talán ez a két rövid mondat, ami leginkább megmarad az emberben Peter Fonda szájából az Easy Riderből. A hippi-korszak felülmúlhatatlan kultuszfilmjében ő játszotta a tépelődő, mélyebben gondolkodó „Wyatt kapitányt” a két motoros vándor közül, míg társalkotója, a film rendezője, Dennis Hopper alakította a bohém, az élet napos oldalát kereső Billy-t. 

Abból az alkalomból, hogy a British Film Institut Southbank Dennis Hopper-évadot nyit, Peter Fonda, a 60-as évek ellenkultúrájának  szimbóluma nyilatkozott zaklatott kapcsolatukról a The Independentnek.

„Amikor megtudtam, hogy Dennis haldoklik, mindent megtettem, hogy lássam őt még. A gyászszertartás az Új-Mexikó-i Taos kápolnájában volt. Magángépet béreltem és odarepültem, de a kápolnába nem engedtek be. Így nem fejezhettem ki együttérzésemet Dennis családjának” – meséli Fonda.

 Egy másik szomorú történet az Easy Rider kapcsán: „Az én szerződésem ugyanolyan volt, mint az övé, ő úgy érezte, hogy ennél többet érdemelt. Milliókat kapott tőlem, amit jogtalanul fektetett be egy hamis arany bányába, Úgy gondolom, hogy ez szégyen, mivel a drog kiütötte őt. Annyira bezárkózott a saját nagyzási hóbortjába és keserűségébe, hogy nem láthatta, hogy én fair módon kezeltem őt, tiszteltem zsenijét és munkáját.”

 A 74 éves Fondáról is köztudott volt, hogy drogozik, híressé váltak közös LSD-szeánszai a Beatlessel és Nancy Sinatrával.” Én csak este fogyasztok, amikor aludni megyek. Szeretek nevetni, s ezek megnevettetnek. A drog csodálatos volt számomra, de most pszichiáterhez járok. Ma már úgy gondolom sokkal jobb vele beszélgetni, mint LSD-t fogyasztani.”

Peter Fonda nagy színész dinasztia tagja. Apja,  Henry, legendás művész volt, olyan klasszikus filmek főszereplője, mint az Érik a gyümölcs, vagy a Tizenkét dühös ember. Ugyancsak nem kell bemutatni nővérét, Jane-t, aki főleg a Klute-ban, és a Hazatérésben nyújtott emlékezetes alakítást. Már eljutott a hírnévig Peter lánya, Bridget Fonda is. Ő rá azonban leginkább úgy emlékeznek, az Easy Rider egyik főszereplőjére, aki mellett ott volt az akkor még kezdőnek számító Jack Nicholson.

Az interjú során Fonda egy régi Persol napszemüveget viselt, amelyet a szemorvosától kapott. „Lenyűgöztek Douglas MacArthur tábornok szemüvegei és 13 éves koromban, hogy bosszantsam apámat, elkezdtem szemüveget viselni”- mondja. Később beszél arról a vágyáról, hogy olyan jó színész legyen, amilyen csak lehetséges.” Ha nem lehettem volna színész, akkor árokásó lettem volna, hogy azt mondhassák, hogy a legjobb árkokat ásom. És akkor az árok túlsó oldaláról meglátnak, és azt mondják: „Tudják hogy ki ez ? A Henry Fonda fia. A fenébe is. Mintha színpadon vagy filmen lennék. Nem vagyok Henry Fonda fia. Nem tudom eltagadni a származásomat, nem tudok lemondani az apámról. Az én nevem Peter Henry Fonda, de ez nem jelenti azt, hogy olyannak kell lennem, mint ő.”

Ellentétei apjával akkor kezdődtek, amikor azt mondta neki 1950-ben, hogy anyja szívrohamot kapott és úgy halt meg. Az igazság az, hogy öngyilkos lett. Ezt csak tíz évvel később tudta meg. Hopper ébresztette rá az Easy Rider kamerája előtt, a Fonda család tiltakozása ellenére. „Ki akartam vágatni a filmből, de mindenki arról győzködött, hogy ne tegyem. Nem verekedtem Hopperrel, visszamentünk és folytattuk. Végül azt mondta, azért, mert ő volt a rendező. Hogyan lehet ezzel vitába szállni?” Az élmény végül a film nagy kábítószeres víziójának, a temetői jelenetsornak lett része.

Olyan benyomást kelt, mintha nem futott volna be olyan karriert, amit az Easy Rider sikere alapján elérhetett volna. A film Hopper és Nicholson színészi karrierét lendítette előre. A 70-es évek három rendezése után gyakran mondták, hogy Fonda kikopott Hollywoodból. Igaz hogy ezekből a filmekből egy rakás pénzt keresett, többet mint Hopper, bármelyik filmjéből „Amikor később elkészítettem az Ulee aranyát, a méhész szerepéről úgy vélték, hogy megérett az Arany Glóbuszra és az Oscar-jelölésre. Hetven filmet csináltam, játszottam színházban, legfeljebb 2-3 hónapot hagytam ki, mindig dolgoztam.”

Ha ki is esett Hollywoodból, megengedheti magának, hogy Montanában egy farmon éljen harmadik feleségével.  „Tudom, hogy Hollywood nem szeretett engem. Azzal vádoltak, hogy megpróbálom megbuktatni a rendszert. A válaszom az volt: viccelnek velem? A kormányt igen, de Hollywoodot nem.”

