Előfizetés

Kiszivárogtatták a Mol-INA tárgyalás hangfelvételét

A Mol és a horvát kormány legutóbbi tárgyalási fordulóján készített, nem nyilvános hangfelvétel alapján tett közzé összefoglalót a horvát Vecernji list napilap szerdán. A Mol helytelennek és manipulatívnak nevezte a kiszivárogtatást.

A lap cikke szerint a hangfelvétel arról tanúskodik, hogy a horvát kormány nem hajlandó elfogadni Sinisa Petrovic a felügyelőbizottság elnökének az INA irányítási modelljére tett javaslatát, a Mol pedig ragaszkodik stratégiai döntési pozíciójának megtartásához, elutasítja a jelenlegi szerződés érvénytelenségét, de kész tárgyalni egy új szerződésről. 

A cikk megjelenését követően a Mol az MTI-vel közölte: a "Mol-csoport csalódottan vette tudomásul az INA tárgyalások utolsó fordulójáról a mostani helytelen és manipulatív kiszivárogtatását a horvát médiának, amelyek hátterében valószínűsíthetően a Horvát Gazdasági Minisztérium, de biztosra vehetően nem a Mol áll".

A Mol hangsúlyozza, hogy tárgyalás tartalmát nyilvánosságra hozni mind az üzletben, mind pedig a diplomáciában szokatlan eljárás, amely szándékosan megsérti a tárgyalások titkosságát és aláássa a felek egymás iránti bizalmát. A tartalom kiválasztása manipulatív módon történt, mert a nyilvánosságra hozott részeket kiragadták a kontextusából, hogy megváltoztassák annak jelentését és a közvéleményt a média félrevezetésével a propaganda eszközévé tegyék. E körülményeket figyelembe véve a Mol-csoport azt kéri a minisztériumtól, hogy mind az öt tárgyalási forduló teljes tartalmát hozza nyilvánosságra - áll az MTI-nek eljuttatott dokumentumban.

A hangfelvétel alapján készült összefoglalóban leszögezik, hogy a horvát kormány szerint az INA jelenlegi irányítási modellje korrupció következtében alakult ki, a felügyelőbizottság elnöke, Sinisa Petrovic által az új irányítási modellre tett javaslat pedig elfogadhatatlan. 

A Mol viszont kész tárgyalni a részvényesi szerződés módosításáról, de nem hajlandó elismerni annak érvénytelen voltát és mindenképpen meg kívánja őrizni stratégiai döntési pozícióját az INA vezetésében.  

Az összefoglaló a tárgyalások hangfelvételéből azt a következtetést vonja le, hogy a horvát kormány álláspontja egyértelműen az Ivo Sander egykori miniszterelnök ellen hozott elmarasztaló ítéleten alapul és jogtalannak tekinti a kialakult helyzetet. Ivan Vrdoljak gazdasági minisztert idézve: "(az INA) konszolidációja vagy megfelel a horvát törvényeknek, vagy nem. Tárgyalási pozíciónk világos: a jelenlegi részvényesi szerződés korrupción alapul, ezért újat kell kötni. A tárgyalásokon igényt tartunk a vezetés minket megillető részére" - írja a dokumentum, hangsúlyozva, hogy a horvát kormány véleménye szerint az INA-t jogtalanul integrálták a Mol szervezetébe. 

A cikk szerint a nemzetközi és a horvát jog alapján egy vállalat felett a többségi irányítást csak két módon lehet megszerezni, vagy az 50 százalék feletti tulajdonrésszel, vagy menedzsment-szerződéssel. Mivel a Mol nem rendelkezik 50 százalékos részesedéssel, a menedzsment-szerződés pedig korrupción alapul, a horvát kormány a kialakult helyzetet jogtalannak tekinti. 

A dokumentum a tárgyalásokon elhangzottakra hivatkozva cáfolja az utóbbi időkben a horvát sajtóban megjelent értesüléseket arról, hogy nézeteltérés alakult volna ki a horvát belpolitikában az INA helyzetével kapcsolatban követendő stratégiáról és hogy Zoran Milanovic miniszterelnök elégedetlen lenne Ivan Vrdoljak miniszter tárgyalásvezetési teljesítményével.

