Előfizetés

„Egy hazai trófeát nyerni kell ebben a szezonban”

B. M. L.
Publikálás dátuma
2014.08.01. 07:55
A szegediek a hazai sorozatokban szeretnék végre megelőzni legnagyobb riválisukat, a Veszprémet FOTÓ: K 2 PRESS
A Veszprém mellett a legnagyobb hazai riválisa a Szeged is nagy dobásra készül a 2014/15-ös szezonban. Az alaposan megerősített EHF Kupa-győztes a Bajnokok Ligájában legalább a legjobb nyolcig szeretne eljutni, míg a hazai sorozatok közül egyet mindenképpen szeretnének elnyerni. A klub igazgatóságának elnöke, dr. Szűcs Ernő Péter elárulta, minőségi, azonnal bevethető játékosokat igazoltak, akikkel elsősorban 2007 után újra a bajnoki aranyat szeretnék megszerezni.

Nem hagy semmit sem a véletlenre a Pick Szeged férfi kézilabda csapata. Az előző szezon EHF Kupa-győztese tíz napig magaslati edzőtáborban készül a szerbiai Kopaonikon a következő idény feladataira. A keret alaposan megújult, és a szegedi szurkolók bizalmáról mi sem árul el jobban az a tény, mint hogy 1300 néző vett részt a Pick Szeged első edzésén.

Nem hiányzik a SEHA Liga

A Veszprémmel ellentétben a szegediek végül úgy döntöttek, nem vesznek részt a SEHA Liga küzdelmeiben. A miértre mind a klub igazgatótanácsának elnöke, dr. Szűcs Ernő Péter, mind pedig a szakvezető, Juan Carlos Pastor ugyanazt mondta: szakmailag nem érte volna meg a szlovének visszalépése miatt.
"Ráadásul olyan indokolatlanul magas nevezési díjat kellett volna fizetnünk, amit nem akartunk bevállalni, de az sem volt elhanyagolható szempont, hogy a rengeteg utazás a felkészülés rovására ment volna. Mi úgy véljük, és ezt az előző szezon be is bizonyította, hogy a magyar bajnokságból kiindulva is lehet nemzetközi sikereket elérni" - nyilatkozta Szűcs Ernő Pét

Holott két nagy kedvenc távozott: a válogatott két kapusa, Mikler Roland és Tatai Péter, akik pótlása nem lesz majd egyszerű dolog. Persze a szegedi vezetők nem estek kétségbe, és a helyükre a Tisza partjára hozták a lengyel válogatott kapusát, a 26 éves Piotr Wyszomirskit, illetve a rutinos José Manuel Sierrát. Rajtuk kívül Jonas Källman, Dean Bombac és Antonia García Robledo neve található az érkeztek oldalon.

"Noha nem ezt szerettük volna, végül

kizárólag külföldiekkel egyeztünk meg, mert nem találtunk a piacon olyan kész magyar játékost, akit azonnal bevethettünk volna a sűrűbe. Helyettük most nem akármilyen, minőségi külföldieket igazoltunk. Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy mi is azt szeretnénk, ha minél több magyar sportoló erősítené a keretünket.

Ráadásul állítom, hogy kapusposzton abszolút nem gyengültünk, dacára annak, hogy Mikler és Tatai személyében két válogatott hagyott el bennünket" - fogalmazott Szűcs Ernő Péter, a Pick Kézilabda Zrt. igazgatóságának elnöke. A sportvezető úgy véli, idén még az előző szezon sikereit is képes lesz felülmúlni a csapata. A Bajnokok Ligájának csoportköréből - most nem kellett selejteznie a szegedieknek - kötelező a továbbjutás, aztán egy jó sorsolással a legjobb nyolcig is eljuthatnak. Ha már egyszer meg eljutnak odáig…

"A hazai sorozatokban szeretnénk már végre borsot törni a legnagyobb riválisunk, a veszprémiek orra alá. Egy hazai trófeát mindenképpen meg kell nyernünk ezzel a kerettel, ám a prioritást természetesen a bajnokság élvezi, mert nagyon szeretnénk már 2007 után újra aranyérmesek lenni" - tette hozzá a klubelnök.