2011-ben részt vett egy dokumentumfilmben, amely az Obama-adminisztrációt marasztalta el a Mexikói-öbölben kifolyt olaj ügyének kezelése miatt. „Megengedni a társaságoknak, hogy ők írják elő a rendészeti törvényeket és a parti őrség feladatait? Már bocsánatot kérek de, ezt nem tehetik. És mit látok? Hogy a kormányom megenged bármit, és nem harcol határozottan az amerikai népért. Mit keresünk a Közel-keleti vallási háborúkban? Az energia-lobby olyan erős, hogy Obama sem tudja megtörni őket.”

Peter Fonda továbbra is hihetetlenül elfoglalt, három folyamatban lévő forgatáson vesz részt: játszik: a The Tunner című politikai drámában Nick Cage apjaként, Bruce Dern oldalán egy krimiben valamint egy tv-sorozatban pilótát alakít.

 

A jazz annyit jelent: előre menni

Publikálás dátuma
2014.08.02. 09:15
Fotó: Gettyimages.
Wayne Shorter, a jazz-szaxofon egyik legnagyobb alakja, aki a Weather Report együttessel a jazz-rock egyik etalonját teremtette meg, 81 éves kora ellenére rendkívül aktív. Régi zenésztársával, Herbie Hancock-kal, akivel a 70-es évek elején előbb Miles Davis zenekarában, majd pedig a közös alapítású V.S.O.P.-ben játszottak együtt, ezúttal Perugiában, az Umbria Jazz fesztiválon léptek fel. A La Repubblica ez alkalomból készített vele interjút.

- Mr. Shorter, Ön egyike a még élő legendáknak, akik megírták a jazz történetét. Ön, Sonny Rollins, Ornette Coleman,..Érdekes,hogy mindnyájan szaxofonosok. Nem gondolja, hogy a jazz nem fejlődik tovább és véget érhet?

- Meg kell érteni, hogy mit jelent a jazz. Számomra azt jelenti, hogy előre kell menni. Ez olyan zene, amely messzire elmegy az ismeretlen keresésében, nem megírt zene, ösztönzi a kutatást és a párbeszédet. Csaknem játék, mint amikor gyerekek vagyunk és mindig új játékokat találunk ki. Aztán, amikor felnőtté válunk, ez a játék egyetlen pillanatában  magába foglalhatja az örökkévalóságot. Ez az élet rejtélye, számomra mindig nyitott kaland.

- Újra úton van Herbie Hancock-kal, akivel már telepatikus cinkosság alakult ki. Nem zavarja zongorájának hangereje?

- Ezzel nem foglalkozom. A színpadon gyorsan kell egymáshoz alkalmazkodnunk,arra kell törekednünk, hogy azonos hullámhosszon legyünk. A hangerő nem számít. Néhány pillanat alatt mély dialógust alakítunk ki, érteni kell az atmoszféra megteremtéséhez, mint ahogy Charlie Parker tette, aki egyszer lakodalmon játszott olyan számokat, mint a Happy Birthday és a nászinduló. Nyugodtan alkalmazkodott a közönség igényeihez, anélkül, hogy lemondott volna a kreatív identitásáról. Zenélt, aztán távozott, mintha semmi sem történt volna. A jazz nagy kalandja éppen ebben van, szintóniába lépni a közönséggel. Ha a mi két hangszerünk alkot és megtalálja a módját, hogy nyílt szívvel kommunikáljon az emberekkel, sikerül félretenni mindenfajta rasszizmust, bármilyen akadályt vagy előítéletet.

- Az élet gyakran tartogat számunkra szerencsétlenségeket és éles fájdalmakat, mint Önnek a felesége és az unokája halála. (Repülő szerencsétlenségben vesztette el őket.) A zene segített a fájdalom enyhítésében és az élet folytatásában?

- Amikor tragédiák érnek, tovább kell lépned. Számomra a tragédiák időlegesek. Ha elveszíted a feleségedet és a gyerekeket, nem zárkózhatsz a félelembe. Előre kell lépni és a zene jó orvosság lehet, különben a semmibe hullasz, míg az élet mindig tartogat meglepetést.

-Ön hisz a reinkarnációban?

-Nem, én abban hiszek, amit a létezés folytonosságának nevezek. És ez tartogat még sok örömet és nagy kalandokat.

- Mit jelent buddhistának lenni?

- Számomra azt, hogy nyitott vagyok mások meghallgatására, nyitva tartom az eszem, írok, tanulok az emberektől, sci-fit, meséket olvasok, történeteket a buddhizmusról, ami háromezer évvel ezelőtt kezdődött. A buddhizmus nagyon mély doktrína, évek óta gyakorlom.

- Eric Clapton nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak lemezeket készít, mivel 70 éves korában elviselhetetlen számára koncertezni járni. 81 évesen nem unt bele a hosszú és fáradságos turnékba?

- Nem könnyű utazni, de ez a kreatív folyamat missziója. Az emberek erőt, bátorságot adnak. Előre menni száz éves korban számomra olyan, mint amikor a pilótának sikerült felemelkednie a gépével. Ugyanezt a kitartást igényli az ember a szaxofonjától is. Akármit sikerült tennie a maga korában Sonny Rollins-nak, az művészet és a világegyetemtől elragadott darab szépsége volt.  A tanúságtétel harc, amelyet mindig támogatni kell fiatalon és öregen egyaránt. És van, akinek ez sikerül...