Rezesova előzetesben marad, elutasították a kérelmét

Publikálás dátuma
2014.07.25. 20:29
Fotó: Bielik István, Népszava.
Elutasította a védelem szabadlábra helyezési kérelmét, és a másodfokú ítéletig meghosszabbította Eva Varholíková Rezesová előzetes letartóztatását a Fővárosi Ítélőtábla - hangzott el a Kossuth Rádióban. A bíróság azzal indokolta a döntést, hogy a vádlott külföldi állampolgár, akinek nincsenek magyarországi kötődései, anyagi helyzete pedig lehetővé tenné, hogy elszökjön.

Elkészült az újabb igazságügyi műszaki szakértői vélemény, ami már a júniusban tartott helyszíni bizonyítási kísérlet adatait is felhasználja. A másodfokú tárgyalás szeptember 8-án folytatódik, szeptember 12-én várható ítélet.

A vád szerint Rezesová 2012. augusztus 21-én hajnalban, az M3-as autópályán ittasan, mintegy 165 kilométeres óránkénti sebességgel hátulról belerohant egy személyautóba, amelyben négyen életüket vesztették. Az ügyészség szerint a vádlott közúti veszélyeztetést is elkövetett azzal, hogy nem sokkal a baleset előtt agresszíven vezetett, több járművet, köztük a későbbi áldozatok autóját is veszélyesen megközelítette.

Az első fokon eljáró Gödöllői Járásbíróság tavaly ősszel hat év fogházra ítélte Rezesovát több ember halálát okozó ittas vezetés miatt, ám a közúti veszélyeztetés vádja alól felmentette. Az ítélet ellen fellebbeztek, így az nem jogerős. Rezesová a baleset után előzetes letartóztatásba került és - egy kisebb, néhány napos megszakítást leszámítva - azóta is fogva tartják.

Szerző

A DK szerint Lázár is érti az őszödi beszéd igazságát

Publikálás dátuma
2014.07.25. 19:17
Fotó: Bielik István, Népszava.
A Demokratikus Koalíció szerint Lázár János is érti Gyurcsány Ferenc volt kormányfő őszödi beszédének igazságát.

Vadai Ágnes, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője erről pénteken beszélt újságíróknak a Miniszterelnökséget vezető miniszternek a mezőgazdasági bizottság egy korábbi ülésén tett kijelentésére hivatkozva.

A korábban az ATV által nyilvánosságra hozott jegyzőkönyv szerint Lázár János azt mondta, "ennyi év távlatából, némi higgadtsággal kezelve a helyzetet" Gyurcsány Ferenc őszödi beszédéből sok mindent figyelmébe lehetne ajánlani a mindenkori kormánynak.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, remélik, hogy hamarosan a jobboldalon is egyre többen belátják "Őszöd igazságát". Kiemelte, ennek érdekében CD-n eljuttatják Orbán Viktor miniszterelnökhöz a beszéd teljes hanganyagát.

Szerző

Megint torlódik a röszkei és a tompai határátkelő

Publikálás dátuma
2014.07.25. 19:02
Ez a kép a múlt héten készült, de akár ma is csinálhatták volna a röszkei határátkelőnél. MTI Fotó: Donka Ferenc
Több órát kell várakozniuk a kilépőknek a röszkei és a tompai határátkelőhelyen is. A torlódás a Nyugat-Európából szabadságra hazafelé tartó, elsősorban török vendégmunkások miatt alakult ki - közölte a rendőrség.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatának tájékoztatása szerint Röszkén három órát kell várakozni a kilépésre, ezért a magyar és szerb állampolgároknak célszerű a kisebb határátkelőket, például Ásotthalmot, Tiszaszigetet, Bácsalmást választani. A toldódás csökkentése érdekében a rendőrök az M5-ös autópálya forgalmát félórás szakaszokban Tompa irányába terelik, csökkentve a röszkei nyomást.

Közben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata ugyancsak torlódásról tájékoztatott. Tompán is 2 órát kell várakozniuk az országból kilépni szándékozóknak. A torlódás csökkentése érdekében a Bács megyei rendőrök a 19 óráig nyitva tartó bácsalmási határátkelőhely felé terelik a magyar és szerb autósokat, valamint az Európai Unió állampolgárait.

A rendőrség arra is felhívta a figyelmet, hogy indulás előtt a Szerbiába tartóknak célszerű tájékozódniuk a gyorsabb áthaladás érdekében: melyik határátkelőhelyen kisebb a forgalom. Az aktuális várakozási idők elérhetők a rendőrség www.police.hu honlapján.

Szerző