Orgoványi takarék - Megkezdődtek a kifizetések

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) megkezdte a felszámolás alatt álló Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítását csütörtökön.

Az OBA csütörtöki közleménye szerint a százezer forintig terjedő kártalanítások összegét házhoz viszi a Magyar Posta, 2,5 millió forintig pedig értesítőt kapnak a betétesek arról, hogy melyik postán tudják felvenni az őket megillető pénzt. A 2,5 millió forint feletti összegeknél a magánszemélyek, valamint a vállalkozások hétfőtől kapják kézhez az értesítést.

Az OBA kártalanítási kötelezettsége meghaladja az 54 milliárd forintot, a kártalanítást kapó betétesek száma pedig a 30 ezret.
Az OBA által nem biztosított betétek és a 100 ezer eurót meghaladó betétrészek 15,44 százalékát - a szövetkezeti hitelintézeti törvény alapján - a Takarékbank megbízásából fizetik ki az érintett betéteseknek a kijelölt takarékszövetkezeti fiókokban. Ezekre a kifizetésekre a takarékszövetkezetnél még meglévő likvid eszközökkel fedezett betétállomány nyújt fedezetet.
A közlemény szerint az orgoványi takarékszövetkezet vezető állású tisztviselői és velük egy háztartásban élő közeli hozzátartozók betéteit a betétbiztosítási alap nem fizeti ki.

A 30 244 biztosított és kártalanításra jogosult betétesből 24 993 magánszemély, 4905 vállalkozás, illetve társadalmi szervezet, és 346 tulajdonközösség. A takarékszövetkezetben tartott betétek átlagos nagysága 1,7 millió forint, meghaladta az országos átlagot - közölte az OBA.

A kártalanítás Magyarországon kívül 21 ország 294 állampolgárát érinti, összesen 87 millió forint összegben. Az 500 forint alatti - ki nem fizethető - betétek száma 3204, értékük összesen 516 599 forint.
Az OBA kártalanítási értékhatárát - a 100 ezer eurót, azaz a 30 millió 835 ezer forintot - meghaladó betétek száma 172, összesen 4,2 milliárd forint értékben.

Az OBA-kártalanítással kapcsolatban az érdeklődők hívhatják a betétbiztosítási alap helyi tarifával, éjjel-nappal működő ügyfélszolgálatát a 06-40-918-918-as kék számon, amely a kártalanítás teljes ideje alatt az ügyfelek rendelkezésére áll.
A Magyar Nemzeti Bank július 4-én vonta vissza az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet engedélyét, miután a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta az integrációs rendszerből a takarékszövetkezetet. A jegybank egyúttal felügyeleti biztosokat rendelt ki a takarékszövetkezethez, továbbá betét- és forráskifizetési tilalmat rendelt el.
A takarékszövetkezetnél hűtlen kezelés gyanújával nyomozást folytat a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) ismeretlen tettes ellen.

Szerző

Ördögkatlan - 40 ezer látogatóra számítanak

Publikálás dátuma
2014.07.31. 20:14
Lajkó Félix a fesztivál egyik sztárja. Fotó: Facebook.
Több mint negyvenezer látogatóra számítanak a szervezők az idei Ördögkatlan Fesztiválon, amelynek augusztus 5. és 9. között hetedik alkalommal ad otthont a dél-baranyai Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya és Beremend.

Kiss Mónika főszervező csütörtökön Pécsett, az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón az MTI érdeklődésére elmondta: tavaly 1100, idén eddig 1300 bérlet kelt el elővételben, s arra számítanak, hogy a látogatók száma 40-45 ezer között lesz.
A Nagyharsány mellett található "ördögszántotta hegy" legendájáról elnevezett és középpontjába a "művészi és emberi minőség tiszteletét" állító fesztivál több mint 400 programmal, azon belül 150 koncerttel, 100 családi rendezvénnyel, 80 színházi előadással, 30 kiállítással, 20 irodalmi eseménnyel és 15 filmvetítéssel is várja a látogatókat.

Az idei díszvendég a budapesti Katona József Színház, Horváth Csaba rendező-koreográfus, Lajkó Félix hegedűművész, valamint Lengyelország lesz, utóbbit zenekarok, lengyel szerzők darabjaiból készült produkciókkal érkező színművészek képviselik.
Az összművészeti fesztivált immár hagyományosan a Quimby zenekar koncertje nyitja meg és a Kiscsillag zárja, de rajtuk kívül olyan neves együttesek is színpadra lépnek, mint a Csík Zenekar, a Budafoki Dohnányi Zenekar, az Alma együttes vagy a francia Wombo Orchestra.

