Előfizetés

Hiábavaló diplomáciai erőfeszítések Gázában

Egyre több áldozatot követel a Gázai övezet elleni izraeli offenzíva. Az intenzív nemzetközi diplomáciai egyeztetések dacára a harcok tegnap is folytatódtak. Genfben rendkívüli ülést tartott az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága jelezte, Gázában több helyen időleges tűzszünet lépett életbe a humanitárius segítség célba juttatása érdekében. Több nemzetközi légitársaság felfüggesztette izraeli járatait.

Heves harcok folytak tegnap is a Gázai övezetben. A július 8-a óta tartó hadműveletben tegnap délutáni mérleg szerint 640 palesztin és 31 izraeli vesztette életét. A gázai áldozatok pontos száma nehezen követhető, mert helyszíni jelentések szerint a lebombázott épületek romjai közül folyamatosan kerülnek elő újabb holttestek. További 3700 személy megsebesült és 10 ezren kérték az ENSZ menekültügyi főbiztosságának segítségét.

Az izraeli hadsereg tegnap újabb két katonát veszített, így 29-re emelkedett a hadserege áldozatainak száma. Az offenzíva kezdete óta 1700 rakétát lőttek ki Izraelre a palesztin szélsőségesek, ebből 420-t semmisített meg a Vaskupola. Az izraeli hadsereg jelentése szerint a július 17-én kezdődött szárazföldi hadműveletben eddig 185 terroristát öltek meg és jelentős csapást mértek a gázai terror infrastruktúrára.

Jeruzsálembe érkezett Kairóból John Kerry amerikai külügyminiszter és Ban Ki Mun ENSZ főtitkár érkezését is várták. Riad Malki palesztin külügyminiszter háborús bűncselekménnyel vádolta meg Izraelt az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa rendkívüli ülése keretében és nemzetközi vizsgálatot követelt.

A rendkívüli ülést a palesztin vezetés, Egyiptom és Pakisztán kezdeményezte a civilek védelmét és Izrael elleni kivizsgálást sürgetve. Az európai országok és az Egyesült Államok nem támogatták a kezdeményezést.

Eviatar Manor, Izrael képviselője a bizottságban a Hamászt tette felelőssé, ugyancsak háborús bűntettnek minősítve az Izrael elleni rakétatámadásokat. Álláspontja szerint a terrorszervezet viseli a felelősséget a gázai áldozatok miatt is, Mahmúd Abbász palesztin elnöknek fel kellene oszlatnia kormányát békeszándéka bizonyítékaképpen. Abbász elítélte az izraeli agressziót, mondván: "fő céljuk az volt, hogy meghiúsítsák ügyünket és ellehetetlenítsék a megbékélést a Hamásszal."

Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa bírálta az Izrael elleni, válogatás nélküli Hamász-támadásokat is. Azt mondta, úgy tűnik, a szélsőséges palesztin szervezet és Izrael egyaránt megsértette a nemzetközi humanitárius jogot és kétségbe vonta azt, hogy Izrael mindent megtesz a civil áldozatok elkerülése érdekében.

Michael Bloomberg amerikai milliárdos bejelentette, Tel Avivba repül Izraellel való szolidaritása jeléül. New York volt polgármestere azt írta Twitterén, hogy az El Al járatával megy Izraelbe. Úgy értékelte, a repülés felfüggesztése Izraelbe a Hamász meg nem érdemelt győzelmével egyenlő.

Az ügy előzménye az, hogy az amerikai légitársaságok felfüggesztették izraeli járataikat és Izrael elkerülését javasolta az európai repülésbiztonsági ügynökség is a gázai konfliktus biztonsági kockázatai miatt. Az izraeli polgári repülési hatóság szerint nincs valós ok a járatok felfüggesztésére.

Gyásznap Hollandiában

Publikálás dátuma
2014.07.24. 07:36
Negyven holttestet szállítottak tegnap Hollandiába FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/BRENDAN HOFFMAN
Két szállítógép fedélzetén megérkeztek az első holttestek Hollandiába. Annak a maláj gépnek az áldozatairól van szó, amelyet egy hete lőttek le Kelet-Ukrajna felett. Fedélzetén összesen 298 személyt szállított. Továbbra is heves harcok dúlnak Kelet-Ukrajnában, tegnap két ukrán vadászgépet lőttek le.

Az eindhoveni repülőtéren Mark Rutte holland kormányfő, a királyi pár, valamint egy sor politikus és közéleti személyiség várta az áldozatokat. Ezt követően egy percre megállt az élet, az egész ország csendben emlékezett az áldozatokra. Később Hilversumban egy kaszárnyában kezdték meg az azonosítás folyamatát.