A BL-ben selejtezős ellenféllel, míg itthon a Cegléd ellen kezdenek
A Pick Szeged idén nem különösen panaszkodhatott a BL-sorsolásra. A rögtön a csoportkörben kezdő szegediek a D jelű csoportban a KS Vive Targi Kielce (lengyel), Dunkerque (francia), Kadetten Schaffhausen (svájci), Aalborg Handbold (dán) négyessel, valamint a 2. selejtezős csoport győztesével kerülnek szembe, és szeptember végén éppen utóbbival kezdenek hazai pályán. A magyar bajnokságban szeptember 3-án, a Cegléd ellen lépnek pályára először Ilyésék, mégpedig szintén hazai pályán, míg a második fordulóban az újonc Komló vendége lesz Juan Carlos Pastor együttese.

Mindenesetre nem lesz egyszerű dolga a csapat spanyol trénerének, a mostantól a szakmai igazgatói feladatkört is betöltő Juan Carlos Pastornak, hiszen a szeptember eleji bajnoki nyitányra már ütőképes csapatot kell kiállítania. 

"Ez mindig feladat, de jóval könnyebb dolgunk van, mint egy éve. A két kapust, Sierrát és Wyszomirskit nem kell beépíteni, és a szélső, Rajko Prodanovics beilleszkedése is gyorsabb, mint egy más poszton szereplő játékosé.

Itt most Robledo és Bombac beépítése a feladat, de mindketten remek képességű kézilabdások, gyorsan tanulnak, így csak rajtuk múlik, hogy mikorra tanulják meg a szisztémát. Az első edzés is megmutatta, hogy könnyebb dolgunk lesz, mint egy éve.

Jót mosolyogtam magamban, hogy tavaly jóformán senki sem tudta, hogy mit kell csinálni, most pedig már egy olyan edzést vezényeltem, amelyen mindenki tudta a dolgát. Jó látni, hogy mennyit fejlődtünk" - jelentette ki a delmagyar.hu honlapnak a Szeged vezetőedzője.

Egy biztos, nem lesz könnyű dolga. A csapat ugyanis komoly nemzetközi sikert ért el az EHF-kupa megszerzésével. A Tisza partján azt remélik, most jön a folytatás.

Ők mondták

Rajko Prodanovics, jobbszélső: "Nagy bennem a bizonyítási vágy, szeretném megmutatni, hogy a Pick Szegednek érdemes volt visszacsábítania. Ehhez minden adott. Nyugodt körülmények, remek társak, szép város. A sikerek elérésére pedig képes ez a keret, Pastor mester erre garancia.

Juan Carlos Pastor, a Szeged vezetőedzője: "Hogy mit szeretnénk elérni az idei BL-ben? Nos, azt az utat folytatjuk, mint egy éve. Csak az első meccsre, a leendő első ellenfélre koncentrálunk majd. Célunk, hogy minél jobb pozíciót szerezzünk a csoportban, és akkor egy kedvező sorsolással lehet még esélyünk továbbjutni."

Balogh Zsolt, átlövő: "Folyamatosan ismerkedünk az új társakkal, nem hinném, hogy bárkinek is lesznek beilleszkedési gondjai. Míg tavaly egy teljesen új, számunkra ismeretlen játékstílust kellett elsajátítanunk, addig idén nem kell az alapoktól kezdenünk mindent. A Berlinben aratott EHF-kupa-siker olyan önbizalommal töltött el bennünket, ami mindenképpen erőt ad a BL-szerepléshez."

Piotr Wyszomirski, kapus: "Tudom, hogy Mikler mennyire népszerű volt, hogy a magyar válogatott első számú hálóőre, aki remek képességekkel rendelkezik. Nincs rajtam nyomás, várom a kihívást, azt, hogy megmutathassam a Pick közönségének, érdemes volt szerződtetni. Egy nagy hírű csapatba igazoltam, amely sokra hivatott."

Rákosi-éra helyett Orbán-korszak jön

Publikálás dátuma
2014.08.01. 07:53
Hatvannyolcezres stadion a legmagasabb UEFA-besorolással. FORRÁS: MNSK.HU
Tegnap bemutatták a Puskás Ferenc Stadion átalakításának látványterveit. A 68 ezer férőhelyes arénában a regnáló rezsim elképzelései szerint 2020-ban Európa-bajnoki labdarúgó mérkőzéseket, máskor Bajnokok Ligája- és Európa Liga-döntőket bonyolítanának, a létesítmény alkalmas lesz nagyszabású koncertek rendezésére, emellett 20 egyéb olimpiai sportágat is kiszolgál majd. 

