Előfizetés

Huszti eladta magát

Publikálás dátuma
2014.07.23. 07:58
Kínában folytatja Huszti Szabolcs FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Két és féléves szerződést kötött a kínai élvonalban szereplő Csangcsun Jatajjal Huszti Szabolcs, az 51-szeres magyar válogatott futballista a német Hannovertől igazolt az ázsiai klubhoz."

"Olyan ajánlatot kaptam, amit muszáj volt elfogadni, és bár egy új világba, egy új ország bajnokságába csöppentem, a futball az futball - azon leszek, hogy a legjobbamat nyújtsam itt is" - idézte Husztit az őt képviselő menedzseriroda tegnapi közleménye.

A magyar futballista megjegyezte, sokat köszönhet a német a klubnak, ugyanakkor utóbbi is neki, ugyanis annak idején nagyjából kétszer akkora összegért adták el az orosz Zenitnek, mint amennyiért vették, most pedig a kínai egyesület is többszörösét fizeti annak, mint amennyit a Hannover a szentpéterváriaknak, amikor visszaszerezték. A német Kicker 2012 szeptemberében arról írt, hogy Huszti 750 ezer euró ellenében tért vissza a Bundesligába.

A 31 éves játékos menedzsere, Filipovics Vladan megjegyezte, a német vezetőség olyan kivásárlási árat jelölt meg, amit Bundesliga-csapat aligha fizetett volna ki Husztiért - sőt, nem is akarta rivális együttesnek eladni. "Több országba is ajánlottam, de amikor a Csangcsun Jataj elnöke meglátta a róla készült anyagot, eldöntötte: Huszti Szabolcs kell neki! Az elmúlt két évben több klasszis játékos is Kínába szerződött és Szabit is sztárnak igazolták" - tette hozzá Filipovics Vladan.

Információk szerint Huszti - aki 2010 szeptemberében jelezte, hogy nem akar többet a magyar válogatottban szerepelni - nem kevesebb, mint 4 millió eurót keres majd évente. Vajon tényleg megéri ennyiért végleg kiírnia magát a futball térképéről?

Magyaros víziparádé orosz kísérőzenével

S. A.
Publikálás dátuma
2014.07.23. 07:57
Nem tudták elnyomni Bujkát FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Helyenként pazar játékkal a várakozásnál lényegesen könnyebben győzte le orosz ellenfelét a magyar női vízilabda válogatott és ezzel bejutott a legjobb négy közé. Merész András lányai az elődöntőben Spanyolországgal játszanak holnap.

Befellegzett kedden a Margitszigeten. Szerencsére nem a negyeddöntőben az orosz válogatott ellen játszó magyar csapatnak, csupán az eddig kegyes időjárás romlott el, és déltől fogva szakadt az eső. Így aztán nem lehetett arra számítani, hogy annyi szurkoló lesz a lelátókon, mint a megelőző napon a horvátok ellen. Amikor is telt ház volt.

De nem is napfürdőzni érkeztek sem a szurkolók, sem Merész András lányai, hanem küzdelmes mérkőzésen szerették volna kivívni az elődöntőbe jutást. S erre minden esélyük megvolt. A kapitány is, a játékosai is elmondták: ha kemény ellenfélre találtak is az oroszokban, még mindig jobb ellenük játszani, mint bármelyik mediterrán csapat, a spanyolok, vagy az olaszok ellen.

A szövetségi kapitány emlékeztetett: a 2012-es Európa-bajnokság óta hétszer nyertünk az oroszok ellen. Ráadásul olyan fontos tornákon, mint a világbajnokság és a legutóbbi EB bronzmeccse. Ismerjük őket, s tudjuk, támadásnál nem szabad hibázni, mert ha ilyen szituációkban labdát vesztünk, azt ők kíméletlenül kihasználják.

Ilyen előzmények után ugrottak medencébe a lányok. S látszott rajtuk, hogy nem lazsálták el az "orosz órákat", mindenki pontosan tette a dolgát. Igaz, az első percekben nem sikerült gólt dobni, helyzetek voltak mind a két oldalon, de ezek kimaradtak. De aztán Bujka Barbara tett róla, hogy ne álljon tovább 0-0 az eredményjelző táblán.

