Azonnali forinterősítésre van szükség!

Felszólítjuk a Fidesz-kormányt, hogy az államadósság gyors csökkentése érdekében azonnal kezdje erősíteni a forintot! A kabinet hangolja össze gazdaságpolitikáját a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank monetáris politikájával, és olyan kormányzati lépésekre van szükség, amelyek erősítik a magyar nemzeti valutát! - írja közleményében Budai Bernadett. 

Orbán Viktornak és Varga Mihálynak nem valótlanságokat kellene hajtogatnia a csökkenő államadósságról, hanem be kell fejezniük gyakorlatot, hogy a lakossággal fizettetik meg a gyenge forint és a magas államadósság árát!

Számokkal igazolt tény, hogy hazánk eladósodása csak idén 3000 milliárd forinttal nőtt, s ebben óriási szerepe van a Fidesz-kormány által legyengített forintnak. A 3000 milliárd forintos nyugdíjvagyon államosítása nélkül az államadósság ma már csaknem 30 ezer milliárd forint lenne, és ebbe a paksi gigahitelt még bele sem számítottuk.

Az MSZP szerint meg lehet, és meg is kell állítani a forint további gyengülését! Itt az ideje, hogy a magyar emberek érdekében Fidesz megfogadja javaslatainkat, és vessen véget a megszorítások sorozatának!

Szerző

DK: egy fasisztát készül kinevezni a kormány

A kormány új római magyar nagykövet kinevezésére készül Szentmihályi Szabó Péter író, újságíró, személyében. A nagykövet-jelöltet meghallgatta az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottsága, és támogatta is kinevezését. A jelölt korábban a MIÉP képviselő-jelöltje volt, a szélsőjobboldali Magyar Demokratában, Magyar Fórumban, Magyar Hírlapban és Echo TV-ben publikál, ezek az írásai, megszólalásai pedig hibátlanul illeszkednek a említett médiumok irányvonalába, szellemiségébe - írja közleményében a Demokratikus Koalíció.

A közlemény így folytatódik: a Demokratikus Koalíció véleménye szerint Orbán Viktor kormánya egy fasisztát készül római nagykövetté kinevezni, a jelölt életútjából és a kormány elmúlt időszakban követett politikájából pedig joggal következtetünk arra, hogy e kinevezésre nem a jelölt politikai nézetei ellenére, hanem éppen azért lehet számítani.

A DK nem csak a magyar kormány, de az egész ország szégyenének tartaná, ha az új nagykövet elfoglalhatná állomáshelyét. Molnár Csaba és Niedermüller Péter, a DK európai képviselői ezért levélben tájékoztatták a fentiekről Federica Mogherini olasz külügyminisztert, arra kérve, hogy az olasz kormány vegye fontolóra e körülményeket, amikor arról dönt, kiadja-e az elfogadó nyilatkozatot a nagykövet-jelölt részére, kollégáikat, az ugyancsak a szociáldemokrata frakcióban helyet foglaló olasz Demokrata Párt képviselőit pedig szintén levélben arra kérték, járjanak közben ennek érdekében - olvasható a DK közleményében.

Szerző

Közmunkáért tüntetnek érpatakiak Nyíregyházán

Tüntetésbe kezdtek érpataki munkanélküliek, közmunkát követelve Nyíregyházán kedden. Terveik szerint négy napig demonstrálnak a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal épülete előtt.

A polgármesterükkel, Orosz Mihály Zoltánnal (Jobbik) együtt tüntető álláskeresők a helyszínen az MTI-nek azt mondták, hogy egymást váltva több mint kétszázan demonstrálnak majd a közmunkaprogram állandósításáért.

Orosz Mihály Zoltán közölte: az érpataki önkormányzat májustól nem tud kellő számban közmunkásokat foglalkoztatni, mert az állami szervek csak "hitegetik" őket, nem kapnak támogatást a foglalkoztatáshoz. Az 1800 lakosú településen a hivatalosan nyilvántartott álláskeresők száma 168, 56-an pedig foglalkoztatást helyettesítő támogatást, azaz segélyt kapnak, és májustól 22-re csökkent a közfoglalkoztatottak száma - tette hozzá.

Az érpataki önkormányzat a közmunkások alkalmazásához öt kilométer hosszúságban kordonos uborka-, valamint öt-öt hektáron burgonya- és napraforgó-termesztésbe kezdett tavasszal. Most viszont nincs elég ember a munkához, mert "befagyasztották" a központi támogatási keretet - mondta Orosz Mihály Zoltán.

A polgármester elmondta még, hogy a mezőgazdasági termékek egy részét az önkormányzat konyháján használják fel, míg a többit értékesítik, és a pénzt a közfoglalkoztatás feltételrendszerének javítására fordítják.

Szerző