Újabb alkalom, amikor lehet valamit avatni, lehet valamit ünnepelni. Ezúttal látványtervek bemutatása miatt volt mód nagyszabású elképzelésekkel dobálódzni, vállat lapogatni, „Lacikám, remek munkát végeztetek”-kiszólások és összekacsintások, bizalmaskodó mosolyok közepette hangoztatni, hogy dicső magyar népünk végre megkapja, ami jár neki.

Adatok, érdekességek

Befogadóképesség sporteseményen: 67 889 fő
Befogadóképesség koncerten: 79 889 fő
Legmagasabb pont: 51,3 méter
Hosszúság: 364 méter
Szélesség: 273 méter
Szintek száma: 11
Nettó alapterület: 202 ezer négyzetméter
Beépített beton: 183 ezer köbméter
A tető tömege: 5000 tonna
Helyiségek száma: 1700
Sportolásra alkalmas termek: 15
Kiszolgálható sportágak: 21
A konferenciaterem befogadóképessége: 800 fő
Az irodaház kapacitása: 500 fő
Szállodai szobák száma: 150
Panorámás futópálya hossza: 800 méter

Egy olyan stadiont, amilyet még nem látott a világ. Ahogy a debreceni és a ferencvárosi stadion kapcsán is el-elhangzott, hogy ilyen létesítmény nem készült közel s távol, ez a megállapítás a Puskás-stadionra hatványozottan igaz. Eleve 68 ezer férőhelyes lesz, ultramodern, legmagasabb UEFA-besorolású, Orbán Viktornak nem kell majd külföldre mennie BL-döntőre, az jöhet ide hozzá.

Az arénában, a várakozások szerint, 2020-ban Eb-meccseket rendeznek majd, sőt, ha a világ legnagyobb

popsztárjait kell megvendégelni, akkor sem lesz akadály, 80 ezren tapsolhatnak odabenn. A komplexum közepén álló futballstadion mintegy 200 ezer négyzetméter alapterületű, a legújabb pályatechnikával és lelátórendszerrel felszerelt lesz, de ami az igazán komoly dolog, hogy további 20 olimpiai sportágat is kiszolgál majd, felszerelik egy180 ágyas szállodával, irodákkal, diagnosztikai központtal, míg a tetőszerkezetén hatsávos panoráma-futópálya kap helyet.

Mára kiderült, akár 100 milliárdba is kerülhet

Mára kiderült, akár 100 milliárdba is kerülhet

„Az új stadionnal egész Magyarország jól jár!” – örvendezett Vígh László kormánybiztos, aki rámutatott, tavaly tavasszal született meg a döntés arról, hogy a stadion a stadionban koncepció alapján épül meg az új Puskás.

„Korábban készültek olyan tervek is, hogy a mostani stadion mellett, esetleg annak a helyén épül meg az új stadion. Végül hosszas hazai és nemzetközi szakértői egyeztetések után döntöttünk arról, hogy a régi stadionban épül fel” – jelentette ki.
Mármost az van, hogy ez nem igaz.

A tervek szépek és impozánsak. De tényleg. Ám demokráciákban egy országos jelképnek számító létesítményt legalábbis nem udvari építészekkel szokás megvalósíttatni. Hiába mondja Vígh, hogy volt egyeztetés, amikor nem volt. A Magyar Építész Kamara számos tagja – többük inkognitóban kívánt maradni – megerősítette: sem tervpályázatot nem hirdettek, sem nem volt egyeztetés arról, elfogadható-e a műemléképületnek számító Népstadion efféle átalakítása.

Hatsávos futópálya lesz a tetőszerkezetén

Hatsávos futópálya lesz a tetőszerkezetén

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, amely az állami nagyberuházások kapcsán többször emelt kifogást, ez ügyben már kritikát se fogalmazhatott meg: zavaró tényező volt, megszüntették. „Itt fideszes módszerekkel elhallgattatták, aki akadékoskodott, stikában fölvettek egy csapatot, hogy dolgozza ki a stadion a stadionban megoldást. Mindezt teljes titoktartás övezte, senki nem tudott semmit a folyamatról” – mondta egyikük.