Egy szép ívelést pazar mozdulattal húzott az orosz kapuba. Bujka immár a 7. gólját dobta az EB-n. Szorongattak az oroszok is, de Bolonyai Flóra mindent hárított. Egy kivételével: Boriszova távoli lövését 2 perccel a negyed vége előtt beengedte. (1-1) De nem kellett döntetlennel pihenőre vonulni, Antal Dóra bebombázta a helyzetét. (2-1).

Magyar góllal indult a 2. negyed is, mégpedig Szűcs Gabriella használta ki a magyar csapat emberelőnyös helyzetét (3-1).Pillanatokkal később büntetőhöz jutott a magyar válogatott és Keszthelyi Rita az 5 méterest oda dobta, ahová való, a jobb felsőbe.(4-1) Ezzel Keszthelyi a 12. EB-gólját szerezte, s a magyar lányok kezdtek ellépni ellenfelüktől.

Főleg úgy, hogy a következő találat is a mienk volt. Antal Dóra keresztben elúszott az orosz kapu előtt, pontos passzt kapott és a mezőny legjobbja nem hibázott, (5-1). Igen nagy a különbség a két csapat között, az orosz szövetségi kapitány idegesen szaladgált a medence partján, használható taktikai utasítást azonban nem tudott adni a minden csapatrészében jobb magyar válogatott ellen.

A második negyedben még egy-egy gól esett, s 6-2-es hazai előnnyel vonultak nagyszünetre a csapatok. Az utolsó két negyedre szemlátomást visszavettek a Merész-lányok, úgyhogy a harmadik negyed 3-3-mal, a negyedik pedig 2-2-vel zárult, de a 11-7-es végeredmény így is bravúrosnak mondható.

A férfi válogatott után a nők is ott vannak a legjobb négy között, és holnap Spanyolországgal játszanak a döntőbe jutásért. Ha hasonló sikerrel, azt sem bánjuk, ha az időjárás is hasonló lesz.

Hamilton: ötödik sebesség

A hétvégi Magyar Nagydíj egyik legnagyobb esélyese a brit Lewis Hamilton, aki esetleges győzelmével már ötödik alkalommal emelhetné magasba a győzelmi trófeát, amivel 2008-as világbajnok egyedüli csúcstartóvá válhatna. Erre minden esélye meg is van a Mercedes pilótájának, aki ráadásul zsinórban harmadszor győzhet a Hungaroringen, ami szintén egyedülálló lenne a Magyar Nagydíj történetében.

Hamiltonnak jelenleg 14 pont a hátránya csapattársa, Nico Rosberg mögött. Hamiltont ez a fajta küzdelem viszont abszolút nem zavarja, sőt, imádja az ehhez hasonló kihívásokat. Ráadásul a mogyoródi aszfaltcsík az egyik legnagyobb kedvence.

„Ez a szezon eddig nem volt túl sima számomra, de nem szeretek könnyen nyerni, és nem is akarom, hogy könnyű legyen a dolgom. Szeretem a kihívásokat, persze néha egy kicsit túlságosan sok van belőlük” – vallotta be Hamilton. 2008 világbajnoka bízik abban, hogy a magyar futam után ismét lesz oka az örömre, és elégedetten mehet majd el a nyári szünetre.

Azonban jelenleg még arra koncentrál, hogy a Hockemheimben megsérült hátát - az időmérőn csapta a falhoz a Mercedesét - kezeltetnie kell, hogy száz százalékos állapotban ülhessen autóba a Hungaroringen.  „Némi fizikoterápiára lesz szükségem, mert a hátam jobban fáj a kelleténél. De rendben leszek hétvégére” – ígérte Hamilton.

A brit pilóta hozzátette, nagyon oda kell figyelnie az időmérőre, mert egyrészt a közelmúltban éppen a rossz kvalifikációi miatt került hátrányba a vetélytársakkal szemben, és a Brit Nagydíjjal ellentétben nem is tudta győzelemre vezetni a Mercedesét. Viccesen megjegyezte, lehet, kipróbál pár babonát, hátha az segíti őt egy igazán jó időmérős eredményhez.

"A Hungaroringen nagyon fontos, hogy minél jobb helyről rajtolj. Itt az idő, hogy végre egy kvalifikáción odategyem magam. Ennek érdekében talán meg kéne látogatnom pár indiánt vagy megsimogatnom Buddha hasát” – árulta el mosolyogva Hamilton.