Lenyomták a torkukon

Olyan cég nyerte el az ország egyik legjobb kórházának közétkeztetését, aminek értékelhető szakmai múltja nincs, ráadásul a közbeszerzési pályázat által támasztott feltételeknek önmagában meg sem felelt volna. Július 1-jétől a Gastro Finomságok Zrt. - Junior Vendéglátó Zrt. nyújtja az élelmezési szolgáltatást az MH Egészségügyi Központ telephelyein - tájékoztatott a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya. A Róbert Károly körúti Honvédkórház, valamint a balatonfüredi és hévízi intézmények tehát szolgáltatót váltottak, aminek egyetlen szépséghibája, hogy a Gastro Finomságok Zrt. alig másfél éve alakult, s tavaly mindössze 13 millió forintos forgalmat produkált. Azt nem tudni, a közétkeztetés terén lenne-e bármi gyakorlatuk, de valószínűsíthetően nem, mert ennél az összegnél csak jóval többől hozható ki egy átlagos óvoda, iskola ellátása.

Ehhez képest a közbeszerzés egyik feltétele volt, hogy a pályázó legalább 500 ezer élelmezési napot mutasson fel referenciaként. A fejenkénti 550 forintos normával számolva ez 275 millió forintnak felel meg. Ezt a problémát - ha már honvédség, legyünk stílszerűek - egy huszárvágással oldották meg. Összeálltak a nagy múltú Junior Vendéglátó Zrt.-vel, konzorciumot alkotva. A Junior szállította a referenciát, a Gastro a kapcsolatot. Ahogy mondani szokás, ezt jól kifőzték. A Lóki család érdekeltségébe tartozó másik cég immár hagyományosan a honvédelmi tárca udvari beszállítója. A Mega Logistic Zrt 2013-ban 8 milliárd forintos forgalom mellett 411 millió forintos eredményt ért el. A jelek szerint azonban a Lóki család ezzel nem lakott jól, az új cég is kér egy szeletet a honvédségi tortából.

A félreértések elkerülése végett: mindkét cég ugyanazon a címen (Budapest, Bajza utca) van bejegyezve, s mindkét társaság képviselői között ott találjuk Lóki Gézánét. Annak a Lóki Gézának a feleségét, aki már az első Orbán-kormány államtitkárának, Szabadi Bélának a bűntető ügyébe is belekeveredett, s a bíróság okirat-hamisításért elítélte.

Szerző