Akár BL-döntő rendezésére is alkalmas lesz az új komplexum

Akár BL-döntő rendezésére is alkalmas lesz az új komplexum

Kévés György Kossuth-, Ybl- és Prima Primissima-díjas építész, az Építészek, Mérnökök, Képzőművészek Egyesületének elnöke, maga is kamarai tag, azt mondja, a kormány elképzelései szerint megvalósuló arénában elengedhetetlen, hogy lebontsák a tribünrészt. „Berlinben a náci megrendelésre, Albert Speer tervei alapján készült Olimpiai Stadiont megtartották eredeti állapotában.Rómában a fasiszta Benito Mussolini építette arénához nem nyúltak, akárcsak Moszkvában a kommunista időkből való Luzsnyikihoz sem.

Ráadásul az sem világos, atlétikai versenyeket ezentúl hol rendeznek, s egyáltalán, minek nekünk ide ekkora futballstadion, amikor a sportág hazai állapotai erre semmiféle indokkal nem szolgálnak. Nem beszélve arról, hogy hatástanulmányokat sem ismerünk, mennyibe kerül majd az országnak az üzemeltetése?” – összegzett Kévés.

Ehhez még hozzátehetjük, hogy korábban 50, aztán 60 milliárd forintra taksálták a munkálatokat, tegnap elhangzott, a 2018-as átadásig mintegy 100 milliárdot tapsolunk el rá. Az ötvenes évek elején épült Népstadionban Rákosi Mátyásnak külön díszpáholya volt.

A ma már Puskás-stadionnak nevezett aréna a hatvan évvel ezelőtti, diktatórikus módszerekkel újul meg. Hogy Orbán Viktornak, akár a Pancho Arénában, lesz-e itt is külön trónusa, azt nem tudni, de regnálása alapján kiérdemelné, hogy megkapja Rákosiét, persze, kellőképpen modernizálva.

Rákosi-éra helyett Orbán-korszak jön

Publikálás dátuma
2014.08.01. 07:53
Hatvannyolcezres stadion a legmagasabb UEFA-besorolással. FORRÁS: MNSK.HU
Tegnap bemutatták a Puskás Ferenc Stadion átalakításának látványterveit. A 68 ezer férőhelyes arénában a regnáló rezsim elképzelései szerint 2020-ban Európa-bajnoki labdarúgó mérkőzéseket, máskor Bajnokok Ligája- és Európa Liga-döntőket bonyolítanának, a létesítmény alkalmas lesz nagyszabású koncertek rendezésére, emellett 20 egyéb olimpiai sportágat is kiszolgál majd. 

Újabb alkalom, amikor lehet valamit avatni, lehet valamit ünnepelni. Ezúttal látványtervek bemutatása miatt volt mód nagyszabású elképzelésekkel dobálódzni, vállat lapogatni, „Lacikám, remek munkát végeztetek”-kiszólások és összekacsintások, bizalmaskodó mosolyok közepette hangoztatni, hogy dicső magyar népünk végre megkapja, ami jár neki.

Adatok, érdekességek

Befogadóképesség sporteseményen: 67 889 fő
Befogadóképesség koncerten: 79 889 fő
Legmagasabb pont: 51,3 méter
Hosszúság: 364 méter
Szélesség: 273 méter
Szintek száma: 11
Nettó alapterület: 202 ezer négyzetméter
Beépített beton: 183 ezer köbméter
A tető tömege: 5000 tonna
Helyiségek száma: 1700
Sportolásra alkalmas termek: 15
Kiszolgálható sportágak: 21
A konferenciaterem befogadóképessége: 800 fő
Az irodaház kapacitása: 500 fő
Szállodai szobák száma: 150
Panorámás futópálya hossza: 800 méter

Egy olyan stadiont, amilyet még nem látott a világ. Ahogy a debreceni és a ferencvárosi stadion kapcsán is el-elhangzott, hogy ilyen létesítmény nem készült közel s távol, ez a megállapítás a Puskás-stadionra hatványozottan igaz. Eleve 68 ezer férőhelyes lesz, ultramodern, legmagasabb UEFA-besorolású, Orbán Viktornak nem kell majd külföldre mennie BL-döntőre, az jöhet ide hozzá.

