MSZP: Csaló, új földbérlők miatt terjed a lépfene

Publikálás dátuma
2014.07.31. 18:15
A lépfene számítógépes képe. Fotó: Getty Images
Az állatokat utaztató, csaló Fidesz-közeli gazdák miatt terjed a lépfenejárvány Tiszafüred térségében, ezért felszólítjuk a kormányt: ne hunyjon szemet az új állattartók ügyeskedései felett, hanem vezesse be a legszigorúbb ellenőrzést! E nélkül ugyanis nem sikerül megállítani a veszélyes fertőzést! - olvasható az MSZP közleményében.

A dokumentum így folytatódik:

A lépfenejárvány már négy szarvasmarhatelepen ütötte fel a fejét. A betegség a helyi, becsületes gazdák egybehangzó beszámolói szerint úgy terjed, hogy az új bérlők a földbérleti pályázatukban vállalt minimális állatállomány felmutatása érdekében ide-oda szállítják a jószágot. Ezt erősíti az a tény is, hogy az elhullott marhák közt olyan is van, amelyet nem a fertőzött területen legeltettek.

Itt az ideje, hogy a Fidesz-kormány is észrevegye: földhöz juttatott haverjaik országos járványt okozhatnak! Ha ugyanis a kórokozó a Duna vonalát átlépi, gyakorlatilag lehetetlen lesz megállítani. Ezért követeljük, hogy a kormány a lehető legkeményebben lépjen fel a közveszélyes állatutaztatás ellen, mert csak így lehet megállítani a járvány terjedését! Ha nem így lesz, azért minden felelősség a Fidesz-kormányt terheli!

Gőgös Zoltán,
elnökhelyettes

Szerző

Romlott a forint: 313 fölött az euró

Publikálás dátuma
2014.07.31. 17:45
Fotó: Népszava.
Az euró árfolyama két gyors lépésben 313 forint fölé került a bankközi piacon, így a magyar lett a leggyengébben teljesítő deviza az euróval szemben - írja a privatbankar.hu.

A forint a 312,50-es szint áttörésével könnyen idei mélypontja közelébe eshet, ami 314-es euróárfolyamot jelent, ehhez most még közelebb vagyunk. A nemzetközi hangulat határozottan rossz, az orosz-ukrán konfliktus, a gazdasági szankciók, az orosz "ellenszankció" esélye nem tesz jót a feltörekvőknek, a magyar piacot terheli a devizahitelek rendezésével kapcsolatos banki terhek mértéke is.

A délelőtti magyar állampapír-aukció sem sikerült valami fényesen: a hozam ugyan szépen csökkent, a kereslet azonban alig haladta meg a kínálatot, az ÁKK csökkentett mennyiségben adott el diszkont kincstárjegyet.

Szerző
Témák
forint árfolyam

Sokat vesztettek a kötelezőn a biztosítók

A biztosítók tavaly 18,7 milliárd forintot vesztettek a 4 millió 168 ezer kötelező gépjármű felelősségbiztosításon (kgfb) - az adatokat az MNB tette közzé.

A 2012. évi 4 millió 25 ezerről növekedett a biztosított járművek száma 4 millió 168 ezerre.
A bruttó díjbevétel 81 milliárd forint volt a múlt évben. Ebből a megszolgált díj - az adott évre jutó károk fedezetére szolgáló összeg - 63,3 milliárd forintot tett ki.
A tavalyi 126 ezer darab kárra 28,8 milliárd forintot fizettek ki a biztosítók. A még le nem zárt károkra tartalékolt összeggel együtt 59 milliárd forint volt tavaly a kárfelhasználás, amelyhez még további 13,1 milliárd forintnyi tartalék társult.
Egy kárra 468 ezer forint jutott. Egy évvel korábban, 2012-ben még csak 452 ezer forintot kellett fizetni egy kárra.
A biztosítók működtetési költsége 24,6 milliárd forint volt tavaly. Ugyanerre 2010-ben még 28,7 milliárd forintot fordítottak a biztosítók.
A szokásos biztosítástechnikai veszteség 18,7 milliárd, míg a vállalkozási veszteség 7 milliárd forint volt a biztosítóknak 2013-ban.

Szerző