Eddig negyven holttest érkezett meg Hollandiába, a többi áldozatot péntekig szállítják az országba. Harkivban a holttestek elszállítása előtt rövid gyászszertartást tartottak. A 298 áldozatból 193-an hollandok voltak.

Barack Obama látogatást tett az Egyesült Államok hollandiai nagykövetségénél. "Természetesen mindannyian vigasztalhatatlanok vagyunk" - mondta. Mélységes együttértését fejezte ki Hollandiával, s amerikai segítséget ajánlott a tragédia okainak feltárásához. A gép fekete dobozát, amelyet kedden reggel adtak át a szeparatisták Malajziának, Nagy-Britanniába viszik.

Miután brit szakértők átvizsgálták, Hollandiába szállítják. A szerkezet rögzíti a gép technikai adatait, valamint a pilótafülkében zajló kommunikációt, ezért szakértők azt remélik, hogy a benne rejlő adatok kiértékelése alapján következtetéseket lehet levonni arról, kit terhel felelősség a tragédiáért.

Sokan azonban kételkednek ebben utalván arra, hogy minden a másodperc töredéke alatt zajlik, ha egy rakéta talál el egy utasszállítót. Hollandia nem zárja ki, hogy a szakadárok manipulálták a fekete dobozokat.

Az amerikai titkosszolgálatnak nincsenek közvetlen bizonyítékai arra, hogy Oroszország közvetlenül is szerepet játszott a gép lelövésében, ugyanakkor - amint titkosszolgálati források rámutattak - "Moszkva teremtette meg a lelövés feltételeit". Megerősítették, hogy egy SA-11-es föld-levegő rakétával találták el a gépet. Ben Rhodes amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó kifejtette, Washington folytatja Moszkva szerepét firtató nyomozását.

Tegnap két ukrán katonai gépet lőttek le - közölte a hadsereg szóvivője. A szakadárok egy parancsnoka is megerősítette a lelövés tényét, hordozható légvédelmi rakétákkal találták el. Az egyik pilóta katapultált. Kijev azt állította, a rakétákat orosz területről lőtték ki.

Egyre valószínűbb, hogy az Európai Unió új, az eddigieknél szigorúbb szankciókat fogad el Oroszországgal szemben. Angela Merkel szerint gyors intézkedések meghozatalára van szükség, mert a Kreml "nem érdekelt a vizsgálat teljes körű feltárásában". Oroszország ráadásul továbbra sem helyezi kellő nyomás alá a szakadárokat. A német külügyi szóvivő megfogalmazása szerint "Moszkva sokat ígért, de semmit sem teljesített".

Nagy Britannia a továbbiakban is exportál fegyvert és katonai felszerelést Oroszországnak, legalábbis ez derült ki egy tegnap nyilvánosságra hozott brit parlamenti jelentésből. Az ügy elsősorban azért érdekes, mert alig két napja még David Cameron kormányfő bírálta Franciaországot, amiért nem függeszti fel a Mistral szerződést és leszállítani készül Oroszországnak a helikopter hordozó hadihajókat.

Ukrán hírforrások szerint keddről-szerdára virradóan újabb harckocsioszlop érkezett Oroszországból Ukrajna területére. A harckocsik a Luhanszki terület közelében léptek át Ukrajnába. A Startnews.net internetes hírportál az Informator helyi kiadvány közlésére hivatkozva azt írta, 24 URAL érkezett mely tüzérséget és lőszert szállított.

Melillát ostromolták a menekültek

Publikálás dátuma
2014.07.24. 07:34
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Körülbelül 1000 afrikai próbált meg átszökni szerda reggel Marokkóból a spanyol fennhatóság alatt álló Melilla városába. A határ vonalán végighúzódó kerítésen próbáltak meg átmászni.

A spanyol hatóságok nemrégiben hálóval erősítették meg a kerítés védelmét, ezt a cipőikhez erősített kampókkal és csavarokkal próbálták meg kijátszani, de egyikük sem járt sikerrel.  Egy részüket a rendőrök kergették szét, mások a határ egy északabbi szakasza felé menekültek, ahol viszont már szintén rendfenntartók várták őket.

Az idei évben eddig 3500 illegális afrikai bevándorló jutott át a városba, 234 százalékkal többen, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A spanyol kormány szerint eddig több mint tízezren próbáltak meg európai területre jutni Mellilán és Ceután, a két afrikai területen lévő enklávén keresztül. Madrid az ügy kapcsán együttműködést kért mind Marokkótól, mind az Európai Uniótól.

Jorge Fernández Díaz belügyminiszter múlt héten Melillában járt és elismerően beszélt a mászás elleni háló hatékonyságáról, valamint a spanyol és marokkói rendfenntartók közös munkájáról. A háló felszerelése óta a határátlépési kíséreltek mindössze 0,86 százaléka végződik sikerrel.