Beck Zoltán zenész, irodalmár a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a közönség hallhatja zenekarát, a 30Y-t, a fivérével, Zazával alkotott Bezzegakurvabeckek nevő duót is, a Rájátszás nevű program keretében pedig költemények és dalok átiratait adják elő.
Göttinger Pál rendező arról szólt, hogy a nagyharsányi Hrabal-vurstlin regényhőseinek megidézésével, nonstop felolvasással, kéményről kiabálással, gigantikus Hrabal-portré festésével emlékeznek a 100 évvel ezelőtt született cseh íróra. Hozzátette, hogy augusztus 7-én az öt évvel ezelőtt elhunyt Cseh Tamás előtt tisztelegnek: a nagyharsányi focipályán egy dalt szeretnének tanítani, majd elénekeltetni a közönséggel az énekes-dalszerző emlékére.

Köles Ferenc színművész elárulta, hogy Faluturisták címmel ezúttal is lesz rendhagyó, bohózatba illő idegenvezetés színészek közreműködésével, akik idén Kisharsány nevezetességeit mutatják meg "izgalmas helytörténeti performansz" keretében.
P. Müller Péter színháztörténész azt emelte ki, hogy a Pécsi Bölcsészudvarban sorra kerülő rendezvények témája a kisebbségi lét és egyebek mellett a Shakespeare-évforduló lesz, a fesztiválozók koncerteken, beszélgetéseken, filmvetítésen vehetnek részt és megismerkedhetnek a reneszánsz konyhával is.

Bérczes László főszervező az MTI-nek korábban elmondta: a programsorozat idei költségvetése mintegy 70 millió forint, amelynek a felét állami támogatás adja, a jegybevételek mintegy 30 százalékot tesznek ki, a fesztivált a résztvevő települések is támogatják.
Az Ördögkatlan részletes programja a www.ordogkatlan.hu internetes oldalon található.

Szerző

Tetszik Depardieu-nek a Háry János

Publikálás dátuma
2014.07.31. 19:40
Depardieu a Szegedi Szabadtéri Játékok sajtótájékoztatóján. FOTÓ: MTI, Kelemen Zoltán Gergely
Tetszik Gérard Depardieu-nek a Szegedi Szabadtéri Játékok Háry Jánosa, amelyben a francia színész Napóleon szerepét alakítja pénteken és szombaton este a Dóm téren.

A produkcióról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón a művész elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt Montpellier-ben már színpadra vitte a nagyotmondó obsitos történetét, de az egy oratorikus előadás volt csupán. A Béres Attila rendező által színpadra állított produkcióban azonban sokkal több fantázia van és jobban megjelenik benne a magyar nemzeti identitás.

A művész úgy érzi, hogy Kodály Zoltán daljátékán keresztül ismerte meg igazán a magyar szellemiséget. Elmondta, hogy a komponista művei népszerűek Franciaországban is, a komolyzenét játszó rádiók gyakorta játsszák.
Gérard Depardieu úgy fogalmazott: fantasztikus magyar színészek játszanak a Dóm téri előadásban, közülük is külön kiemelte Bodrogi Gyula alakítását. A színész elismerően szólt Juronics Tamás élő és látványos koreográfiájáról és a Tihanyi Ildi tervezte jelmezekről is.
Elmondta, hogy örömmel fogadta a fesztivál felkérését. Fontos emlékek kötik Magyarországhoz, mivel még 1987-ben, a Cyrano forgatása idején fél évet szinte itt élt.

A Háry Jánosban Gérard Depardieu franciául szólal meg a színpadon és az általa elmondott idézetek valóban Napóleonhoz köthetők. Szavait tolmács fordítja le a többi szereplő és a közönség számára, aki a történet szerint a császár seregében szolgáló székely zsoldos, aki meglátva Háry János erejét, átáll a magyarok oldalára.

Gérard Depardieu szerint egy színésznek többször is át kell élnie azt a helyzetet, hogy idegen nyelvű közegben játszik. Vele is előfordult már Lengyelországban hasonló, de játszott oroszul és gyakran szerepel angol nyelvű filmekben is annak ellenére, hogy azt a nyelvet sem beszéli.

Szerző