A dokumentum szerzője szerint a tárgyalásokról készült felvétel cáfolja a Mol azon állítását, hogy Ivan Vrdoljak nem tájékoztatta őket a kormány hivatalos álláspontjáról az INA felügyelőbizottsága által az új irányítási modellre tett javaslattal kapcsolatban, és nem tudta megerősíteni számukra azt sem, hogy feltételként szabja-e a kormány az INA konszolidálásának felszámolását a Mol mérlegében. 

A dokumentum leszögezi, hogy a magyar tárgyalófelet legalább két alkalommal tájékoztatták arról, hogy az ajánlott vállalati irányítási modell elfogadhatatlan a kormány számára. A horvát kormány álláspontjáról pedig az INA konszolidálásának megszüntetéséről a Mol mérlegében három alkalommal tájékoztatták a magyar felet. "Ha Ivan Vrdoljak diszkreditálása volt ezzel a Mol célja, az nem fog működni" - szögezi le a cikk írója. 

A tárgyalásokon készült hangfelvétel átiratát értelmező dokumentum "áthidalhatatlan szakadékot" állapít meg a tárgyalófelek által elfoglalt álláspontok között, amelyet "nehéz lesz megoldani".

"Készek vagyunk a szerződés módosításáról tárgyalni, de nem olyan módon, ami érvénytelenítené azt (...) a stratégiai vezetési pozíció megőrzése kulcsfontosságú szempont számunkra. Ha pénzügyi befektetők lennénk, államkötvényeket vásároltunk volna" - idézi a dokumentum Molnár Józsefet, a Mol vezérigazgatóját. "Abban az esetben, ha a Mol elutasítja, hogy illegálisnak ismerje el az érvényes szerződést és a jelenlegi helyzetet a horvát kormány pedig semmisnek tekinti a szerződést, akkor hol van itt helye kompromisszumnak?" - idézi a dokumentum Molnár Józsefet.

DK: Seszták, a munkaalapú mintapolgár

Publikálás dátuma
2014.07.30. 17:20
Fotó: Tóth Gergő, Népszava.
Amikor Seszták Miklós kisvárdai autószalonja nem ment elég jól, általa alapított cégekkel vetetett meg magától üzlethelyiségeket vissza nem térítendő uniós támogatásból - írja közleményében a DK.

A közlemény így folytatódik: mindezt azután, hogy kiderült, ügyvédi kamarai előírásokat szegett meg saját szerződései ügyvédi ellenjegyzésével, valamint olyan cégek százainak létrehozásában segédkezett, melyek még azelőtt tönkrementek, hogy egy fillér adót fizethettek volna.

Seszták Miklós személye és karrierje a tökéletes példája annak, hogy nem baj ha valaki tehetségtelen az üzleti életben, elég ha korrupt, az Orbán-kormány tagjaként bármit, bármikor megtehet. Egy liberális demokráciában egy ilyen ember ellen azonnal ügyvédi etikai eljárás indulna, és az uniós pénzek elosztásával foglalkozó hivatalok is vizsgálatot kezdeményeznének, annak idejére pedig felfüggesztenék tisztségéből, nem is beszélve az ügyészségről, ha nem egy volt fideszes képviselőjelölt állna az élén.

A Demokratikus Koalíció szeretné megtudni Seszták Miklóstól, hogy volt-e valaha olyan vállalkozása, melyben törvények megszegése nélkül, becsületes úton jutott jövedelemhez és ha nem, eljátszott-e már a gondolattal, hogy - kalandvágyból - egyszer legyen? A DK tudni akarja azt is, hogy Polt Péter indít el hivatalból eljárást az Orbán-kormány minisztere ellen? - kérdezi közleménye végén Varju László országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció tagja.

Ma a kettes metró állt le

Publikálás dátuma
2014.07.30. 16:45
Fotó: Tóth Gergő, Népszava.
Nem közlekednek a 2-es metró szerelvényei a Deák Ferenc tér és az Örs vezér tere között - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán szerda délután.

A Blaha Lujza téren baleset történt, a kimaradó szakaszon a BKK buszokat indít.