Ezüst lett a menetelés vége a Vb-n

A lehető legrosszabbkor, az Európa-bajnokság fináléjában veszítette el veretlenségét a magyar férfi vízilabda-válogatott. A Margitszigeten rendezett kontinensviadal döntőjében a csoportküzdelmekben már legyőzött szerbek ezúttal visszavágtak, és 12-7-re győztek. Ezzel a Benedek-csapat a vb-arany után egy Eb-ezüstöt nyert.

A margitszigeti Hajós Alfréd uszodában a vízilabda világ legjobbjai immár az utolsó erőfeszítéseket tették a helyosztókon az Európa-bajnokság véghajrájában. Az olimpiai bajnok horvát válogatott például ötödik lett a görögök 11-7-es legyőzésével, míg a bronzmeccsen a tavalyi világbajnoki és tavalyelőtti Eb-második montenegróiak a 2012-ben olimpiai ezüstérmes, 2013-ban vb-negyedik olaszok ellen ugrottak medencébe - utóbbiak szerezték meg a bronzérmet, miután 11-9-re nyertek a montenegróiak ellen -, így már az is megsüvegelendő teljesítmény volt a világbajnok magyar válogatottól, hogy valamennyi meccsét megnyerve bejutott a fináléba.

Oda, ahol azok a szerbek vártak rájuk, akiket a csoportmeccsen Varga Dénesék 8-6-ra legyőztek. Mintegy bizonyítva, a Margitszigeten nem fog rajtunk a szerb átok. Természetesen telt ház az uszodában, magyarok milliói a televízió képernyője előtt várták az újabb csodát.

Mindenesetre Benedek Tibor szövetségi kapitány változtatott a győztes csapaton, és az első meccs hősét, a kapus Decker Attilát ezúttal a tavalyi vb hősére, Nagy Viktorra cserélte. Utóbbi két szép védéssel kezdett, ám utána szinte lövést sem tudott fogni, így már a második negyedben - 1-6-os állásnál - jöhetett Decker. Ő aztán elkezdte a szerbek megtörését, ám hiába védett bravúrosan, elöl ezúttal semmi sem sikerült, és a nagyszünetig egyszer sem voltak képesek emberelőnyből betalálni. Ezzel szemben a szerbek egymás után lőtte a centergólokat, így 2-7-re állt a magyar csapat a félidőben.

A folytatásban feljavultak a magyarok, és három gólra csökkentették a hátrányukat a záró negyed előtt. Az utolsó nyolc percben viszont görcsössé váltak Madarasék, így nem sikerült a fordítás, és a végén a szerbek 12-7-re nyertek.

Maradt az ezüst, ami nagyon szépen csillog.

Ezüstérmes lett a férfi válogatott a Vízilabda Eb-n

Publikálás dátuma
2014.07.27. 23:48
A magyar válogatott játékosai a budapesti vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának döntőjében vívott Magyarország - Szerbia
A magyar férfi vízilabda-válogatott ezüstérmet szerzett a budapesti Európa-bajnokságon, miután a vasárnapi döntőben 12-7-re kikapott a címvédő szerb csapattól.

A szerbek már az első negyedben 3-1-es vezetésre tettek szert, kiválóan védekeztek és támadásban is hatékonyak voltak, majd a második felvonás is az ő három góljukkal indult, így Benedek Tibor együttese bő tíz perc játék után szinte lehetetlen helyzetbe került. Az ötgólos különbség maradt a szünetig, a harmadik negyed végén azonban a Varga testvérek, Dániel, majd Dénes csodálatos góljával három gólra zárkózott fel a magyar válogatott. A zárófelvonás első két percében a szerbek két emberelőnyt gólra váltottak, ezzel eldőlt a találkozó.

A magyar csapat legutóbb 2006-ban szerzett Európa-bajnoki ezüstérmet, akkor a belgrádi fináléban ugyancsak a szerbekkel szemben maradt alul.

Szerző

Vízilabda Eb - Olaszországé a bronzérem a férfiaknál

Olaszország válogatottja szerezte meg a bronzérmet a budapesti vízilabda Európa-bajnokság férfitornáján, miután a vasárnapi helyosztón a legyőzte Montenegró legjobbjait.

Eredmény, férfiak, a 3. helyért:

Olaszország-Montenegró 11-9 (3-1, 3-5, 2-2, 3-1)

A tavalyi világbajnoki és tavalyelőtti Eb-második montenegróiak remekül kezdtek, 3-1-re elhúztak, majd többször is egy vagy két góllal vezettek, ám a 2012-ben olimpiai ezüstérmes, 2013-ban vb-negyedik olaszok a második negyedben 5-5-nél beérték őket. A harmadik játékrészben 6-6 után 8-6-ra már az olaszoknál volt az előny, 8-8-nál azonban megint döntetlenre álltak a felek. A záró nyolc percben 9-9 után két olasz gól született, így 11-9 lett a vége, Olaszország zárt harmadikként, Montenegrónak ezúttal nem jutott érem.

Később, az aranyéremért:

Magyarország-Szerbia 

Szerző