Megtámadták a brit nagykövetség konvoját

Rálőttek a líbiai brit nagykövetség Tunézia felé tartó konvojára egy rablási kísérlet során Tripoliban, az intézmény egy hivatalnoka megerősítette, senki nem sérült meg. 

A nagykövetség folyamatosan csökkentette a dolgozók számát, amióta a fővárosban eldurvultak a harcok a lázadók közt. Szombaton az Egyesült Államok is beszüntette líbiai nagykövetsége működését, mivel több nagy ütközet volt az épület közelében. A dolgozókat ők is Tunéziába szállították, komoly katonai kíséretben részesültek, de az útjuk zavartalanul zajlott.

Szerző

Oroszország a Fekete-tengeri flottát erősíti a Krímben

Átfogó támadást indított az ukrán hadsereg a szeparatisták ellen. A Gorlivkával szembeni akció során 13 személy vesztette életét – közölték Donyeckben.

Harcokról számoltak be Debalcevo, Sahtarszk, Torez és Sznyezsnoje településekről is. Mivel az MH17-es, másfél hete lelőtt maláj gép lezuhanásának helyszíne is a harci övezetben található, nemzetközi szakértők képtelenek független és átfogó vizsgálatot folytatni a tragédia körülményeinek kivizsgálására. Hollandia és más országok azonban kizárták annak lehetőségét, hogy katonai akcióval biztosítsák a szakemberek munkáját.

Az Egyesült Államok négy felvételt tett közzé, amelyekkel állítólag bizonyítják, Oroszország közvetlen katonai beavatkozását Ukrajna területén. Az amerikai külügyminisztérium által közzétett fényképeken egyebek mellett rakétakilövő látható az orosz határnál, továbbá ukrán oldalon egy krátert mutatnak, amely rakéta becsapódását mutatja. Szintén ukrán oldalon tüzérséget ábrázolnak, amelyet Washington szerint Moszkva bocsátott a szeparatisták rendelkezésére. Az Egyesült Államok múlt csütörtökön titkosszolgálati adatokra hivatkozva állította azt, hogy Oroszország katonailag is aktív Ukrajna területén, s további fegyvereket kívánnak szállítani a szakadár fegyvereseknek.

Oroszország azt közölte, az általa elfoglalt Krím-félszigeten jelentősen fejleszteni kívánja az ott szolgáló Fekete-tengeri flottát. Mindezt Vlagyimir Putyin elnök közölte. Hatvan hajót építenek a legénység számára.

Az Európai Bizottság ma teszi közzé azokat a terveit, miként képzeli el az Oroszországgal szembeni szankcióinak további szigorítását. Jelentős gazdasági megszorításokról, valamint az országgal szembeni fegyverembargóról van szó. Fontos technológiák elől is elzárják Moszkvát.

Szerző

Tűzszünetet követel az ENSZ

Azonnali és feltétel nélküli tűzszünetre szólította fel az ENSZ Biztonsági Tanácsa az izraelieket és a Hamászt. A BT nyilatkozatát mind a 15 tagja egyhangúlag támogatta. A dokumentum szerint a két félnek be kell szüntetnie a harci cselekményeket a ramadánt lezáró ünnep, Íd al-fitr idejére, illetve az azt követő időszakra. „A BT a nemzetközi jog teljes körű megtartását követeli, beleértve a polgári lakosság védelmét” - hangzik a dokumentum, amely szerint mindent el kell követni a civil lakosságért.

Két hét alatt másodszor követelte a fegyverek elhallgatását a világszervezet legfőbb döntéshozó grémiuma. A felhívás szerint a tartós tűzszünetet az egyiptomiak által kidolgozott kezdeményezés alapján kell életbe léptetni. A dokumentumot Jordánia nyújtotta be a BT-nek, amely az egyedüli arab ország a grémiumban. A reggeli órákban Izrael beszüntette harci tevékenységét – számoltak be egybehangzóan különböző források. A kormányzat szerint csak a harci cselekményekkel kizárólag a Hamász tagjait, valamint az alagutak megsemmisítését célozzák.

Hétvégén mindkét fél egyoldalú tűzszünetet hirdetett, ezek azonban nem bizonyultak tartósnak. Először a Hamász utasította el Izrael egyoldalú tűzszünetét, majd az iszlám radikális szervezet hirdetett egyoldalú fegyvernyugvást, amely vasárnap kora délutántól lépett életbe, ezt azonban maga a Hamász sértette meg. Barack Obama amerikai elnök még a BT ülése előtt azonnali és feltétel nélküli humanitárius fegyverszünetre szólította fel Benjamin Netanjahut telefonbeszélgetésük során. Az amerikai elnök egyúttal elítélte a Hamász támadásait, s hangsúlyozta Izraelnek az önvédelemre való jogát.

Hétvégén 150 palesztin holttestestét emelték ki a romok alól, áldozataik száma már meghaladja az ezret, legalább hatezren sérültek meg. Mintegy 25 ezer palesztin otthona teljesen megsemmisült. 1,2 millióan alig, vagy egyáltalán nem jutnak ivóvízhez. 200 ezren kénytelenek menekülni lakóhelyükről. Az izraeli halálos áldozatok száma már majdnem eléri az ötvenet. A Hamászt láthatóan nem érdekli, hogy humanitárius katasztrófa fenyeget, a radikális palesztin szervezet célja, hogy az áldozatok számának folyamatos emelkedése révén egyre nagyobb nemzetközi nyomás alá helyezzék Izraelt. Utóbbi célja az alagutak megsemmisítése mellett a Gázai övezet demilitrarizálása.

Egy felmérés szerint az izraeli lakosság 86,5 százaléka utasítja el a harcok mostani lezárását.

Szerző