Az arénában, a várakozások szerint, 2020-ban Eb-meccseket rendeznek majd, sőt, ha a világ legnagyobb

popsztárjait kell megvendégelni, akkor sem lesz akadály, 80 ezren tapsolhatnak odabenn. A komplexum közepén álló futballstadion mintegy 200 ezer négyzetméter alapterületű, a legújabb pályatechnikával és lelátórendszerrel felszerelt lesz, de ami az igazán komoly dolog, hogy további 20 olimpiai sportágat is kiszolgál majd, felszerelik egy180 ágyas szállodával, irodákkal, diagnosztikai központtal, míg a tetőszerkezetén hatsávos panoráma-futópálya kap helyet.

Mára kiderült, akár 100 milliárdba is kerülhet

Mára kiderült, akár 100 milliárdba is kerülhet

„Az új stadionnal egész Magyarország jól jár!” – örvendezett Vígh László kormánybiztos, aki rámutatott, tavaly tavasszal született meg a döntés arról, hogy a stadion a stadionban koncepció alapján épül meg az új Puskás.

„Korábban készültek olyan tervek is, hogy a mostani stadion mellett, esetleg annak a helyén épül meg az új stadion. Végül hosszas hazai és nemzetközi szakértői egyeztetések után döntöttünk arról, hogy a régi stadionban épül fel” – jelentette ki.
Mármost az van, hogy ez nem igaz.

A tervek szépek és impozánsak. De tényleg. Ám demokráciákban egy országos jelképnek számító létesítményt legalábbis nem udvari építészekkel szokás megvalósíttatni. Hiába mondja Vígh, hogy volt egyeztetés, amikor nem volt. A Magyar Építész Kamara számos tagja – többük inkognitóban kívánt maradni – megerősítette: sem tervpályázatot nem hirdettek, sem nem volt egyeztetés arról, elfogadható-e a műemléképületnek számító Népstadion efféle átalakítása.

Hatsávos futópálya lesz a tetőszerkezetén

Hatsávos futópálya lesz a tetőszerkezetén

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, amely az állami nagyberuházások kapcsán többször emelt kifogást, ez ügyben már kritikát se fogalmazhatott meg: zavaró tényező volt, megszüntették. „Itt fideszes módszerekkel elhallgattatták, aki akadékoskodott, stikában fölvettek egy csapatot, hogy dolgozza ki a stadion a stadionban megoldást. Mindezt teljes titoktartás övezte, senki nem tudott semmit a folyamatról” – mondta egyikük.

Akár BL-döntő rendezésére is alkalmas lesz az új komplexum

Akár BL-döntő rendezésére is alkalmas lesz az új komplexum

Kévés György Kossuth-, Ybl- és Prima Primissima-díjas építész, az Építészek, Mérnökök, Képzőművészek Egyesületének elnöke, maga is kamarai tag, azt mondja, a kormány elképzelései szerint megvalósuló arénában elengedhetetlen, hogy lebontsák a tribünrészt. „Berlinben a náci megrendelésre, Albert Speer tervei alapján készült Olimpiai Stadiont megtartották eredeti állapotában.Rómában a fasiszta Benito Mussolini építette arénához nem nyúltak, akárcsak Moszkvában a kommunista időkből való Luzsnyikihoz sem.

Ráadásul az sem világos, atlétikai versenyeket ezentúl hol rendeznek, s egyáltalán, minek nekünk ide ekkora futballstadion, amikor a sportág hazai állapotai erre semmiféle indokkal nem szolgálnak. Nem beszélve arról, hogy hatástanulmányokat sem ismerünk, mennyibe kerül majd az országnak az üzemeltetése?” – összegzett Kévés.

Ehhez még hozzátehetjük, hogy korábban 50, aztán 60 milliárd forintra taksálták a munkálatokat, tegnap elhangzott, a 2018-as átadásig mintegy 100 milliárdot tapsolunk el rá. Az ötvenes évek elején épült Népstadionban Rákosi Mátyásnak külön díszpáholya volt.

A ma már Puskás-stadionnak nevezett aréna a hatvan évvel ezelőtti, diktatórikus módszerekkel újul meg. Hogy Orbán Viktornak, akár a Pancho Arénában, lesz-e itt is külön trónusa, azt nem tudni, de regnálása alapján kiérdemelné, hogy megkapja Rákosiét, persze, kellőképpen modernizálva.